Pribudli desiatky nových prípadov, testov spravili len vyše tisíc

TA3 TASR SITA ČTK
9.8.2020 09:34

Nakazených naďalej pribúda, zatiaľ čo na Slovensku ide v posledných dňoch o dvojciferné čísla, niekde denne evidujú stovky infikovaných. Krajiny reagujú rôzne, mnohé však opäť sprísňujú obmedzenia. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Pribudli desiatky nových prípadov, testov spravili len vyše tisíc
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

21:45 Nový Zéland už 100 dní nezaznamenal žiaden prenos ochorenia Covid-19. Prvý prípad nákazy krajina evidovala 26. februára, posledný 1. mája.

21:11 V Prahe pribudlo za posledných 24 hodín 47 potvrdených prípadov koronavírusu, je to pribižne o desiatku menej než predchádzajúci deň.

18:25 Spojené štáty americké majú viac ako päť miliónov potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. V nedeľu zaevidovali ďalších 56-tisíc infikovaných a vyše tisíc mŕtvych. Od vypuknutia pandémie v USA zomrelo viac ako 162-tisíc osôb. Vyplýva to z údajov Johns Hopkins University, podľa ktorej na celom svete potvrdili už takmer 20 miliónov nakazených a 727-tisíc mŕtvych.

17:56 Vakcína proti novému druhu koronavírusu by mohla byť dostupná do konca roka 2020. Uviedla to eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová. "Akékoľvek predpovede sú v tomto štádiu riskantné, ale máme isté náznaky, že prvotná vakcína by mohla byť dostupná do konca tohto roku alebo začiatkom budúceho," povedala Kyriakidisová pre internetové vydanie nemeckého ekonomického denníka Handelsblatt.

17:48 Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti pripomína zoznam bezpečných krajín. Zvyšných cestujúcich upozorňuje na povinnosť podstúpiť test.

17:02 Nemecká vláda čelí žalobám a žiadostiam o finančnú refundáciu zo strany 48 dodávateľov ochranných rúšok na tvár. Informoval o tom nedeľník Welt am Sonntag. Dodávatelia tvrdia, že spolková vláda im dosiaľ nezaplatila, prípadne len sčasti zaplatila za rúška, ktoré si u nich objednala.

16:00 Počet žiadostí o konzulárnu pomoc stúpol počas koronakrízy desaťnásobne. Informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Najviac žiadostí o konzulárnu pomoc žiadali na zastupiteľských úradoch Slovenska v Budapešti a Prahe.

Veľvyslanectvá Slovenskej republiky a generálne konzuláty v zahraničí poskytli od 1. februára 2019 do 30. júna 2019 konzulárnu pomoc občanom Slovenskej republiky v 2 388 prípadoch. „V roku 2020 za rovnaké obdobie, teda od 1. februára 2020 do 30. júna 2020, počet prípadov konzulárnej pomoci stúpol viac ako desaťnásobne - slovenské zastupiteľstvá poskytli konzulárnu pomoc v 29 543 prípadoch,“ reagovalo MZVaEZ.

15:40 Jeden hráč rakúskeho futbalového klubu Austria Viedeň sa nakazil novým koronavírusom. Účastník rakúskej najvyššej súťaže informoval, že nemenovaný hráč neprišiel do kontaktu s ďalšími členmi tímu a je v karanténe. Tréningový proces Austrie preto zostáva nezmenený.

15:10 Na Novom Zélande, ktorý má približne päť miliónov obyvateľov, nebol už 100 dní zaznamenaný lokálny prenos nového druhu koronavírusu. Ministerstvo zdravotníctva ďalej uviedlo, že väčšina z 1219 pacientov s potvrdenou nákazou koronavírusom SARS-CoV-2 sa už uzdravila. V karanténnych zariadeniach sa nachádza ešte 23 ľudí, ktorí sa však nenakazili na Novom Zélande, ale v zahraničí.

"Sto dní bez prenosu (vírusu) je dôležitým míľnikom, ale všetci vieme, že si nemôžeme dovoliť nedbanlivosť," povedal podľa agentúry DPA Ashley Bloomfield z ministerstva zdravotníctva. "V iných krajinách sme videli, ako rýchlo sa vírus môže znova objaviť a šíriť na miestach, kde bol už pod kontrolou. Na Novom Zélande  musíme byť pripravení rýchlo si poradiť s novými prípadmi," dodal.

14:35 Za uplynulých 24 hodín potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 43 ľuďom. Informoval o tom v nedeľu spravodajský server Infostart.hu, podľa ktorého takýto vysoký počet infikovaných zaznamenali naposledy 21. mája. Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, za posledný deň v Maďarsku nikto nepodľahol. Počet obetí tak zostal 602.

Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, za posledný deň v Maďarsku nikto nepodľahol. Počet obetí tak zostal 602.

14:00 V Česku pribudlo v sobotu 175 potvrdených prípadov, denný nárast je najnižší v tomto týždni. Počet aktívnych prípadov je aktuálne 5081. Od začiatku epidémie zaznamenali laboratóriá celkom 18 235 pozitívnych testov, 70 percent nakazených sa z ochorenia už vyliečilo a 359 zomrelo.

13:18 V Bayonne pre koronavírus zrušili tento rok tradičný veľtrh šunky, ktorá toto mesto na juhozápade Francúzska neďaleko španielskych hraníc preslávila. Podľa miestneho starostu sa tak stalo po prvýkrát od roku 1462.

12:30 Ministerstvá vraj slabo informovali samosprávy o koronavíruse. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si dalo vypracovať Združenie miest a obcí. Informácie tak získavali najmä z úradu hlavného hygienika, či od Ústredného krízového štábu. Ministerstvá však tvrdia, že o koronavíruse informovali rýchlo a nadštandardne.

11:55 Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti informuje, že vo viacerých potvrdených prípadoch ochorenia COVID-19 sa aktuálne uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie a príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR v spolupráci so všetkými zainteresovanými subjektmi zabezpečujú potrebné protiepidemické opatrenia. "V niektorých prípadoch ide o dohľadané kontakty už pozitívnych osôb, prípadne import zo zahraničia," dodali z ÚVZ.

11:12 Spojené štáty prekročili hranicu piatich miliónov infikovaných novým koronavírusom. Za deň tam pribudlo viac ako 54 tisíc nových prípadov. V Brazílii ako druhej najpostihnutejšej krajine doteraz na ochorenie Covid-19 zomrelo viac ako sto tisíc ľudí.

10:13 Dosiaľ sa vykonalo 278 962 testov, pričom počas soboty laboratóriá otestovali 1068 vzoriek. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1864 ľudí, v sobotu pribudli traja noví vyliečení pacienti.

V nemocniciach je hospitalizovaných 43 pacientov, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 31 ľudí. Na JIS sú traja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii piati. Počas soboty nepribudlo žiadne úmrtie pacienta na nový koronavírus. Slovensko tak stále eviduje 31 úmrtí.

9:52 Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti uviedlo, že pozitívne testovaných bolo 21 mužov a deväť žien vo veku od 19 do 85 rokov z okresov Dunajská Streda (5), Galanta (4), Trnava (4), Myjava (3), Košice (2), Žilina (2), Spišská Nová Ves (2), Bratislava (1), Čadca (1), Lučenec (1), Michalovce (1), Poprad (1), Prešov (1), Púchov (1) a Rimavská Sobota (1).

9:31 V sobotu na Slovensku pribudlo 30 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 2596 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:00 Sedem ľudí nakazených novým druhom koronavírusu zomrelo pri požiari, ktorý vypukol v nedeľu ráno v indickom štáte Ándhrapradéš v hoteli, využívanom ako nemocnica pacientov s ochorením COVID-19.

8:30 V Mexiku pribudlo v sobotu za predchádzajúcich 24 hodín 6495 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 475 902. Ochoreniu COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, podľahlo za rovnaký čas 695 ľudí. Celkový počet obetí tak v krajine stúpol na 52 006.

Za 24 hodín pribudlo takmer 50 000 prípadov a 905 ľudí vírusu podľahlo.

8:20 Celkový počet obetí nového koronavírusu v Brazílii v sobotu prekročil 100 000 a počet nakazených prevýšil 3 milióny. Tamojšie ministerstvo zdravotníctvo doteraz zaregistrovalo 3 012 412 prípadov nákazy a 100 477 úmrtí. Za 24 hodín pribudlo takmer 50 000 prípadov a 905 ľudí vírusu podľahlo.

7:45 Britský regulačný orgán zodpovedný za zdravotnícke výrobky nariadil stiahnutie takmer 750 000 testov na nový koronavírus. Zistilo sa, že ich použitie nie je bezpečné. Britská vláda, ktorá informáciu medzičasom potvrdila, uviedla, že v polovici júla dostala správu o tom, že niektoré testovacie súpravy od spoločnosti Randox nespĺňajú bezpečnostné normy a mali by byť bezodkladne stiahnuté.

7:15 V niektorých častiach Paríža zavádzajú od pondelka povinné nosenie rúšok. Dôvodom je nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. V regióne francúzskej metropoly pribúda každý deň približne 400 nových infikovaných.

7:00 Viaceré vysoké školy žiadajú, aby ministerstvo vnútra otvorilo karanténne zariadenia. Dôvodom sú zahraniční študenti, ktorí čoskoro prídu na Slovensko. Keďže môžu byť z rizikových krajín, povinnú izoláciu nebudú mať kde absolvovať.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok