Pošta vypíše verejné súťaže, Doležal spomenul aj bývalé vedenie

TA3 SITA
10.8.2020 12:50

Slovenská pošta, a. s. plánuje obstarať novú súkromnú bezpečnostnú službu na štyri roky. Momentálne na základe rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie pripravuje dve verejné súťaže - na zabezpečenie výkonu strážnej služby za predpokladanú cenu 9,6 mil. eur a technickej služby za 4,5 mil. eur bez DPH. Ako štátna poštová spoločnosť informovala, tender na strážnu službu bude rozdelený geograficky na tri časti.

Minister verí v transparentnosť

Od oboch súťaží očakáva, že od začiatku roka 2021 bude zabezpečovať súkromnú bezpečnostnú službu viac poskytovateľov, jediným hodnotiacim kritériom je najnižšia cena. Noví poskytovatelia služieb na strážnu a technickú službu by mali byť známi do konca tohto roka. Spoločnosť ešte plánuje vyhlásiť súťaž na spracovanie a prepravu hotovosti predbežne za 4 mil. eur bez DPH.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) na tlačovej besede povedal, že jednou z prvých úloh nového vedenia Slovenskej pošty bolo pripraviť transparentné a korektné podmienky obstarania novej bezpečnostnej služby, aby sa v ňom mohli zúčastniť viacerí uchádzači. "Som presvedčený, že súťaž bude transparentná," povedal Doležal. Pripomenul, že medzi dôvodmi odvolania bývalého vedenia Slovenskej pošty bolo práve nezvládnutie tendra na strážnu a technickú službu.

"Pripúšťam, že súťaž môže vyhrať aj súčasný poskytovateľ. Cieľom obstarávanie je, že nebudeme predikovať víťaza. Ak sme doteraz rozprávali o tom, že boli vo verejnom obstarávaní machinácie, aby niekto konkrétny vyhral, tak odmietam špekulácie, že teraz budú machinácie, aby niekto konkrétny nevyhral," uviedol Doležal. Bezpečnostnú službu pre poštu v súčasnosti zabezpečuje spoločnosť Bonul, s. r. o. Minister vyzval malé spoločnosti, resp. spoločnosti v oblasti stráženia, aby na súťaž zareagovali, a ak na to majú prostriedky a vybavenie, aby sa na súťaži zúčastnili.

Certifikát C4 už netreba

Generálny riaditeľ Slovenskej pošty Martin Ľupták, ktorý je na čele spoločnosti od júna, očakáva, že obstarávania sa na základe podmienok budú môcť zúčastniť aj malé firmy. Zo súťaže podľa neho vyňali požiadavku na predloženie bezpečnostného certifikátu C4. Verejní obstarávatelia podľa nedávnych zistení ÚVO vo viacerých tendroch požadovali tento certifikát v rozpore so zákonom. Úrad k tomu dospel po ukončení série kontrol 25 súťaží na základe podnetu Nadácie Zastavme korupciu. "Podmienky sme výrazne znížili, aby to bolo možné aj pre malé firmy," povedal Ľupták s tým, že namiesto jednej súťaže na bezpečnostné služby v minulosti budú teraz tri. "Predpokladáme, že sa môže prihlásiť až 31 spoločností (s licenciou)," dodal Ľupták.

Slovenská pošta pred štyrmi rokmi obstarala strážnu a bezpečnostnú službu v jedinej súťaži spolu so spracovaním a prepravou hotovosti za 22,4 mil. eur bez DPH. Od účinnosti rámcovej dohody so spoločnosťou Bonul, s. r. o., v apríli 2016 do konca apríla 2020, dokedy mala pôvodne platiť, Slovenská pošta podľa Ľuptáka využila 18,2 mil. eur bez DPH. Dohodu s Bonulom po konzultácii s rezortom dopravy na základe dodatkov predĺžila do konca tohto roka, aby plynule zabezpečila nevyhnutné služby ochrany majetku a osôb.

Slovenská pošta je druhý najväčší zamestnávateľ na Slovensku s takmer 13-tisíc zamestnancami a 1 500 pobočkami. Mesačne vypláca v hotovosti takmer 400-tisíc dôchodkov, čo je len časť nevyhnutných financií z celkovej sumy 2,1 mld. eur, ktoré musia byť pre pobočky spoločnosti v hotovosti ročne zabezpečené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok