Zistili, prečo bol priebeh tragického požiaru v Česku taký rýchly

TA3 TASR
9.8.2020 10:52

Podpaľačstvo sa javí ako čoraz pravdepodobnejšia príčina sobotňajšieho tragického požiaru bytu na 11. poschodí panelového domu v Bohumíne, ktorý si vyžiadal 11 obetí, vrátane troch detí.

Hasiči v Moravskosliezskom kraji v nedeľu ráno potvrdili, že na mieste požiaru našli urýchľovače horenia. Zatiaľ však nevedia, aká látka bola použitá, uviedla TV Nova. "Môžeme potvrdiť, že na mieste boli nájdené stopy akcelerantu (horenia), preto bol priebeh požiaru taký rýchly," povedal hovorca hasičov Lukáš Popp. Podľa Poppa pokračuje obhliadka miesta tragédie prerušená okolo jednej hodiny ráno. Hasiči tiež skúmajú, či bolo v byte viac ohnísk požiaru; zatiaľ našli jedno veľké.

Do Bohumína prišiel v noci na nedeľu špeciálny tím z Prahy. Ide o skupinu približne 50 odborníkov — kriminalistov, forenzných expertov, genetikov a stomatológov —, ktorí sa zameriavajú na identifikáciu obetí hromadných nešťastí.

V súvislosti s požiarom bola zadržaná jedna podozrivá osoba, ktorá je v cele predbežného zadržania a bude podrobená výsluchu. Zatiaľ sa tak nestalo, keďže je ešte v nemocnici.

Podľa zástupcu starostu Bohumína Igora Bruzla nie sú príčinou tragédie susedské spory, ako sa pôvodne uvádzalo, ale pravdepodobne konflikt v rodine. Podľa niektorých svedkov v byte prebiehala oslava a následne došlo ku konfliktu. V nemocniciach zostáva päť zranených, päť osôb lekári prepustili domov. Dvaja z desiatich zranených sú stále vo vážnom stave hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti ostravskej fakultnej nemocnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok