Panenské pláže sú v ohrození. Maurícius ohrozuje únik ropy

TA3 TASR
7.8.2020 11:22

Vláda afrického štátu Maurícius požiadala úrady susedného francúzskeho ostrova Réunion o pomoc v snahe odvrátiť ekologickú katastrofu hroziacu maurícijskému pobrežiu, ktoré je známe vyhľadávanými lagúnami a plážami. Škody na životnom prostredí by mohol spôsobiť únik ropných látok z lode plaviacej sa pod panamskou vlajkou.

Panenské pláže sú v ohrození. Maurícius ohrozuje únik ropy
Twitter.com/Hugo Clément

Ako napísal spravodajský portál France Info, na plášti lode prepravujúcej 3800 ton ropy a 200 ton nafty vznikla trhlina, ktorou už časť ropných látok unikla a znečistila časť maurícijského pobrežia. Maurícijské úrady sa teraz obávajú ďalšieho znečistenia. Loď sa snažili stabilizovať, čo sa však pre zlé poveternostné podmienky nepodarilo. Snahy vyčerpať náklad z lode tiež neboli úspešné.

"Je to prvýkrát, čo sme konfrontovaní s takou katastrofou, a nie sme dostatočne vybavení na riešenie tohto problému," vysvetlil minister rybolovu Sudheer Maudhoo žiadosť o pomoc adresovanú ostrovu Réunion. Ochrancovia životného prostredia sa obávajú, že trup lode sa rozlomí a do mora unikne celý náklad. V blízkosti miesta nehody lode sa pritom nachádzajú chránené mokrade a prírodná rezervácia Blue Bay Marine Park. Všetky zraniteľné oblasti vrátane morského parku Blue Bay sú nateraz ochránené plávajúcimi zátarasami, ktoré tam boli rozmiestnené po zistení úniku ropných látok z lode MV Wakashio.

Úrady súčasne vyzvali verejnosť i rybárov, aby sa vyhýbali danej pláži ležiacej na juhovýchodnom pobreží ostrova i okolitým lagúnam. Posádka lode bola evakuovaná. Maurícius je známy svojimi prírodnými krásami, najmä však priezračným morom, kde žije mnoho druhov rýb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok