V domove dôchodcov vypukol požiar, hlásia obete aj zranených

TA3 TASR
8.8.2020 07:43

Dve obete a 15 zranených si vyžiadal požiar v domove dôchodcov v obci Zemianske Kostoľany. Evakuovali 48 osôb. Hasičov k požiaru privolali v noci krátko po druhej hodine. Po príchode bolo zistené, že oheň sa rozšíril v jednej z izieb. Po krátkom čase ho zlikvidovali a nedošlo k jeho ďalšiemu rozšíreniu.

Požiar vypukol v jednej z izieb

Požiar v domove dôchodcov v obci Zemianske Kostoľany v okrese Prievidza si vyžiadal dve obete. Ďalších 15 osôb počas sobotného nočného požiaru utrpelo zranenia rôzneho rozsahu. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Hasiči boli k požiaru privolaní krátko po 02.00 h SELČ. "Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že požiar vypukol v jednej z izieb, pričom zasahujúcim hasičom sa požiar podarilo v krátkom čase zlikvidovať a nedošlo k jeho ďalšiemu rozšíreniu. Počas hasenia bol vykonaný prieskum izby, pri ktorom hasiči našli dve osoby bez známok života," priblížila Križanová. Zo zariadenia hasiči evakuovali 48 osôb, pretože priestory boli silno zadymené.

Takmer štyri desiatky hasičov

Na mieste sa nachádzaali psychológovia HaZZ a policajného zboru, ktorí zabezpečujú krízovú intervenciu. "Pri udalosti zasahovalo takmer 40 profesionálnych hasičov z Prievidze, Trenčína, Partizánskeho, Nitry a Bánoviec nad Bebravou a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí Zemianske Kostoľany a Bystričany,"uviedla Križanová. Na mieste bol aj prezident HaZZ Pavol Mikulášek a expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiaru z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR v Bratislave.

Klientov domova, ktorých neodviezli do zdravotníckych zariadení, podľa starostky obce Jany Školíkovej dočasne umiestnili vo vedľajšom dome kultúry. "Keďže nebol pripravený pre starých ľudí, ktorí potrebujú lôžka, zvažovali sme ďalšie možnosti. Riešili sme možnosť ubytovania v areáli vojenského útvaru v Zemianskych Kostoľanoch a postupne klientov presúvali za pomoci hasičov a sanitiek do tohto ubytovacieho zariadenia," povedala Školíková.

Ozbrojené sily SR na sociálnej sieti informovali, že pri tragédii pomáhajú aj vojaci z Národného centra EOD a RCHBO. "Pre evakuovaných obyvateľov sme okamžite poskytli náhradné ubytovanie a aspoň takto podporili záchranné zložky pri mimoriadnej udalosti. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť príbuzným obetí požiaru a skoré uzdravenie zraneným občanom," uviedol rezort obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok