Tlieskame Slovensku, reagovali USA na odchod diplomatov

TA3 TASR
11.8.2020 06:55

Spojené štáty privítali rozhodnutie slovenských úradov vyhostiť ruských diplomatov zo svojej krajiny, napísala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová na svojej stránke na Twitteri.

"Spojené štáty tlieskajú najnovším krokom Slovenska na ochranu pred hrozbami, ktoré predstavujú zahraniční škodliví aktéri pre jeho nezávislosť," uviedla Ortagusová. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí už skôr potvrdilo, že úrady vyhostili troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave pre podozrenie zo špionážnej činnosti.

Rozhodnutie o vyhostení padlo minulý týždeň a traja diplomati musia SR opustiť v priebehu tohto týždňa. Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga povedal, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola činnosť ruských diplomatov v SR v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

"Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ," doplnil Tomaga. Ruské ministerstvo zahraničných vecí následne oznámilo, že Moskva bude reagovať recipročne - ako "tradične" v takýchto prípadoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok