V4 by mala žiadať viac času, zhodli sa Kollár a zástupcovia krajov

TA3 TASR
10.8.2020 14:52

Krajiny V4 na úrovni predsedov parlamentov, ale i premiérov krajín by mali vyvinúť tlak na orgány Európskej únie (a žiadať o posunutie termínu využitia eurofondov v rámci nového programovacieho obdobia. Po stretnutí s predstaviteľmi Združenia samosprávnych krajov SK8 a Asociácie krajov ČR to ako výzvu, ktorá vzišla z diskusie na tomto stretnutí, uviedol predseda parlamentu Boris Kollár.

Hovorili aj o druhej vlne

Kollár priznal, že práve schopnosť investovať prostriedky v novom programovacom balíku i tie, ktoré prídu v rámci Fondu obnovy, boli vážnou témou diskusie. "Hovorili sme o tom, či sme vôbec schopní preinvestovať v krátkom čase tieto prostriedky," povedal Kollár. Preto je podľa neho dôležité žiadať v koordinácii V4 viac času. Informoval, že ďalšími témami boli tiež otázka zvládnutia prípadnej druhej vlny pandémie nového koronavírusu i oblasť reformy verejnej správy. Kollár je presvedčený, že práve výmena informácií a zdieľanie skúseností sú nástrojmi, ako dosiahnuť rýchlejší progres pri spravovaní samospráv v oboch krajinách.

Prvý podpredseda Rady AKČR Jiří Běhounek, poverený vykonávať právomoci predsedu, pred médiami v tejto súvislosti uviedol, že stretnutie vygenerovalo aj dohodu o kreovaní spoločných pracovných skupín a expertných tímov, ktoré sa budú zaoberať jednotlivými oblasťami agendy regionálnych samospráv. Jednou z tém bude aj otázka reformy verejnej správy. "Radi využijeme skúsenosti partnerov z Českej republiky v tejto oblasti," dodal predseda združenia SK8 Jozef Viskupič.

Vyjadrili sústrasť pozostalým

Slovenskí hostitelia na tlačovej konferencii vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým obetí tragédie, ktorá sa odohrala v Bohumíne. Pri požiari v byte zahynulo 11 osôb vrátane troch detí.

Stretnutie predsedu slovenského parlamentu so zástupcami samosprávnych združení sa uskutočnilo v rámci pondelkového stretnutia SK8 a AKČR, na ktorom predstavitelia slovenských i českých krajov diskutovali o reforme verejnej správy, nastavení čerpania fondov Európskej únie v ďalšom programovacom období i aktuálnych otázkach týkajúcich sa rozvoja cestovného ruchu či sociálnych služieb v období pandémie ochorenia COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok