Pribudlo dvojciferné číslo nakazených, testovali vyše 3000 ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
8.8.2020 09:38

Za posledné dni sme na Slovensku zaznamenali prírastok nakazených i úmrtí. Úrady taktiež prišli na to, že nákazu si už nosíme aj z dovoleniek. Podobná situácia je v zahraničí, niektoré krajiny reagujú opätovným zavádzaním prísnych opatrení. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Pribudlo dvojciferné číslo nakazených, testovali vyše 3000 ľudí
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:24 Brazília hlási už vyše 100 000 úmrtí na koronavírus, z toho 905 za posledných 24 hodín.

23:57 Americký prezident Donald Trump podpísal sériu príkazov na pomoc Američanom, ktorých zasiahla pandemická kríza. Opatrenia sa týkajú bývania, podpory v nezamestnanosti či oslobodenia od niektorých daní.

20:16 V niektorých častiach Paríža a okolia francúzskej metropoly bude od pondelka povinné nosenie rúšok na tvári v snahe zastaviť nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. Rovnaké opatrenie už zaviedli aj iné francúzske mestá, napríklad známe juhofrancúzske letovisko Saint-Tropez.

Rúška budú od pondelka rána povinné v "určitých zónach, v ktorých sa zhromažďujú veľké množstvá ľudí", oznámila v sobotu miestna polícia, pričom tieto oblasti bližšie nekonkretizovala.

18:32 Ukrajinská vláda v sobotu oznámila, že v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nového druhu koronavírusu rozhodla o dočasnom uzavretí hraničných priechodov na polostrove Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Všetky tri prechody medzi Ukrajinou a Krymským polostrovom, ktorý Kyjev označuje za okupované územie, budú zatvorené od 9. do 30. augusta.

18:09 Nemecko hlási už tretí deň za sebou viac než tisíc potvrdených prípadov nákazy. Za posledných 24 hodín pribudlo 1122 nakazených.

17:00 Nájsť si cez leto brigádu je tento rok pre študentov náročnejšie. Zamestnávatelia výrazne obmedzili počet takýchto pracovných miest. Dôvodom je koronakríza a obavy z možnej druhej vlny pandémie. Mladým ľuďom sa tak môže stať, že si cez tieto prázdniny neprivyrobia vôbec.

16:15 Viaceré vysoké školy žiadajú, aby ministerstvo vnútra otvorilo karanténne zariadenia. Dôvodom sú zahraniční študenti, ktorí čoskoro prídu na Slovensko. Keďže môžu byť z rizikových krajín, povinnú izoláciu nebudú mať kde absolvovať.

16:09 Pozrite si aj spravodajský blok TA3 o koronavíruse zo 16. hodiny.

15:29 Nové prípady ochorenia COVID-19, ktoré pribudli počas piatka, sú zväčša zaznamenané ako import zo zahraničia a úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi. Na sociálnej sieti to uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR.

"V niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie," uviedol ÚVZ SR. Regionálne ÚVZ v SR zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia.

14:45 Nemecký futbalový bundesligista 1. FC Kolín v sobotu potvrdil, že dvaja hráči jeho prvého mužstva mali pozitívny test na koronavírus. Kolínčania v sobotu začali s prípravou na novú sezóny úvodným tréningom. "Obaja hráči sú v domácej karanténe v súlade s lekárskymi nariadeniami. Tím sa podrobil dvom kolám testov, všetky ostatné vzorky boli negatívne," uviedol klub v oficiálnom stanovisku.

Kolín tiež oznámil, že prípravné zápasy svojich mládežníckych družstiev zrušil, keďže členovia hráčskej akadémie boli v kontakte s infikovanými.

13:52 Poľsku zaznamenali v piatok 843 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie. Zároveň ide o šiesty rekord v priebehu uplynulých dvoch týždňov, informovala agentúra PAP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

12:30 Kým niektoré krajiny postupne uvoľňujú zavedené opatrenia, iné štáty sú stále opatrné.

11:50 Mesto Bratislava zavádza Covid semafor. Ten určí obmedzenia verejných podujatí či pohybu. Naša metropola tak reaguje na nárast infikovaných ľudí koronavírusom. Len za štvrtok pribudlo v Bratislavskom kraji 15 pozitívnych testov.

11:15 Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti informuje, že pozitívne testovaných v piatok bolo 27 mužov a 16 žien vo veku od 18 do 83 rokov.

10:45 Pozitívne testovaní na nový koronavírus boli ľudia z okresov Bratislava (7), Košice (6), Žilina (4), Komárno (3), Liptovský Mikuláš (3), Bánovce nad Bebravou (2), Prievidza (2), Vranov nad Topľou (2), Stará Ľubovňa (2), Trnava (2), Michalovce (1), Pezinok (1), Poprad (1), Sabinov (1), Krupina (1), Zlaté Moravce (1), Dunajská Streda (1), Dolný Kubín (1), Hlohovec (1) a Malacky (1).

10:15 Zariadenie pre seniorovNáruč v Prešove zriadilo karanténnu bunku pre klientov, ktorí sa vracajú z pobytu v ústavnom zariadení. Príspevok na jej zriadenie vo výške 4000 eur zariadenie získalo z grantového programu Nadácie EPH s názvom Oporný bod - COVID-19.

10:05 Hospitalizovaných je 40 pacientov. Na JIS sú traja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii piati. Na Slovensku počas piatku nepribudlo žiadne úmrtie pacienta na nový koronavírus. Krajina tak eviduje 31 úmrtí.

9:53 Dosiaľ sa vykonalo 277 894 testov, pričom počas piatku laboratóriá otestovali 3099 vzoriek. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1861 ľudí, v piatok pribudlo 15 nových vyliečených pacientov.

9:45 Od prepuknutia ochorenia COVID-19 bolo na Slovensku už 2 566 pozitívne testovaných osôb.

9:36 V piatok na Slovensku pribudlo 43 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 2566 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

8:30 Jeden z basketbalistov tímu BC Prievidza sa nakazil koronavírusom. Informáciu zverejnil účastník Slovenskej basketbalovej ligy na svojej internetovej stránke, pričom nezverejnil meno hráča.

7:50 V Mexiku pribudlo v piatok za predchádzajúcich 24 hodín 6717 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa ich počet zvýšil na 469.407. Nákaze COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo do piatka večera za predchádzajúcich 24 hodín ďalších 794 ľudí. Počet úmrtí osôb infikovaných koronavírusom tak v Mexiku dosiahol 51 311.

7:15 V Českej republike v piatok pribudlo 323 nových prípadov nákazy, ide o najvyšší prírastok od 3. apríla.

7:00 Medzi infikovanými v Bratislavskom kraji sú aj Slováci, ktorí sa vrátili z dovoleniek. Uviedla to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová. Tieto prípady pochádzajú z Chorvátska, Španielska, Spojených arabských emirátov a Egypta.

6:45 Zoznam bezpečných tretích krajín, pre ktorých občanov z dôvodu koronavírusovej pandémie neplatí zákaz vstupu do Európskej únie, sa zúžil na desať. Stalo sa tak po tom, čo z neho pre vysoký počet nakazených osôb vyradili Maroko. Na zmene v tomto zozname sa dohodli zástupcovia členských krajín EÚ v Bruseli.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok