Lukašenkova súperka ušla a na videu sa prihovorila národu

TA3 SITA
11.8.2020 14:38

Bieloruská opozičná kandidátka z prezidentských volieb Svetlana Cichanovská z litovského exilu vyzvala protestujúcich krajanov vo vlasti, aby išli domov. Vo videu, ktoré uverejnil kanál BelTA Telegram, poďakovala Bielorusom za účasť v prezidentských voľbách a požiadala ich o dodržiavanie zákonov.

Lukašenkova súperka ušla a na videu sa prihovorila národu
SITA/AP

Nechce, aby ohrozovali svoje životy

"Nechcem krv a násilie. Žiadam vás, aby ste sa nekonfrontovali s políciou, nešli na námestia a neohrozovali vaše životy," uviedla 37-ročná politička, jej slová citoval aj web lenta.ru. V Bielorusku už druhý deň pokračovali pouličné strety medzi bezpečnostnými zložkami a demonštrantmi, ktorí nie sú spokojní s výsledkami prezidentských volieb.

Pri nepokojoch v Minsku v pondelok zomrel jeden demonštrant a mnoho ďalších utrpelo zranenia, keď polícia na davy použila slzný plyn, zábleskové granáty aj gumové projektily. Minister vnútra Alexander Lastovskij uviedol, že spomenutý zosnulý sa chystal hodiť výbušné zariadenie, ktoré mu explodovalo v ruke a zabilo ho.

Cichanovská ušla z Bieloruska po tom, čo odmietla uznať prehru vo voľbách a oficiálne výsledky, podľa ktorých s obrovským náskokom vyhral dlhoročný prezident Alexander Lukašenko, označila za podvod. Lukašenko podľa nich vyhral mandát do šiesteho funkčného obdobia s 80 % hlasov, zatiaľ čo bývalá učiteľka, ktorá zjednotila roztrieštené opozičné skupiny a na predvolebné mítingy prilákala desaťtisíce ľudí, mala zhruba 10 %. Ešte pred svojím odchodom podala Cichanovská u Ústrednej volebnej komisie formálnu žiadosť o prepočítanie hlasov.

Zaviazal sa potlačiť protesty

Lukašenko, ktorý vedie krajinu pevnou rukou od roku 1994, reagoval na protestujúcu opozíciu s tým, že sú ovce manipulované zahraničím a zaviazal sa pokračovať v potláčaní protestov aj napriek výčitkám zo Západu.

Západné krajiny nešetrili kritikou na bieloruské vedenie. Americký minister zahraničia Mike Pompeo v stanovisku vyhlásil, že voľby neboli slobodné ani spravodlivé. Zároveň ostro skritizoval "pretrvávajúce násilie proti demonštrantom a zatýkanie opozičných podporovateľov". Tvrdé policajné zásahy odsúdila aj Európska únia, ktorá tiež vyzvala na okamžité prepustenie zadržaných osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok