Lukašenko prehovoril. Ovce, v Bielorusku nebude žiadny majdan

TA3 TASR
10.8.2020 14:28

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko označil opozičných stúpencov, ktorí protestovali proti sporným výsledkom nedeľňajších prezidentských volieb, v ktorých si tento dlhoročný líder drvivým víťazstvom zabezpečil už šieste funkčné obdobie, za "ovce" ovládané zo zahraničia.

Lukašenko dodal, že úrady monitorovali účastníkov protestov, ktoré sa v nedeľu večer konali v metropole Minsk a ďalších mestách po tom, ako boli zverejnené predbežné výsledky volieb. "Zaznamenali sme telefonáty zo zahraničia. Prichádzali z Poľska, Británie a Česka. Boli nimi riadené naše - s prepáčením - ovce," povedal Lukašenko, ktorého s odvolaním sa na miestne médiá citovala tlačová agentúra AFP. Staronový prezident zároveň pripomenul, že nedovolí "roztrhnutie" svojej krajiny.

Lukašenko ďalej vyhlásil, že zásah polície po voľbách bol "primeranou odpoveďou" na vzniknuté nepokoje. "Varoval som, že tu nebude žiadny majdan bez ohľadu na to, ako veľmi si to niekto praje," zdôraznil podľa tlačovej agentúry DPA bieloruský líder, odkazujúc na revolúciu na susednej Ukrajine z roku 2014.
Lukašenko tvrdí, že na protestoch sa snažili zúčastniť aj ruskí občania. "Nebudem zmieňovať Poľsko - tí sa tu už usadili a snažia sa ťahať za nitky. Nebudem hovoriť o Ukrajine - aj odtiaľ sem prišli ľudia. Verím, že to nie je štátna politika, ale je tam veľa majdanistov. Nanešťastie, niekoľko ľudí prišlo aj z Ruska," vyhlásil Lukašenko, citovaný tlačovou agentúrou Belta.

Ústredná volebná komisia na základe predbežného sčítania hlasov oznámila, že Lukašenko v nedeľu získal 80,2 percenta hlasov, zatiaľ čo hlavnú opozičnú kandidátku Svitlanu Cichanovskú podporilo iba 9,9 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla 84 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok