Pribudli nové prípady nákazy, cez víkend sa testovalo menej

TA3 SITA TASR ČTK
10.8.2020 09:31

Po nedeli máme len troch nových nakazených a žiadne nové obete. Infikovaní pribúdajú po celom svete a najhoršie sú na tom stále USA. Vakcína proti novému druhu koronavírusu by podľa eurokomisárky pre zdravie mohla byť dostupná do konca tohto roka. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli nové prípady nákazy, cez víkend sa testovalo menej
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:05 Deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci v Bratislave tento rok pre pandémiu nového koronavírusu nebude. Sídlo hlavy štátu si však môžu záujemcovia pozrieť virtuálne. Informuje o tom prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

22:50 Nórsko nie je členom tzv. aliancie OPEC+, ktorá sa snaží znížiť dodávky ropy na trhy pre pandémiu nového koronavírusu a jej negatívny vplyv na dopyt a ceny komodity. No zdá sa, že škandinávska krajina prispeje tiež svojím dielom k snahe o zamedzenie nadbytočnej ponuke ropy na trhu.

Dodávky ropy z Nórska klesnú v septembri o 261.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne podľa plánu, do ktorého sa agentúram podarilo nahliadnuť. Najväčšie nórske ropné pole Johan Sverdrup sa bude podieľať zhruba dvoma tretinami na tomto znížení produkcie.

22:28 Grécko sprísňuje od 17. augusta opatrenia pre turistov. Tí môžu krajinu navštíviť len vtedy, ak sa preukážu negatívnym testom na koronavírus. Zatiaľ sa to týka obyvateľov z piatich európskych krajín.

21:10 Španielsky futbalový klub Atletico Madrid v pondelok špecifikoval mená dvoch hráčov infikovaných koronavírusom. Sú nimi Angel Correa a Šime Vrsaljko. Vedenie klubu, ktorého hráči odcestovali na finálový turnaj Ligy majstrov do Lisabonu, tiež potvrdilo, že v pondelok celú výpravu opäť otestovali a už sa neobjavil žiadny pozitívny výsledok.

20:05 Vyše 100 000 kusov zdravotných ochranných prostriedkov pochybnej kvality a falšovaný tovar rôzneho druhu viezol slovenský kamión, ktorý na maďarskej diaľnici M1 kontrolovali v pondelok príslušníci maďarského Národného úradu pre dane a clá. Riaditeľstvo NAV Rábsko-mošonsko-šopronskej župy uviedlo, že tovar prevážaný v kamióne zhabali, informovala agentúra MTI.

19:35 Salvádor bude vydávať špeciálne preukazy pre ľudí, ktorí sa vyliečili z nákazy koronavírusom, čo im umožní zamestnať sa v štátnych službách a vyhnúť sa niektorým epidemiologickým opatreniam. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na salvádorského prezidenta Nayiba Bukeleho.

Salvádorská vláda chce vyliečených ľudí zamestnať pri distribúcii zdravotných pomôcok a jedla domácnostiam zasiahnutých pandémiou.

19:10 V americkom štáte Georgia zatkli muža, ktorý tvrdil, že liek, ktorý predáva jeho spoločnosť, zníži riziko nakazenia sa novým koronavírusom. Matthew Ryncarz a jeho firma Fusion Health and Vitality vyhlásili, že liek Immune Shot zníži riziko infekcie o 50 %. Informovala o tom prokuratúra v meste Savannah s tým, že obvinení uviedli "nepravdivé a zavádzajúce označenie".

18:40 Nákaza neobchádza ani známe svetové hviezdy. Herec Antonio Banderas bol pozitívne testovaný na Covid-19 a momentálne je v karanténe.

18:35 Pandémia koronavírusu spravila výrazný škrt cez rozpočet motoristickej F1. Podľa vlastníka licencie spoločnosti Liberty Media sa príjmy od apríla do júna 2020 znížili na 24 miliónov dolárov. Minulý rok za rovnaké obdobie boli na úrovni 620 miliónov.

18:15 Grécko v pondelok nariadilo zákaz nočnej prevádzky reštaurácií a barov v niektorých najvyhľadávanejších dovolenkových destináciách. Dôvodom je rastúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom. Reštaurácie a bary budú od polnoci do siedmej rána zatvorené na ostrovoch Mykonos, Santorini, Korfu, Rodos a Kréta. Opatrenie bude platiť minimálne do 23. augusta, informovala hovorkyňa vlády Aristotelia Peloniová.

17:35 Každá štvrtá rodina v Maďarsku bola nútená nakúpiť prvky počítačovej techniky, aby vyhovela požiadavkám na domáce online vzdelávanie detí, ktoré bolo zavedené v rámci opatrení proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Napi.hu s odvolaním sa na prieskum banky Budapest Bank.

16:38 Slovenský priemysel má už najvýraznejší pokles zrejme za sebou, na úroveň spred krízy si ale budeme musieť ešte počkať. Júnová priemyselná produkcia síce ešte klesala, avšak už nie tak radikálne ako predošlé mesiace.

16:22 Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta Francúzska musia oddnes nosiť na verejnosti rúška. Podrobnosti nám povedala naša spolupracovníčka v Paríži, Alena Vrbovská.

16:10 Svetová zdravotnícka organizácia očakáva, že celkový počet prípadov nákazy novým koronavírusom vo svete ešte tento týždeň vzrastie na 20 miliónov. Toto číslo zahŕňa aj 750.000 súvisiacich úmrtí. Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnom brífingu priznal, že "za týmito štatistikami je veľké množstvo bolesti a utrpenia". Podľa jeho slov však naďalej klíčia "výhonky nádeje", bez ohľadu na to, v akej fáze sa daná krajina alebo región nachádza.

15:30 Vedci z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom nedávno skúmali komplikácie po prekonaní nového koronavírusu a bežnej chrípky. Výskum v metropole Hesenska uskutočnili so stovkou pacientov vo veku 45 až 53 rokov, pričom až 60 % osôb vyliečených z ochorenia Covid-19 vykazovalo podobné výsledky ako pri chrípke, ktorá môže spôsobiť vážne poruchy srdca. Uvedené percento skúmaných malo príznaky myokarditídy, čiže zápalového ochorenia srdcového svalu.

15:20 Medzi prostriedkami potrebnými na boj s pandémiou a prostriedkami, ktoré jednotlivé štáty prisľúbili, je obrovská priepasť. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Sme asi na desiatich percentách," uviedol šéf WHO, podľa ktorého budú v boji proti pandémii potrebné desiatky miliárd dolárov.

14:47 V Maďarsku sa čoraz viac šíri koronavírus vo vekovej kategórii ľudí do 40 rokov, vyplýva z údajov prieskumu Semmelweisovej univerzity zverejnených v pondelok. Podľa spravodajského servera Szeretlekmagyarorszag.hu zaznamenali v júli medzi infikovanými z uvedenej vekovej kategórie až 44 percent. Príčinou tohto vývoja je podľa univerzity najmä cestovanie do zahraničia.

14:30 Občania SR musia pri vstupe na územie Talianska vyplniť vyhlásenie, test na ochorenie Covid-19 ani karanténa nie sú potrebné. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí s tým, že Taliansko radí Slovensko medzi bezpečné krajiny.

14:03 Na zasadnutí pandemickej komisie v utorok 11. augusta sa zúčastní aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). V prípade, že si to bude situácia vyžadovať, je pripravený zvolať ústredný krízový štáb. Uviedla to riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Barbara Túrosová. Termín stretnutia konzília epidemiológov stanovený zatiaľ nie je.

13:50 Všetky testy zamestnancov Slovenskej autobusovej dopravy Trenčín na ochorenie Covid-19 boli negatívne. „V súvislosti so situáciou v spoločnosti Leoni v ostatných dňoch sme aj v našej spoločnosti vykonali testovanie zamestnancov, ktorí priamo zabezpečovali dopravu zamestnancov do spoločnosti Leoni. Testovaním prešlo 46 vodičov a sedem technicko-hospodárskych pracovníkov. Všetky testy boli negatívne,“ uviedla hovorkyňa SAD Trenčín Ivana Strelcová.

13:30 Ak Slováci cestujú do Litvy alebo Lotyšska z Česka, Rakúska či Poľska, musia sa podrobiť dvojtýždňovej karanténe. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí. V oboch krajinách síce v júni skončil núdzový stav, stále v nich však platia isté obmedzenia. Prísnejšie sú v Lotyšsku.

13:10 Pracovníci v zdravotníctve a sociálnych službách očakávajú za svoje pôsobenie počas koronakrízy finančné ohodnotenie. V zverejnenom stanovisku to konštatuje predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Zároveň vyzýva kompetentných na rôznych stupňoch riadenia, ale najmä tých, ktorí sú kompetentní prijímať a realizovať prezentované vyplatenie odmien k "prebraniu sa z letargie a neustáleho zamýšľania sa k schváleniu odmien tým, ktorí si to zaslúžia".

12:23 Od pondelka je v mnohých častiach Paríža povinná ochrana tváre aj vo vonkajších priestoroch. Nové opatrenie má obmedziť nárast nových prípadov nákazy koronavírusom vo francúzskej metropole. Nariadenie platí pre viac ako 100 parížskych ulíc, v preplnených oblastiach, ako sú nábrežia rieky Seiny a otvorené trhy, a pre ľudí vo veku 11 rokov a viac, uviedla polícia. Výnimku v rámci nových pravidiel majú niektoré populárne turistické miesta ako je Eiffelova veža, Víťazný oblúk a Champs-Élysées.

12:11 Boli ste v zahraničí? Ministertstvo zdravotníctva na Facebooku opäť vysvetľuje, ako sa správať po návrate na Slovensko v prípade návštevy rizikových krajín. Pripomína aj to, ktoré krajiny patria k tým menej rizikovým.

11:43 Nemecké firmy v priemere počítajú s tým, že obmedzenia verejného života pre pandémiu nového koronavírusu budú trvať ďalšieho 8,5 mesiaca, ukázal prieskum inštitútu Ifo. Firmy zo sektora služieb očakávajú reštrikcie ďalších 8,9 mesiaca, firmy pôsobiace v obchode 8,6 mesiaca, stavebné firmy 8,2 mesiaca a priemyselné firmy 7,8 mesiaca.

11:22 V súvislosti s novým ohniskom nákazy koronavírusom v trenčianskom výrobnom závode Leoni otestovali vodičov Slovenskej autobusovej dopravy Trenčín, ktorí zabezpečovali dopravu zamestnancov do spomínanej firmy. Ako informovala hovorkyňa SAD Trenčín Ivana Strelcová, všetky testy boli negatívne.

11:11 Rusko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 70 nových úmrtí na chorobu Covid-19. Deň predtým predstavovala táto bilancia 77 prípadov. Celkový počet ľudí, ktorí v Rusku od vypuknutia pandémie ochoreniu podľahli, dosiahol 15 000, oznámilo v pondelok protikoronavírusové centrum. Smrteľnosť ochorenia COVID-19 je v Rusku na úrovni 1,68 percenta.

11:06 Moskovskí lekári vyliečili ďalších 898 pacientov infikovaných novým typom koronavírusu. V pondelok to oznámila námestníčka moskovského starostu Anastasija Rakovová. "Počet uzdravených v Moskve stále narastá. Počas uplynulého dňa sa po absolvovaní liečby zotavilo ďalších 898 pacientov. Celkový počet ľudí, ktorí sa uzdravili z infekcie (novým druhom koronavírusu), stúpol na 190 555," uviedla Rakovová.

10:47 Šírenie nákazy novým druhom koronavírusu v Maďarsku nespomaľuje. Za uplynulý deň pribudlo 35 nakazených a na ochorenie Covid-19 zomreli traja ľudia. Vyplýva z údajov zverejnených v pondelok na vládnej informačnej stránke koronavirus.gov.hu. Počet aktívnych prípadov infekcie SARS-CoV-2 dosiahol 601. Od vypuknutia epidémie potvrdili nákazu už v 4731 prípadoch.

10:14 Peru zaznamenalo nový denný rekord. Na ochorenie Covid-19 tam zomrelo viac než 200 ľudí. Peru je po Brazílii a Mexiku najzasiahnutejšou krajinou Latinskej Ameriky.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:47 Austrálsky premiér Scott Morrison v pondelok uviedol, že vnútorné hranice v krajine pravdepodobne nebudú do Vianoc opätovne otvorené. Vyjadril sa tak v čase, keď Austrália oznámila rekordný denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom. Objavili sa však tiež náznaky, že prísne karanténne opatrenia v meste Melbourne sú účinné. Nárast nových prípadov Covid-19 v štáte Viktória je totiž najnižší za takmer dva týždne.

9:44 Červený kríž vyslal viac než 43 000 dobrovoľníkov do Severnej Kórey na pomoc v boji proti pandémii a pri odstraňovaní následkov záplav. Podpora smeruje aj do uzatvoreného mesta Kesong. Severokórejský vodca Kim Čong-un v júli vyhlásil pre Kesong - ležiaci neďaleko hraníc s Južnou Kóreou - mimoriadny stav a obmedzenie pohybu obyvateľstva po tom, ako sa do tohto mesta vrátil muž, ktorý v roku 2017 utiekol do Južnej Kórey a mal príznaky koronavírusu.

9:34 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 máme 31. Z toho traja sú na JIS a piati na pľúcnej ventilácii.

Pribudli dvaja noví vyliečení pacienti. Spolu je ich 1866.

9:30 Na Slovensku pribudli tri nové prípady nákazy. Evidujú ich v Bratislave, Senci a Trenčíne. Počas uplynulého dňa urobili spolu 564 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2599 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:10 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 122 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 5180. Urobili 5106 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 18 355 infikovaných, celkový počet úmrtí je 390.

9:00 Čínska inflácia sa v júli zrýchlila. Jedným z dôvodov bol aj nárast cien potravín spôsobený následkami povodní. Ďalším faktorom bolo pokračujúce zotavovanie krajiny z pandémie nového koronavírusu. Index spotrebiteľských cien v júli medziročne stúpol o 2,7 % po náraste o 2,5 % v predchádzajúcom mesiaci, uviedol čínsky štatistický úrad. Ekonómovia počítali so zrýchlením medziročného tempa rastu cien len na 2,6 %.

8:30 India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 1007 nových úmrtí súvisiacich s nákazou. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok úmrtí. Pribudlo tiež 62 064 prípadov nákazy. Celkovo v Indii doposiaľ zaznamenali 2 215 074 prípadov infekcie, z toho 44 386 úmrtí. Momentálne je v Indii stále nakazených 634.935 ľudí.

8:00 Tie im majú pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy.

7:30 Koronavírusom sa nakazil aj 91-ročný juhoafrický politik Mangosuthu Buthelezi, ktorý bol zakladateľom Strany slobody Inkatha. Buthelezi je v samoizolácii vo svojom dome a nemá žiadne symptómy COVID-19, uviedla vo vyhlásení z víkendu jeho rodina.

7:00 Spojené štáty prekročili hranicu piatich miliónov infikovaných novým koronavírusom.

6:30 Očkovacia látka podľa nej nevyrieši naraz všetky problémy, ale umožní postupný návrat k bežnému životu. Ten sa však podľa jej slov podarí až vtedy, keď bude zaočkované kritické množstvo ľudí, najmä v najviac ohrozených skupinách obyvateľstva.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok