Výsledky spôsobili nepokoje, Bielorusi žiadajú koniec Lukašenka

TA3 TASR
10.8.2020 06:57

Prezidenti Litvy a Poľska, Gitanas Nauséda a Andrzej Duda, vyzvali bieloruské úrady, aby sa zdržali násilia voči občanom, ktorí namietajú proti výsledkom prezidentských volieb a žiadajú demisiu úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. V ich spoločnom vyhlásení sa zdôrazňuje dôležitosť rešpektovania základných ľudských práv a slobôd.

Tisícové davy v uliciach

Obaja prezidenti okrem toho Lukašenkovi a jeho tímu pripomenuli, že "dialóg je vždy najlepšou metódou pre zabezpečenie sociálneho rozvoja, ako aj pre diskusie o reformách a politických krokoch“. Duda a Nauséda zároveň zdôraznili svoj rešpekt k suverenite a nezávislosti Bieloruska. Podľa správ bieloruských médií po ukončení hlasovania v prezidentských voľbách vyšli do ulíc Minska, ale aj ďalších miest, tisíce ľudí nespokojných s výsledkom hlasovania.

Úradujúci bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zvíťazil v prezidentských voľbách so ziskom 80,2 percenta hlasov. Projekt Golos, ktorý bol vytvorený na alternatívne sčítanie hlasov, informoval, že viac ako 80 percent jeho užívateľov hlasovalo za Cichanovskú.

Polícia sa ich snažila rozohnať, pričom použila aj vodné delá, slzotvorný plyn a zábleskové granáty. Zranenia pri tom utrpeli demonštranti a zasahujúci policajti - ich počet a závažnosť zranení nateraz nie sú známe. Bieloruské centrum pre ľudské práva Viasna uviedlo, že v deň volieb a počas večerných protestov bolo zadržaných viac ako 120 ľudí. Oficiálne sa k tejto bilancii zatiaľ nikto nevyjadril, i keď polícia v noci na pondelok konečne priznala, že k zadržaniam došlo. Podľa agentúry RIA Novosti sa okrem Minska zatýkalo aj v mestách Brest a Vitebsk. Celá bieloruská polícia v súvislosti s nepokojmi prešla na posilnený režim služieb.

RIA Novosti informovala, že v noci na pondelok do centra Minska presunuli aj veľa vojakov, ktorí potom zasahovali na kritických miestach stretov medzi demonštrantmi a políciou. Po rozohnaní protestov väčšina policajtov a vojakov, ako aj ich techniky zostala v uliciach Minska, informoval portál Sputnik Belarus. Na sociálnych sieťach sa medzičasom objavili avíza, že protesty proti výsledkom volieb a Lukašenkovi budú pokračovať aj v pondelok.

Golos má iné údaje

Okolo 03.00 h miestneho času väčšina protestujúcich, medzi nimi boli najmä mladí ľudia, opustila centrum mesta a situácia tam sa začala vracať do normálu. Premávka áut bola obnovená, aj keď vzhľadom na pokročilú hodinu ich jazdilo málo. Podľa RIA Novosti bol v meste veľký problém zohnať si taxík a pre výpadky internetu sa nedal privolať ani zdieľaný "neoficiálny" taxík.

Úradujúci bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zvíťazil v prezidentských voľbách so ziskom 80,2 percenta hlasov. Najvýraznejšia kandidátka opozície Svitlana Cichanovská podľa volebnej komisie dosiahla výsledok 9,9 %. Projekt Golos (Hlas), ktorý bol vytvorený na alternatívne sčítanie hlasov, informoval, že viac ako 80 percent jeho zaregistrovaných užívateľov hlasovalo za Cichanovskú. ÚVK zverejnila informáciu, že svoje právo voliť využilo 84,05 percenta bieloruských voličov.

Bieloruský politológ Arťom Šrajbman tvrdí, že oficiálnym výsledkom volieb v Bielorusku neverí takmer nikto. "Možno len neveľká skupina prívržencov vlády," uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok