Zisťovali, čo môže koronavírus spraviť so srdcom pacientov

TA3 SITA
10.8.2020 15:42

Vedci z Frankfurtu nad Mohanom skúmali komplikácie po prekonaní koronavírusu a bežnej chrípky. Výskum uskutočnili so stovkou pacientov vo veku 45 až 53 rokov, pričom až 60 % osôb vyliečených z ochorenia Covid-19 vykazovalo podobné výsledky ako pri chrípke, ktorá môže spôsobiť vážne poruchy srdca. Toto percento skúmaných malo príznaky myokarditídy, čiže zápalového ochorenia srdcového svalu.

Zisťovali, čo môže koronavírus spraviť so srdcom pacientov
SITA/AP (ilustračné foto)

"Vírus SARS-COV-2, rovnako ako iné koronavírusy, má schopnosť napádať bunky srdcového svalu. Vedeli sme to v podstate od začiatku pandémie a pripravovali sme sa na to, že pacienti s COVID-19 budú mať srdcové komplikácie. Typickou komplikáciou u chrípky je aj myokarditída, ktorá vedie k zlyhaniu srdca. V tomto prípade (COVID-19, pozn.) je to pravdepodobne rovnaké," povedal poľský kardiológ Marcin Grabowski.

Koronavírusom sa zaoberali aj vedci z univerzity v škótskom Edinburghu. Vážne srdcové abnormality pritom našli u každého siedmeho pacienta, pričom niektorí odborníci na základe výsledkov tohto výskumu začali prirovnávať ľudí, ktorí mali COVID-19, k "časovanej bombe". Podľa nich je ťažké z dlhodobého hľadiska predpokladať poškodenia, ktoré vírus napácha v ich tele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok