Nakazených je rekordne veľa, Poliaci prestali rešpektovať nariadenia

TA3 TASR
7.8.2020 14:32

Poľské ministerstvo zdravotníctva v piatok informovalo o 809 nových prípadoch koronavírusu a 13 ďalších úmrtiach. V krajine evidujú už vyše 50-tisíc infikovaných, pričom v ostatných dňoch počet nakazených bol zakaždým vyšší ako 500. Číslo z piatka však predstavuje pre Poliakov najvyšší denný údaj od vypuknutia pandémie.

Nakazených je rekordne veľa, Poliaci prestali rešpektovať nariadenia
SITA/AP (ilu)

Príliš skoré uvoľňovanie

Tamojší profesor Krzysztof Simon uviedol, že na pochopenie rozsahu infekcie je potrebné počet denných prípadov vynásobiť piatimi. "U dvadsiatich percent nakazených sa objavia príznaky koronavírusu. Až 80 % infikovaných však nemá žiadne príznaky," povedal pre web Wirtualna Polska. Uznávaný odborník priznal, že ho príliš neprekvapil masívny nárast počtu nakazených v priebehu ostatných dvoch týždňov. "Vláda začala príliš uvoľňovať zavedené opatrenia. Nechápem, kto dal povolenie na usporadúvanie svadieb a omší a prečo bola bezpečná vzdialenosť medzi ľuďmi znížená na 1,5 metra. To je šialenstvo," poznamenal.

Simon varuje, že situácia v Poľsku môže byť ešte horšia: "Ak nebudeme dodržiavať obmedzenia, infekcií bude pribúdať. Vláda by mala začať presadzovať nosenie rúšok v interiéri. A po druhé, odporučiť politikom, aby vyjadreniami o zdraví a liečbe nekomplikovali prácu zdravotníkom." Pravdepodobne tým narážal na nedávne výroky prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý vyhlásil, že nepatrí k zástancom povinného očkovania a na margo rúšok dodal, že "nie každý ich môže nosiť a nie každý ich má rád".

Bez rúšok a odstupov

Podľa Simona by v Poľsku mali zaviesť hromadné očkovania proti chrípke a pneumokokom pre ľudí nad 65 rokov. "Hromadné očkovanie patrí k tým lepším riešeniam. Ochránili by sme tak časť spoločnosti pred chrípkou a na jeseň zabránili jej zmiešaniu s koronavírusom. Keď politik povie, že nemá očkovanie a ani sa nedá zaočkovať, je to katastrofa," podotkol.

Profesora Simona poburuje aj správanie spoločnosti, ktorá prestala rešpektovať prijaté nariadenia. Mnohé poľské médiá v uplynulých dňoch publikovali napríklad fotografie preplnenej pláže vo Wladyslawowe na brehu Baltského mora či iných miest s veľkou koncentráciou obyvateľstva. "Vracal som sa z dovolenky v Kolobrzegu. V reštauráciách a obchodoch bolo plno ľudí, ktorí nemali rúška a nedodržiavali odstupy. Poliaci prestali rešpektovať odporúčania," skonštatoval Krzysztof Simon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok