Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Efektívny proces zmení morskú vodu na pitnú už za 30 minút

Efektívny proces zmení morskú vodu na pitnú už za 30 minút
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prístup k čistej a pitnej vode je nevyhnutnosťou, no v mnohých častiach sveta je to problém. V novej štúdii však na filtráciu znečisťujúcich látok z morskej vody použili vedci materiál, ktorý vytvára veľké množstvo pitnej vody za deň, pričom využíva oveľa menej energie ako iné metódy.

Materiály s kovovo-organickou štruktúrou (MOF) sú extrémne pórovité materiály s veľkou plochou povrchu. Teoreticky, ak by sa nezhustený materiál MOF rozložil z plochy čajovej lyžičky, mohol by pokryť plochu futbalového ihriska. Takáto veľká plocha je ideálna pre zachytávania molekúl a častíc.

V tomto konkrétnom prípade vyvinul tím vedcov z Monashskej univerzity nový typ MOF materiálu s názvom PSP-MIL-53 a aplikoval ho pri procese zachytávania soli a nečistôt v poloslanej a v morskej vode. Keď je materiál umiestnený vo vode, selektívne vytiahne ióny z kvapaliny a drží ich na svojom povrchu. Počas 30 minút bol nový MOF materiál schopný redukovať celkové rozpustené pevné látky vo vode z 2 233 dielov na milión na menej ako 500 dielov na milión. To je výrazne pod hranicou 600 dielov na milión, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia odporúča pre bezpečnú pitnú vodu.

Materiál s kovovo-organickou štruktúrou (MOF) - snímka z elektrónového mikroskopu.

Použitím tejto techniky bol materiál schopný vyrobiť až 139,5 litrov sladkej vody na kilogram MOF za jeden deň. Navyše, ako náhle je materiál MOF „plný“ častíc, je možné ho rýchlo a ľahko vyčistiť na opätovné použitie. Za týmto účelom je umiestnený na slnečnom svetle, čo spôsobí, že uvoľní zachytené soli už za štyri minúty.

Tím tvrdí, že nový MOF materiál pôsobí rýchlejšie ako iné technológie a počas cyklu si vyžaduje aj oveľa menej energie.