Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednoduchý senzor pre nepretržitú analýzu vody v bazénoch

Jednoduchý senzor pre nepretržitú analýzu vody v bazénoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je dôležité udržiavať správne množstvo chlóru vo vode v bazéne, pretože ak je ho príliš veľa, môže spôsobiť podráždenie pokožky a očí, no ak ho je málo, nezabíja baktérie alebo iné mikróby vo vode. Nový senzor by však mohol pomôcť s automatickou kontrolou pH a obsahu chlóru v bazéne.

V súčasnosti musí väčšina majiteľov bazénov pravidelne používať testovacie súpravy pre manuálnu kontroly kvality vody. Tento proces môže byť ovplyvnený ľudskou chybou a niekedy aj majitelia jednoducho zabudnú tesť vykonať alebo sa ani jednoducho neobťažujú. Existujú tiež systémy, ktoré sú vybavené senzormi pre nepretržitú analýzu vody. No podľa vedcov z Juhoaustrálskej univerzity bývajú tieto systémy zložité a drahé. Aj preto sa vedci rozhodli vyvinúť jednoduchý a lacný senzor, ktorý by túto prácu mohol vykonávať automaticky.

Vyvíjaný senzor pre automatické meranie hladiny chlóru a pH vo vode v bazéne.

Zariadenie má veľkosť podobnú kreditnej karte a je trvalo nainštalované na boku bazéna. Cez malé kanáliky, ktoré sú zabudované v jeho sklenenom tele, sa potom pravidelne odvádza malé množstvo vody z bazéna. Táto voda sa následne zmieša s dvomi chemickými činidlami s názvom metyl oranžová a fenolová červená. Integrovaný fotometrický senzor potom meria množstvo koľko metyl oranžovej farby bolo vybielenej, čo ukazuje hladinu chlóru vo vode, a zároveň mieru zmeny farby fenolovej červenej, ktorá udáva hladinu pH. Tieto hodnoty by sa potom mohli dať bezdrôtovo prenášať k používateľovi. Navyše jedna náplň s týmito činidlami by mala údajne vydržať až tri mesiace používania.

Prototyp senzorického zariadenia bol už testovaný na vzorkách vody z 12 bazénov (deväť vzoriek z domácich bazénov, dve vzorky z vnútorných verejných bazénov a jedna vzorka z vonkajšieho verejného bazéna), ktoré sa odoberali pri viacerých príležitostiach. Odmerané hodnoty boli porovnávané s výsledkami získanými použitím rôznych tradičných metód. Podľa vedcov pritom nový senzor dosahoval „priaznivo porovnateľné“ merania. Táto technológia sa v súčasnosti komercializuje v spolupráci so spoločnosťou Tekelek Australia a mala by sa čoskoro dostať na trh.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).