Zrejme išlo o podpaľačstvo. Pri požiari v ČR zahynuli i deti

TA3 TASR SITA ČTK
8.8.2020 19:40

Najmenej 11 ľudí prišlo o život pri požiari panelového domu, ktorý horel v meste Bohumín v Moravskosliezskom kraji. Na mieste zasiahlo niekoľko jednotiek hasičov. Zranenia utrpelo ďalších desať ľudí.

Problémom mohol byť susedský spor

Za tragickým požiarom panelového domu v Bohumíne mohli byť susedské spory. Uviedol to minister vnútra ČR Jan Hamáček. Najtragickejší požiar v ČR od roku 1990 sa hasičom podarilo uhasiť po niekoľkých hodinách. Minister Hamáček potvrdil, že v súvislosti s požiarom bola zadržaná jedna podozrivá osoba, ktorá je v cele predbežného zadržania a bude podrobená výsluchu.

"Všetko nasvedčuje tomu, že požiar bol založený úmyselne," uviedol na mieste tragédie hajtman Moravskosliezskeho kraja Ivo Vondrák. Podľa šéfa moravskosliezskej polície Tomáša Kužela zadržali podozrivého.

Možný podpaľač podľa neho nebol obyvateľom bytu na 11. poschodí, ktorý začal horieť. "Vyzerá to, že to bol niekto z najbližšieho okolia. Pravdepodobne išlo o nejaké dlhodobé susedské spory," povedal Hamáček. Páchateľ podľa neho zrejme hodil do bytu fľašu s horľavinou.

Plamene vzplanuli nezvyčajne rýchlo

Medzi 11 obeťami sú aj tri deti. Päť ľudí sa neúspešne pokúšalo zachrániť skokom z 12. poschodia. Popáleniny utrpelo ďalších desať ľudí. Medzi zranenými sú aj dvaja hasiči a jeden policajt. Hasičov k požiaru v panelovom dome na Nerudovej ulici v Bohumíne privolali pred šiestou hodinou večer. Na mieste zasahovalo niekoľko jednotiek hasičov a záchranárov. Ľuďom, ktorí boli svedkami tragickej udalosti, pomáhajú krízoví interventi.

Príčiny požiaru odmietla komentovať polícia aj veliteľ krajských hasičov Vladimír Vlček, ktorý však pripustil, že plamene vzplanuli nezvyčajne rýchlo a masívne. Byt je podľa neho úplne vyhorený. Vlček zároveň odmietol špekulácie, že hasiči dorazili na miesto tragédie neskoro. Podľa neho bola prvá jednotka pri paneláku už päť minút od ohlásenia požiaru.

"Prebieha intenzívne vyšetrovanie okolností a príčin tejto tragickej udalosti," povedala hovorkyňa polície Karolína Bělunková. Vyšetrovaním bol poverený špeciálne vytvorený tím. Podľa hasičov bolo všetkých 11 obetí, ktoré zomreli, z bytu na 11. poschodí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok