Pribudol dvojciferný počet nakazených, najviac na hornej Nitre

TA3 SITA TASR ČTK
11.8.2020 09:22

Dovolenková sezóna je aj napriek pandémii v plnom prúde. Ak Slováci cestujú do Litvy alebo Lotyšska z Česka, Rakúska či Poľska, musia sa podrobiť karanténe. Grécko sprísňuje od 17. augusta opatrenia pre turistov, zatiaľ sa to týka obyvateľov z piatich európskych krajín. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudol dvojciferný počet nakazených, najviac na hornej Nitre
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:45 Pandemický plán, ktorý v utorok odobrila Pandemická komisia vlády SR, počíta s viacerými fázami. Ako uviedlo ministerstvo zdravotníctva, Slovensko sa podľa neho nachádza v prvej fáze.

00:35 Juhoafrický diamantový priemysel je známy po celom svete. Ani toto odvetvie sa nevyhlo problémom v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Kríza ale nakoniec umožnila nečakaný vzostup diamantov.

00:17 Viacerí developeri sa zaoberajú výzvou, ako budú vyzerať moderné kancelárie po skončení pandémie spôsobenej novým koronavírusom. Aké opatrenia bude potrebné prijať, aby sa život v kancelárskych priestoroch mohol dostať do normálnych koľají? V štúdiu TA3 sme sa o tejto téme rozprávali s riaditeľom MiddleCap Group, Milošom Halečkom.

00:00 ŠK Slovan Bratislava sa stal klubom s najvyšším počtom virtuálnych fanúšikov, vďaka čomu získal od generálneho partnera Fortuna ligy odmenu vo výške štyri tisíc eur. Prémiu následne venoval organizácii, ktorá je v boji proti ochoreniu COVID-19 v prvej línii.

23:15 Pandemická komisia vlády navrhne, aby slovenské univerzity zabezpečili karanténne zariadenia pre študentov z takzvaných červených krajín, pretože práve z nich Slovensko zaznamenalo najviac importovaných prípadov COVID-19. V utorok to na pôde ministerstva zdravotníctva uviedol šéf rezortu Marek Krajčí.

22:55 Británia zaznamenala za posledných 24 hodín 1148 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým druhom koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od 21. júna. Počet potvrdených prípadov infekcie v Spojenom kráľovstve tak vzrástol na celkovo 312 789.

Denný nárast nových prípadov nákazy v Británii prekročil druhýkrát od júna tisícku. Prvýkrát sa tak stalo v nedeľu, keď bolo hlásených 1062 prípadov. V utorok pribudlo 862 nakazených. Ochoreniu COVID-19 dosiaľ v Británii podľahlo viac ako 46 000 osôb, čo je najvyšší počet úmrtí v Európe.

22:19 Pozrite si aj našu reláciu Spektrum. V prvej časti relácie vám ukážeme prvé záchranné a terapeutické centrum pre delfíny na svete. Je v Indonézii. V druhej časti sa pozrieme, ako sa dá prekonať pocit odlúčenia, spôsobený koronakrízou.

21:32 Svetová zdravotnícka organizácia reagovala zdržanlivo na utorkové oznámenie Ruska o zaregistrovaní prvej vakcíny proti novému koronavírusu na svete. WHO uviedlo, že zatiaľ len diskutuje s ruskými orgánmi o možnom predbežnom schválení novej očkovacej látky, ktorej klinické testovanie nie je ešte ukončené.

21:10 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:55 Francúzska vláda predĺži až do konca októbra zákaz zhromaždení s účasťou nad 5000 ľudí, ktorého platnosť by sa inak skončila 30. augusta. Oznámil to v utorok francúzsky premiér Jean Castex, ktorého citovala agentúra DPA.
Castex varoval, že priebeh epidémie nového druhu koronavírusu, ktorá si vo Francúzsku vyžiadala už viac ako 30.000 životov, sa v posledných dňoch začala opäť zhoršovať a počet infikovaných znovu narastá.

Premiér počas návštevy nemocnice v meste Montpellier taktiež povedal, že denný nárast infikovaných sa v ostatnom čase zvýšil z približne 1000 prípadov, ktoré zaznamenávali ešte pred troma týždňami, na momentálnych zhruba 2000.

20:15 Maďarská vláda plánuje riadne začatie školského roka, a to od 1. septembra. Aktuálne priaznivá epidemiologická situácia si totiž nevyžaduje nahradiť tradičnú výučbu digitálnou. Uviedlo to v utorok v Budapešti maďarské ministerstvo ľudských zdrojov, ktorého vyhlásenie zverejnila agentúra MTI.

19:40 Rodičia by pred nástupom detí do školy mohli podávať čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nebolo posledných 14 dní v zahraničí ani na tábore s medzinárodnou účasťou. Odporúčanie na zavedenie tzv. vyhlásenia o bezinfekčnosti chce minister zdravotníctva Marek Krajčí predniesť na stredajšom rokovaní vlády. Avizoval to po zasadnutí Pandemickej komisie vlády.

19:35 Ministerstvo zdravotníctva aktuálne neodporúča cestovanie do zahraničia. Dôvodom je aktuálna situácia okolo nového koronavírusu. V utorok o tom po rokovaní pandemickej komisie vlády povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

19:20 Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne pod kontrolou, aj keď sa zhoršuje. Po stretnutí Pandemickej komisie vlády SR to v utorok povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Podľa jeho slov je už na Slovensku druhá vlna pandémie nového koronavírusu. Avizoval, že bude zasadať konzílium odborníkov, aby prehodnotili stav v okolitých krajinách.

19:05 Kluby najvyššej domácej súťaže a Slovenskej hokejovej ligy budú musieť zabezpečiť testovanie hráčov na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 pred prvým zrazom v prípravnom období a potom pred začiatkom súťažného obdobia. Zdravotná komisia odporúča opakovať testovanie PCR testami v 14-dňovom intervale. Členovia Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja dali zelenú nariadeniam a odporúčaniam SZĽH a Zdravotnej komisie SZĽH pred začiatkom prípravy jednotlivých tímov a pred novou sezónou.

19:00 Slovensko má schválený nový pandemický plán. V utorok ho odobrila pandemická komisia vlády, ktorá zasadala na ministerstve zdravotníctva. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

18:35 Slovinský futbalový zväz sa v utorok rozhodol odložiť stredajší štart novej sezóny najvyššej súťaže potom, ako ďalších troch hráčov pozitívne testovali na koronavírus. Slovinská liga sa mala rozbehnúť v stredu 12. augusta, nový termín jej začiatku stanovili na 22. augusta.

17:50 Podujatie dni mesta bude počas najbližšieho víkendu náhradou za 29. ročník Gelnického jarmoku, ktorý pre pandémiu nového koronavírusu zrušili. TASR o tom za tunajšiu radnicu informoval Milo Janáč.

16:45 Indonézia začala v utorok s treťou fázou klinického testovania vakcíny proti novému druhu koronavírusu, ktorú vyvinula čínska farmaceutická spoločnosť Sinovac Biotech. Testovanie bude prebiehať na vzorke 1620, píše agentúra DPA. Indonézsky prezident Joko Widodo uviedol, že ak bude testovanie úspešné, vakcínu bude od januára 2021 vyrábať štátna spoločnosť Bio Farma.

16:36 Odborná komisia na druhý pokus schvaľuje pandemický plán. Zapracované v ňom už majú byť pripomienky, pre ktoré ho ešte koncom júla komisia neschválila. Pandemický plán má byť akýmsi manuálom, ako postupovať pri šírení nákazy. Vo výsledku sa tak opatrenia nebudú musieť prijímať "za pochodu". Pandemický plán by mal mať viac strán, než ten, ktorom sa diskutovalo v júli. Môžeme teda očakávať, že sa doň zapracovali rôzne pripomenky.

15:51 Policajti kontrolovali v Bánovciach nad Bebravou dodržiavanie karanténnych opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. V predošlých dňoch vykonali viac ako tri desiatky kontrol, v jednom prípade zistili porušenie nariadenia. Informoval o tom trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

15:44 Pri vstupe do Grécka je nutné počítať s náhodným testovaním prichádzajúcich osôb. Upozorňuje na to ministerstvo zahraničných vecí.

15:37 Vakcínou proti koronavírusu, ktorej objavenie očakáva väčšina Maďarov už do roka, by sa dalo zaočkovať 55 percent účastníkov reprezentatívneho prieskumu, ktorého výsledky zverejnila agentúra MTI. Podľa prieskumu, ktorý si objednalo Združenie inovatívneho farmaceutického priemyslu, si 32 percent respondentov myslí, že vakcína bude prístupná v Maďarsku skôr než o rok, a 16 percent vyjadrilo presvedčenie, že tak bude až o dva roky.

15:22 Na pôde ministerstva zdravotníctva rokuje Pandemická komisia vlády SR. Po skončení rokovania vám TA3 prinesie naživo tlačovú besedu.

14:45 Kým u nás už od júla platí, že futbalové štadióny môžu byť naplnené maximálne do 50 percent kapacity, v krajinách ako Anglicko, Taliansko, Španielsko či Nemecko sa zápasy stále hrali pred prázdnymi tribúnami. V Bundeslige to chceli od novej sezóny zmeniť, ale podľa tamojšieho ministra zdravotníctva si krajina ešte takéto riziko nemôže dovoliť.

14:38 Počet Slovákov, ktorí dovolenkujú v turisticky vyhľadávanom Chorvátsku je tento rok nižší ako vlani. Od 1. do 9. augusta tam dovolenkovalo 24-tisíc hostí zo Slovenska, čo je 50 percent oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Od začiatku tohto roka navštívilo Chorvátsko 108-tisíc Slovákov, ktorí v krajine strávili spolu 709-tisíc nocí. Informoval o tom riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia na Slovensku Dubravko Miholić. Počet slovenských jachtárov vzrástol o 8 percent.

14:26 Fond obnovy, na ktorom sa dohodli lídri EÚ na júlovom summite, je hodnotený členskými krajinami ako veľký úspech. V záchrannom balíku je k dispozícií 750 miliárd eur, z toho 390 miliárd sú granty a 360 miliárd tvoria výhodné pôžičky. Menej sa však už hovorí o tom, kto za Fond obnovy zaplatí. A práve to je téma, o ktorej sme sa rozprávali s Lukášom Kovandom, analytikom spoločnosti Czech Fund.

14:14 Dve výzvy, ktoré sa zameriavajú na výskum a vývoj pomoci proti ochoreniu Covid-19, boli vyhlásené len pre menej rozvinuté regióny, čiže pre všetky kraje okrem Bratislavského. Podľa rezortu školstva aktuálne nie sú v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra, časť výskum a inovácie v gescii ministerstva školstva, disponibilné finančné prostriedky pre rozvinutejší región. Na túto skutočnosť koncom uplynulého týždňa upozornila spoločnosť MultiplexDX.

14:05 Koronakríza prevetrala peňaženky Slovákov. Každá piata rodina v súčasnosti nemá rezervu ani na jeden mesiac. Zatiaľ čo na začiatku krízy malo finančnú rezervu na menej ako jeden mesiac iba 16 % domácností, v súčasnosti sa tento počet zvýšil na 21 %. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej sporiteľne.

13:20 Na novom Zélande sa po 102 dňoch objavil nový prípad lokálneho prenosu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vírus bol zistený u členov jednej rodiny v meste Auckland, pričom zdroj nákazy nie je známy.

"Po 102 dňoch máme prvé prípady nákazy COVID-19 mimo riadenej izolácie a karanténnych zariadení... Napriek tomu, že sme všetci mimoriadne tvrdo pracovali, aby sme takémuto scenáru zabránili, zároveň sme s ním počítali a pripravili sa naň," povedala novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

12:40 Koronavírus našli aj u jedného z futbalistov českej Slavie. Klub predčasne ukončil sústredenie a vracia sa z Rakúska do ČR.

11:57 Úrad verejného zdravotníctva doplnil na svojom Facebooku bližšie informácie k novým prípadom nákazy na Slovensku. "Súčasný výskyt ochorení COVID-19 si vyžaduje dôsledné dodržiavanie aktuálne nariadených a odporúčaných opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR a príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a prijímanie vybraných opatrení v dotknutých lokalitách," pripomína úrad.

11:47 Putin informoval, že proti koronavírusu zaočkovali aj jednu z jeho dcér, ktorá sa cíti dobre. Vyhlásil, že vakcína sa počas testov ukázala ako účinná a ponúka trvalú imunitu voči koronavírusu. Ako zdôraznil, prešla všetkými potrebnými testami.

11:33 Španielsky herec Antonio Banderas mal pozitívne testy na nový koronavírus. Informoval o tom na sociálnej sieti Instagram v pondelok, keď zároveň oslavoval 60. narodeniny. "Ahojte všetci, chcem zverejniť, že dnes, 10. augusta, som nútený osláviť 60. narodeniny v karanténe po tom, ako som bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19," napísal Banderas v španielčine.

11:06 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1158 na 83 115, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.
Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 29 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 1951.

10:55 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok uviedol, že v Rusku zaregistrovali prvú vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. "Pokiaľ viem, dnes ráno bola zaregistrovaná prvá vakcína proti novému koronavírusu na svete," povedal ruský prezident.

10:34 Oproti predchádzajúcim dňom bol v utorok nárast nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku miernejší, testy potvrdili infekciu iba v 15 prípadoch. Počet všetkých nakazených tak stúpol na 4746. V uplynulých 24 hodinách nepribudli žiadne obete ochorenia Covid-19, ich celkový počet zostáva 605, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu.

10:10 V Rusku za posledných 24 hodín zaznamenali po prvý raz od 23. apríla menej než 5000 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Za deň pribudlo v Rusku 4945 nových prípadov nákazy Covid-19, čím sa ich počet zvýšil na celkovo 897.599.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:37 Pribudlo osem nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 1874. Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 31. Z toho dvaja sú na JIS a dvaja na pľúcnej ventilácii

9:30 Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 454 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2615 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:20 Na Slovensku pribudlo 16 nových prípadov nákazy, údaje o počte testovaných zatiaľ nie sú k dispozícii. Najviac nových prípadov evidujú okresy Bánovce nad Bebravou a Prievidza, v oboch hlásia štyroch nakazených. Dva prípady nákazy má Bratislava a Žiar nad Hronom. V Košiciach, Kysuckom Novom Meste, Partizánskom a Žarnovici evidujú jedného infikovaného. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-uto_0a140370-48e5-ef8c.png

9:08 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 140 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 5088. Urobili 2740 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 18 454 infikovaných, celkový počet úmrtí je 389.

9:00 Kubánske hlavné mesto Havana opäť zaviedlo obmedzenie pohybu po tom, čo zaznamenalo 200 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých dvoch týždňov. Verejná doprava je od pondelka prístupná iba pre pracovníkov prevádzok nevyhnutných pre chod spoločnosti. Úrady takisto uzavreli pláže, parky, reštaurácie a bary.

8:30 Austrálske Severné teritórium bude pre návštevníkov z ohnísk nákazy koronavírusom neprístupné ďalších 18 mesiacov s cieľom ochrániť zraniteľnú populáciu Aborigénov. V riedko osídlenom Severnom teritóriu žije približne 250 000 ľudí, z ktorých okolo 30 percent sú Aborigéni.

8:00 Celosvetový počet prípadov nákazy koronavírusom prekročil hranicu 20 miliónov. Vyplýva to z výpočtov agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na oficiálne správy jednotlivých štátov. Zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom si dosiaľ celkovo vyžiadali viac ako 728.000 obetí.

7:30 Starosta brazílskeho mesta Rio de Janeiro Marcelo Crivella oznámil, že na ikonických mestských plážach budú musieť ľudia dodržiavať odstup a rezervovať si miesto na piesku vopred prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne. Starosta upozornil, že svetoznáme pláže ako Copacabana a Ipanema budú znovu naplno otvorené len s jasne vymedzenými zónami, ktoré pomôžu udržiavať ľudí ďalej od seba.

7:00 Grécko sprísňuje od 17. augusta opatrenia pre turistov. Tí môžu krajinu navštíviť len vtedy, ak sa preukážu negatívnym testom na koronavírus. Zatiaľ sa to týka obyvateľov z piatich európskych krajín.

6:30 Ak Slováci cestujú do Litvy alebo Lotyšska z Česka, Rakúska či Poľska, musia sa podrobiť dvojtýždňovej karanténe. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informuje na svojej webovej stránke.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v pondelok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok