Svet musí spraviť viac. Od atómového útoku uplynulo 75 rokov

TA3 TASR
9.8.2020 12:50

Svet musí urobiť viac pre dosiahnutie zákazu jadrových zbraní. Na spomienkovom podujatí 75 rokov od zhodenia atómovej bomby na japonské Nagasaki, to povedal starosta mesta.

Svoj arzenál vylepšujú

Japonsko si v nedeľu pripomenulo 75. výročie zhodenia atómovej bomby na mesto Nagasaki. Na spomienkovom zhromaždení, ktoré sa konalo v tamojšom Parku mieru, starosta Tomihisa Taue a preživší jadrového útoku spoločne vyzvali svetových lídrov vrátane japonského premiéra Šinzóa Abeho, aby urobili viac pre dosiahnutie zákazu nukleárnych zbraní.

Taue prečítal vyhlásenie, v ktorom vyjadril znepokojenie nad skutočnosťou, že jadrové mocnosti za posledné roky ustúpili od snáh o jadrové odzbrojenie. Svoj arzenál naopak vylepšujú a miniaturizujú jadrové zbrane za účelom ich ľahšieho použitia. Osobitne spomenul USA a Rusko, ktoré podľa neho zvýšili riziko vojenského konfliktu tým, že odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu.

"Výsledkom je, že hrozba použitia nukleárnych zbraní sa stáva čoraz reálnejšou," poznamenal Taue. Zároveň vyzval japonskú vládu a politikov, aby urýchlene podpísali Zmluvu o zákaze nukleárnych zbraní z roku 2017.

Spadajú pod jadrový dáždnik USA

Japonský premiér zmluvu opakovane odmietol podpísať, tvrdiac, že jeho krajina sa nechce pridať na jednu či druhú stranu, ale chce byť mostom medzi štátmi s jadrovými zbraňami a bez nich, aby stimulovalo dialóg o ich úplnom zákaze. Podľa ľudí, ktorí prežili útoky na Hirošimu a Nagasaki, sa však Japonsko týmto prístupom prakticky stavia na stranu USA a iných jadrových mocností.

Japonsko sa síce vzdalo držania, výroby a umiestňovania jadrových zbraní na svojom území, ale ako spojenec USA hostí 50 000 amerických vojakov a zároveň spadá pod americký "jadrový dáždnik". Geopolitické usporiadanie po druhej svetovej vojne Japonsku sťažuje zmluvu podpísať, keďže musí posilňovať svoju vlastnú armádu, aby mohlo reagovať najmä na hrozby zo strany Severnej Kórey a Číny.

Pre pandémiu nového koronavírusu sa na spomienkovom podujatí v Nagasaki zúčastnilo menej ľudí ako obvykle a mnohé akcie tohto druhu boli zrušené. Niektorí preživší sa však podelili o svoje spomienky prostredníctvom internetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok