Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vrstva nanočastíc by mohla zlepšiť výkon a životnosť LED diód

Vrstva nanočastíc by mohla zlepšiť výkon a životnosť LED diód
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V porovnaní s klasickými žiarovkami produkujú LED-kové žiarovky oveľa viac svetla, pričom spotrebujú relatívne málo elektriny. Podľa novej štúdie by im však tenká vrstva nanočastíc mohla pomôcť k ešte lepšej výkonnosti a životnosti.

Typická LED dióda pozostáva z LED čipu, ktorý vyžaruje svetlo a je obklopený priehľadným ochranným obalom v klenutom / šošovkovom tvare. Zatiaľ, čo veľa svetla z čipu prechádza priamo cez toto puzdro, časť svetla sa odráža naspäť dovnútra. Toto odrazené svetlo je zbytočné, keďže sa nedostane von do okolia diódy, aby poskytlo osvetlenie. Okrem toho zvyšuje teplotu vo vnútri diódy, čo vedie k rýchlejšej degradácii čipu a teda aj ku kratšej životnosti celého LED svetla.

Vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne, v spolupráci s Indickým technologickým inštitútom v Guwahati, preto hľadali riešenie tohto problému. Nedávno sa im podarilo vyvinúť počítačový model, v ktorom nad LED čip medzi vnútro puzdra pridali priehľadnú vrstvu lacných kovových nanočastíc. Tieto častice pôsobili ako mikrošošovky usporiadané do mriežky, ktoré menili uhol, pod ktorým sa svetlo stretávalo s materiálom puzdra.

Obrázok znázorňujúci vrstvu nanočastíc vo vnútri krytu LED diódy.

V dôsledku toho mohlo prejsť von až o 20 percent viac svetla, na miesto toho, aby sa odrazilo späť. To znamená, že vďaka nanočasticiam by mohlo byť emitované väčšie množstvo svetla pri rovnakej spotrebe elektrickej energie. Navyše by takéto LED diódy mohli zostať chladnejšie a teda by mohli získať aj dlhšiu životnosť.

Vedci majú teraz v pláne vyrobiť prototypy LED diód, ktoré budú využívať túto technológiu, aby ich mohli otestovať a upraviť ich vlastnosti, či už z pohľadu materiálu nanočastíc, ich veľkosti, tvaru a vzájomného rozstupu.