Macron zorganizoval darcovskú konferenciu na pomoc Libanonu

TA3
9.8.2020 14:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zorganizoval spolu so zástupcami OSN darcovskú konferenciu na pomoc Libanonu. Medzitým rezignoval prvý člen vládneho kabinetu, a to ministerka informácií. Ako dôvod uviedla nielen katastrofálnu explóziu, ale aj neschopnosť vlády prijímať reformy.

Libanonská ministerka informácií Manál abd as-Samadová oznámila v nedeľu ako prvý člen kabinetu premiéra Hassána Dijába svoju rezignáciu v súvislosti s utorňajšími výbuchmi v bejrútskom prístave, pri ktorých zahynulo najmenej 158 ľudí a okolo 6000 utrpelo zranenia. As-Samadová sa tiež ospravedlnila sa občanom Libanonu za to, že vláda nebola schopná splniť ich očakávania. "Keďže skutočnosť nezodpovedá očakávaniam, po obrovskej katastrofe v Bejrúte oznamujem svoj odchod z vlády," uviedla ministerka vo vyhlásení citovanom podľa agentúry DPA miestnymi médiami.

Už v pondelok podal demisiu libanonský minister zahraničných vecí Násíf Hittí. Urobil tak pre názorové spory s premiérom Dijábom, nesúhlas s niektorými krokmi vlády a marginalizáciu svojho postavenia.

Utorkový požiar a následný výbuch okolo 2700 ton dusičnanu amónneho uskladneného v bejrútskom prístave ďalej prehĺbili hlbokú politickú a ekonomickú krízu, ktorá Libanonom zmieta už celé mesiace. Najmenej 238 ľudí utrpelo v sobotu v Bejrúte zranenia počas zrážok medzi políciou a demonštrantmi. Skupiny protestujúcich vtrhli do viacerých ministerstiev a do sídla libanonskej bankovej asociácie. Počas násilností prišiel o život aj jeden policajt, na ktorého zaútočila skupina výtržníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok