Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na Novom Zélande otestujú komerčný bezdrôtový prenos elektriny

Na Novom Zélande otestujú komerčný bezdrôtový prenos elektriny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Novozélandská spoločnosť Emrod vyvinula spôsob bezpečného bezdrôtového prenosu elektrickej energie na veľké vzdialenosti. Momentálne sa pracuje na jeho implementácii s druhým najväčším distribútorom elektrickej energie v krajine.

Spoločnosť Powerco, druhý najväčší distribútor energie na Novom Zélande, investuje do spoločnosti Emrod, ktorej technológia sa zdá byť schopná efektívne prenášať veľké množstvo elektriny medzi akýmikoľvek dvomi vzájomne viditeľnými bodmi. Distribútor má pritom záujem zistiť, či dokáže táto technológia doplniť zavedené spôsoby poskytovania energie. Predpokladá sa, že bude využitá na dodávku elektriny na odľahlých miestach alebo v oblastiach s náročným terénom. Je tiež možné ju použiť na mobilné udržanie dodávky energie, keď sa vykonáva údržba existujúcej infraštruktúry.

Firma Emrod má v súčasnosti funkčný prototyp svojho zariadenia, ale pre Powerco postaví ďalší prototyp, ktorý plánuje dodať do októbra. Potom strávi niekoľko mesiacov laboratórnym testovaním technológie a až potom sa prejde na testy v teréne. Prototyp bude schopný dodávať „iba niekoľko kilowattov“ energie, ale dá sa ľahko zväčšiť. Podľa vyjadrenia spoločnosti Emrod sa dá rovnaká technológia použiť „na prenos 100-násobne väčšieho výkonu na oveľa dlhšie vzdialenosti“. Bezdrôtové systémy tak môžu údajne „prenášať akékoľvek množstvo energie aké je prenášané káblovými riešeniami“.

Systém využíva vysielaciu anténu, sériu relé a prijímaciu rekténu (usmerňovacia anténa, ktorá je schopná premieňať mikrovlnnú energiu na elektrickú energiu). Jeho lúče využívajú neionizujúce priemyselné, vedecké a lekárske pásmo rádiového spektra, vrátane frekvencií, ktoré sa bežne používajú v bezdrôtových sieťach Wi-Fi a Bluetooth.

Bezdrôtové prenosové zariadenia spoločnosti Emrod môžu prenášať veľké množstvá elektrickej energie medzi dvomi viditeľnými bodmi.

Energia sa prenáša priamo medzi dvomi špecifickými bodmi. Spoločnosť Emrod tvrdí, že technológia pracuje za akýchkoľvek poveternostných podmienok, vrátane dažďa, hmly a prachu, a vzdialenosť prenosu je obmedzená len viditeľnosťou medzi jednotlivými bodmi. To dáva potenciál prenosu energie na vzdialenosť tisíce kilometrov za zlomok nákladov na vybudovanie infraštruktúry a nákladov na údržbu. Výhodou je aj nízky dopad na životné prostredie v porovnaní s káblovým riešením.

Spoločnosť Emrod vníma bezdrôtový prenos ako kľúčovú technológiu pre obnoviteľné zdroje energie, ktoré sa často nachádzajú ďaleko od miesta, kde je energia potrebná. Tento druh systému by teda mohol byť skvelým nástrojom na to, aby sa vyrobená energia z obnoviteľných zdrojov dostala do mestskej infraštruktúry bez potreby obrovských skladovacích batérií a podobne.

Emrod spolupracuje s orgánmi Správy rádiového spektra na Novom Zélande počas celého svojho vývoja, s cieľom splniť všetky bezpečnostné normy, aj keď sa technologické schopnosti zvýšia až na vysokú úroveň výkonu. Ide o proces, ktorý by mal distribútorom tiež pomôcť s používaním tejto technológie.

Ukážka vozidla s renderom anténý pre dočaný bedrôtový prenos energie.