Vírus na Slovensku opäť zabíjal, nákazu našli u desiatok ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
7.8.2020 09:22

Na Slovensku pribúda výrazne viac nakazených ako po iné mesiace. Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že situáciu sleduje, a v prípade potreby je pripravené zasiahnuť. Rast nakazených evidujú aj iné európske krajiny, ktoré reagujú sprísnením opatrení. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Vírus na Slovensku opäť zabíjal, nákazu našli u desiatok ľudí
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:25 Olympijské hry sa mali konať v jeho rodnom Tokiu a on veľmi túžil na nich štartovať. Koronavírus však všetko zmenil a Tetsuya Sotomura si uvedomil, že jeho 35-ročné telo do ďalšieho leta plnú tréningovú záťaž nevydrží. Preto sa rozhodol, že trampolínu postupne vymení za civilné povolanie.

22:02 Za jún zahynulo v Rusku v dôsledku nákazy koronavírusom vyše 5400 ľudí, čo je o 1000 ľudí viac, než predtým ohlásili ruské úrady. Vyplýva to z údajov štátneho štatistického úradu, zverejnených v piatok, informovala tlačová agentúra AFP.

Miera úmrtnosti je v Rusku oveľa nižšia ako v iných krajinách s podobnou mierou nákazy a kritici preto obviňujú ruské úrady, že s cieľom minimalizovať rozsah krízy nedostatočne hlásia úmrtia.

21:39 Zoznam bezpečných tretích krajín, pre ktorých občanov z dôvodu koronavírusovej pandémie neplatí zákaz vstupu do Európskej únie, sa v piatok zúžil na desať. Stalo sa tak po tom, čo z neho pre vysoký počet nakazených osôb vyradili Maroko. Na zmene v tomto zozname sa dohodli zástupcovia členských krajín EÚ v Bruseli.

21:24 Latinská Amerika a Karibik prekonali v piatok Európu a stali sa regiónom s najväčším počtom úmrtí na ochorenie COVID-19, spôsobované novým druhom koronavírusu. Ukázal to vlastný výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov.

20:51 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku stúpol v piatok oproti predchádzajúcemu dňu o 38 percent a bolo potvrdených 552 nových nakazených.

20:18 Americká farmaceutická firma Pfizer oznámila, že podpísala mnohoročnú zmluvu na výrobu liečivej látky remdezivir proti ochoreniu COVID-19 pre americkú spoločnosť Gilead Sciences. Tá liečivo vyvinula a je pod tlakom, aby zvýšila jeho tesné zásoby.

19:41 Do začiatku školského roka v Maďarsku nebudú sprísnené súčasné epidemiologické opatrenia. Stane sa tak iba v prípade, ak sa vytvoria významnejšie ohniská nákazy novým druhom koronavírusu, povedal v piatok v Budapešti primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

V rozhovore pre komerčnú televíziu ATV Szlávik podotkol, že epidemiologická situácia v Maďarsku nie je zlá, a to aj napriek tomu, že od mája nebolo toľko ochorení koronavírusom ako teraz.

19:00 Koronavírusom sa po celom svete infikovalo už viac ako 19 miliónov ľudí. Poľsko hlási za uplynulý deň vyše 800 prípadov, čo je najvyšší denný prírastok v krajine od začiatku pandémie. Na Ukrajine ich potvrdili ešte viac, a to 1400. Koronavírus sa rýchlo šíri aj v Nemecku. Napriek tomu sa tam vo viacerých spolkových krajinách budú od pondelka otvárať školy.

18:45 Gréckokatolícky arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý je apoštolským administrátorom Košickej eparchie, sa úspešne vyliečil z COVID-19. Informuje o tom Gréckokatolícka eparchia Košice na svojej webovej stránke.

„Vladyka Cyril Vasiľ ukončil karanténu, v ktorej bol po pozitívnom testovaní na COVID-19. Priebeh choroby bol v jeho prípade len s veľmi ľahkými začiatočnými príznakmi," uvádza s tým, že v najbližších dňoch začne opäť pracovať na biskupskom úrade a plniť ďalšie pastoračné úlohy, návštevy vo farnostiach a na formačných stretnutiach podľa predtým schváleného programu.

18:32 Spojené štáty odporúčajú svojim občanom, aby zvážili cestu do Grécka. Toto varovanie súvisí s tým, že v Grécku stúpa počet potvrdených prípadov nakazenia novým typom koronavírusu. Úrady USA vydali podobné varovania pred cestovaním už do mnohých európskych krajín.

18:16 Všetkých 14 kolegov kuchára v reštaurácii na Hrebienku vo Vysokých Tatrách pozitívne testovaného na nový koronavírus má negatívne výsledky PCR testov. Testovaní zamestnanci ostávajú naďalej v karanténe až do budúceho týždňa, kedy budú testovaní opakovane. Informoval o tom PR manažér Tatry mountain resorts Marián Galajda.

17:28 Malta opätovne zakázala hromadné zhromaždenia a zaviedla povinnosť nosiť na verejnosti rúška. Dôvodom je aktuálny nárast nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu po tom, čo v tejto stredomorskej ostrovnej krajine na začiatku júla týždeň neevidovali žiadny prípad infekcie.

Tamojšie zdravotnícke úrady zaznamenali v piatok 49 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo predstavuje druhý najvyšší denný prírastok odvtedy, ako v krajine 7. marca zaregistrovali prvú infekciu.

17:02 Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne potvrdilo informácie o dvoch policajtoch pozitívnych na ochorenie COVID-19. Ako informovala trenčianska polícia na svojom profile na sociálnej sieti, všetkých policajtov, ktorí prišli do kontaktu s pozitívnymi kolegami už otestovali na koronavírus. Výsledky boli u všetkých negatívne. „Okamžite po podozrení na ochorenie policajtov boli prijaté opatrenia na zabránenie prenosu ochorenia,“ uzavrela polícia.

16:47 Španielsko eviduje druhý najvyšší počet nakazených koronavírusom v Európe, prvé je Rusko. Španieli majú 309 855 potvrdených prípadov nákazy. Súhrnný údaj za Španielsko sa výrazne zvýšil po tom, ako ministerstvo zdravotníctva do štatistiky zahrnulo 4088 skôr diagnostikovaných prípadov, čím krajina prekonala Britániu. V Španielsku si pandémia vyžiadala 28 500 obetí.

16:15 Ukrajina zaznamenala ďalší denný rekord v počte nakazených novým koronavírusom, informovala v piatok agentúra Ukrinform. Podľa nej sa počet potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 zvýšil za posledných 24 hodín o 1453 na celkovo 78 261.

16:01 Situáciu a riziká súvisiace s pandémiou pomáha na území hlavného mesta SR vyhodnocovať tzv. COVID semafór. Monitorovací a signalizačný systém na základe analýzy oficiálnych epidemiologických dát určuje, v akej fáze epidémie sa Bratislava nachádza a ktoré z pripravených opatrení v rôznych oblastiach správy mesta je potrebné zaviesť do praxe. Signalizačný systém zostavilo mesto spolu s epidemiológom bratislavského magistrátu Martinom Pavelkom.

15:50 Medzi novými infikovanými v Bratislavskom kraji sú aj Slováci, ktorí sa vrátili z dovoleniek. Uviedla to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová.

15:20 Jeden z basketbalistov tímu BC Prievidza sa nakazil koronavírusom. Informáciu zverejnil účastník Slovenskej basketbalovej ligy na svojej internetovej stránke, pričom nezverejnil meno hráča.

15:04 Počas obdobia pandémie nového koronavírusu sa na Slovensko doviezlo rekordné množstvo zdravotníckeho materiálu. Vyplýva to z informácií na webe Národnej banky Slovenska.

14:55 Pandémia ovplyvnila aj slovenských vinárov a vinohradníkov. Majú veľké prebytky vína a nemajú za čo vykúpiť hrozno a kde ho spracovať. Zároveň čelia nadbytku vína v celej Európskej únii, ktoré je silno dotované a cenou sa dostáva pod výrobné náklady slovenských vinárov. Vinárske krajiny už pritom prijali opatrenia pre tento sektor, Slovensko ho však stále nepodporilo. Upozornil na to Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska.

14:51 V súvislosti so začiatkom školského roku v niektorých nemeckých spolkových krajinách epidemiológovia varovali pred zvýšeným rizikom šírenia pandémie. Dve školy na severovýchode krajiny po odhalení koronavírusu už museli zatvoriť. "Chýbajúce preventívne a kontrolné mechanizmy môžu v krátkom čase viesť k lokálnym ohniskám nákazy, čo si môže vyžiadať zatvorenie škôl," uviedla nemecká Virologická spoločnosť.

14:45 Ubytovacie zariadenia v Českej republike v druhom kvartáli tohto roka mali celkovo iba 988 tis. hostí, čo bolo medziročné zníženie o 82,9 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to bol pokles o 4,8 mil. hostí. Informoval o tom český štatistický úrad.

14:30 Poľský profesor Krzysztof Simon uviedol, že na pochopenie rozsahu infekcie je potrebné počet denných prípadov vynásobiť piatimi. "U dvadsiatich percent nakazených sa objavia príznaky koronavírusu. Až 80 % infikovaných však nemá žiadne príznaky," povedal pre web Wirtualna Polska. "Vláda začala príliš uvoľňovať zavedené opatrenia. Nechápem, kto dal povolenie na usporadúvanie svadieb a omší a prečo bola bezpečná vzdialenosť medzi ľuďmi znížená na 1,5 metra. To je šialenstvo," myslí si vedec.

13:45 Produkcia nemeckého priemyslu sa v júni oproti máju zvýšila o takmer deväť percent. Tento výsledok pozitívne prekvapil odborníkov, ktorí predpokladali pomalšie oživenie. Takýto vývoj v kľúčovom európskom hospodárstve je dobrou správou aj pre našu exportne orientovanú ekonomiku.

13:16 Cestujúci do Egypta musia od piatka predložiť pri vstupe do krajiny negatívny PCR test, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Test sa nevyžaduje v prípade priameho príchodu do letovísk Šarm el-Šajch, Hurgáda, Marsa Matrouh a Marsa Alam. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí.

13:06 Švajčiarska vláda uzavrela dohodu s americkou biotechnologickou firmou Moderna na dodávku 4,5 milióna dávok vakcíny proti novému koronavírusu, ak sa jej ju podarí vyvinúť. Federálny úrad verejného zdravotníctva uviedol, že dohoda má "garantovať Švajčiarsku skorý prístup k vakcíne od Moderny" a je jednou z prvých, ktoré s firmou uzavrela akákoľvek vláda. Dohoda s Modernou umožní vakcináciu 2,25 milióna ľudí.

12:45 Koronakríza výrazne znížila počet Slovákov, ktorí trávia dovolenku v Chorvátsku. Ministerstvo vnútra o tom informovalo na svojom Facebooku.

12:40 Na prípadnú druhú vlnu pandémie koronavírusu pripravuje sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra plán. Na tlačovej konferencii to uviedol prvý podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Radomír Brtáň. Rezort vnútra pri vytváraní plánu spolupracuje so všetkými organizáciami, ktoré sú členmi Ústredného krízového štábu. Slovensko je podľa neho na prípadnú druhú vlnu materiálne pripravené lepšie, než v prípade prvej vlny.

12:37 Prijaté opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom na Slovensku podľa rezortu práce pomáhajú. Dôkazom má byť aj pokles nahlásených hromadných prepúšťaní. O zmenách v rámci projektu Prvá pomoc, prípadne rozšírení podľa vyjadrení ministerstva rokuje ekonomický krízový štáb.

12:34 V Austrálii sa budú v nasledujúcich dňoch ešte viac sprísňovať karanténne opatrenia zavedené proti šíreniu koronavírusu.

12:21 V Centre sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove sa opäť vyskytlo ochorenie Covid-19. Zistili ho u dvoch zamestnankýň. Zariadenie sa ocitlo v mimoriadnej situácii 8. júla z dôvodu ohlásenia pozitívneho nálezu u ošetrujúceho lekára a jeho zdravotnej sestry z Chminianskej Novej Vsi, ktorí v zariadení začiatkom júla ordinovali. V polovici júla karanténu ukončili.

12:18 Hongkong začne svojim obyvateľom ponúkať bezplatné testovanie na koronavírus. V piatok o tom informovala správkyňa Hongkongu Carrie Lamová, píše agentúra Reuters. Plošné testovanie by mali spustiť najskôr o dva týždne.

12:12 V Poľsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín 809 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 50 324. Vo štvrtok ministerstvo evidovalo 726 nových infikovaných, v stredu 640, v utorok 680 a v pondelok 575. Za posledný deň ochoreniu Covid-19 podľahlo v Poľsku ďalších 13 ľudí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 1787.

12:06 Pandémia ochorenia Covid-19 priniesla príležitosť pre významné prehodnotenie obsahu a formy vzdelávania. Zároveň poukázala aj na nepripravenosť štátu zabezpečiť vzdelávanie pre všetky deti online formou. Vyplýva to zo Správy o dosiahnutých výsledkoch v národných prioritách implementácie Agendy 2030 zverejnenej v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

11:57 Termín stretnutia konzília epidemiológov stanovený zatiaľ nie je. Uviedol to tlačový odbor Úradu vlády SR. Ministerstvo zdravotníctva plánuje na svojej pôde stretnutie pandemickej komisie, ktorá by mala odobriť pandemický plán. Stať by sa tak malo v utorok 11. augusta.

11:40 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:32 Najväčší počet nových prípadov ochorenia Covid-19, ktoré nahlásili za štvrtok, zaznamenali okrem hlavného mesta aj regionálne úrady verejného zdravotníctva v Prievidzi, Trenčíne, Košiciach a Nových Zámkoch. Ide o importované prípady zo zahraničia, ale aj o dohľadané úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi ochorenia.

11:27 Každý migrant, ktorý chce vstúpiť ilegálne na územie Maďarska, znamená pre krajinu biologickú zdravotnú hrozbu, čomu je potrebné za každú cenu zabrániť, domnieva sa predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

11:14 V Maďarsku pribudli za uplynulých 24 hodín dve obete koronavírusu. Ich celkový počet tak stúpol na 602. Nákazu koronavírusom potvrdili za posledný deň v 24 prípadoch, celkom evidujú v krajine 4621 infikovaných, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na vládnej stránke koronavirus.gov.hu.

11:00 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje slovenských občanov cestujúcich do Švédska, že v súčasnosti patrí medzi rizikové krajiny s vysokým výskytom prípadov ochorenia Covid-19, obzvlášť v regióne hlavného mesta Štokholm.

10:56 Združenie miest a obcí si dalo vypracovať prieskum o tom, ako boli informované samosprávy počas koronakrízy. O výsledkoch nám viac povedal Michal Kaliňák, riaditeľ Kancelárie ZMOS.

10:50 Polícia v austrálskom Melbourne zatkla dvoch mužov za plánovanie protestu proti karanténnym opatreniam. Štát Viktória je dlhodobo epicentrom nákazy v Austrálii. Voči dvom štyridsiatnikom, ktorým medzičasom zhabali mobilné telefóny a počítač, chcú vzniesť obvinie z navádzania na trestný čin.

10:44 V Nemecku pribudlo za posledných 24 hodín 1147 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha. Po strede, keď v Nemecku zaznamenali 1045 nových prípadov ochorenia Covid-19, ide od 7. mája už o druhý denný nárast o viac ako 1000 prípadov.

10:40 Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov žiadajú od vlády efektívnu, rýchlu a dostatočnú pomoc v čase koronakrízy a férovejší prístup. Ako uvádza RÚZ, zamestnávatelia nepovažujú za primerané reagovať vyhrážkami predstaviteľov vlády ani na ostrú kritiku zo strany podnikateľského sektora.

10:30 Občania Rwandy, ktorí porušia večerný zákaz vychádzania alebo nariadenie nosenia rúšok, sa musia povinne zúčastniť na celonočných prednáškach o hrozbe nákazy. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Už približne 70.000 ľudí sa muselo od polovice júla zúčastniť na prednáškach, ktoré vláda organizuje na štadiónoch. Účastníci tam musia dodržiavať aspoň metrový odstup, pričom na priebeh udalostí dohliada ozbrojená stráž. Osvetu o koronavíruse šíri aj miestna televízia.

10:25 V austrálskom štáte Viktória platí výnimočný stav. Obyvatelia druhého najľudnatejšieho mesta Melbourne sa nesmú najbližších šesť týždňov vzdialiť od svojich domovov. Dôvodom najnovších opatrení je pandémia koronavírusu. O tom, ako sa Austrálčanom zmenil život, sme sa rozprávali so Slovákom žijúcim v Melbourne.

10:22 Guvernér amerického štátu Ohio Mike DeWine, ktorého vo štvrtok pozitívne testovali na koronavírus iba niekoľko hodín pred plánovaným stretnutím s prezidentom Donaldom Trumpom, mal druhý test negatívny. Podľa DeWineovej kancelárie podstúpil guvernér prvý test v rámci bežného protokolu pred stretnutím s Trumpom na letisku v Clevelande. Plánoval sa totiž pripojiť k prezidentovi a navštíviť s ním závod v Ohiu.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:01 Počet prípadov ochorenia Covid-19 prekročil v piatok v Indii dva milióny. Za uplynulých 24 hodín tam v pribudlo rekordných 62 538 nakazených novým druhom koronavírusu a 886 úmrtí. Ide zároveň o najvyšší denný prírastok počtu infikovaných od vypuknutia pandémie, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

9:55 Zatiaľ poslednou obeťou koronavírusu na Slovensku je 78-ročná pacientka s pľúcnou formou ochorenia Covid-19. Zomrela vo Fakultnej nemocnici v Prešove. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

9:38 Pribudlo 22 nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 1846. Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 19. Z toho dvaja sú na JIS a piati na pľúcnej ventilácii.

9:34 Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 473 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2523 pozitívne testovaných na nový koronavírus.

9:31 Pribudlo ďalšie úmrtie, spolu má koronavírus na Slovensku 31 obetí.

9:21 Na Slovensku pribudlo 43 nových prípadov nákazy, údaje o počte testovaných zatiaľ nie sú k dispozícii. Najviac nových prípadov eviduje Bratislava, kde pribudlo 12 nakazených.

Okres Prievidza má osem infikovaných. V Novom Meste nad Váhom a Nových Zámkoch evidujú tri nové prípady nákazy. V okresoch Dunajská Streda, Košice a Senec majú dvoch nových nakazených. Jeden prípad má Bardejov, Galanta, Košice-okolie, Malacky, Partizánske, Púchov, Revúca, Šaľa, Trnava, Vranov nad Topľou a Žilina. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okredy-tvrtok2_c0a80501-0623-2c30.png

9:08 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 215 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 5030. Urobili 6575 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 17 740 infikovaných, celkový počet úmrtí je 390.

9:00 Slovinsko opäť zaradilo Česko medzi rizikové krajiny. Po vstupe do krajiny preto budú musieť ísť Česi  do dvojtýždňovej karantény. Neplatí to v prípade, ak cez krajinu len prechádzajú.

8:16 V Nemecku sa za posledný deň koronavírusom nakazilo 1147 ľudí, čo je najvyšší denný nárast od 7. mája. Pre komplikácie sprevádzajúce ochorenie Covid-19 zomrelo ďalších osem ľudí, uviedol Inštitút Roberta Kocha.

8:00 Ceny ropy v piatok klesli. Dôvodom sú obavy trhu z negatívneho vplyvu pandémie nového koronavírusu na dopyt po palivách. A tiež stagnácia rokovaní o nových stimuloch pre americkú ekonomiku.

7:30 Koronakríza negatívne ovplyvní aj v poradí už 41. ročník medzinárodného behu 20 km cez Brusel. Najobľúbenejšie bežecké preteky v Belgicku boli v tomto roku definitívne zrušené, uviedol vo štvrtok denník The Brussels Times.

7:05 Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom v Grécku prekročil vo štvrtok 5000. Za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 153 nových prípadov, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 5100. Chorobe COVID-19 v krajine dosiaľ podľahlo 210 ľudí.

Niekoľko nových prípadov sa objavilo na malom dovolenkovom ostrove Poros v blízkosti Atén. Úrady tam preto zaviedli epidemiologické opatrenia. Patrí medzi ne nočný zákaz vychádzania do všetkých barov a reštaurácií až do 17. augusta a zákaz jarmokov či otvorených trhov.

6:40 Guvernéra amerického štátu Ohio Mikea DeWinea vo štvrtok pozitívne testovali na koronavírus iba niekoľko hodín pred plánovanou návštevou prezidenta Donalda Trumpa. DeWineova kancelária informáciu potvrdila v tlačovej správe. DeWine sa nechal testovať v rámci bežnej procedúry pred stretnutím s prezidentom. Test jeho zástupcu Jona Husteda vyšiel negatívne.

DeWine momentálne nemá príznaky choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Ďalších 14 dní strávi v karanténe vo svojom dome v meste Cedarville.

6:15 Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu zaznamenaných na celom svete prekročil v noci na piatok hranicu 19 miliónov. Informovala o tom agentúra AFP na základe údajov z oficiálnych zdrojov.
Celkovo sa koronavírusom na svete nakazilo najmenej 19.000.553 ľudí. Chorobe COVID-19 podľahlo 712.315 pacientov.

6:10 Každý, kto v ostatných 14 dňoch navštívil krajinu, ktorá sa nenachádza na zozname menej rizikových krajín v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, je povinný v zmysle platného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva prihlásiť sa telefonicky alebo elektronicky na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

6:05 U kuchára v reštaurácii na Hrebienku vo Vysokých Tatrách sa vyskytol nový koronavírus. Podľa PR manažéra Tatry mountain resorts Mariána Galajdu ho mužovi zistili rýchlotestom v stredu počas zdravotnej prehliadky pred plánovanou hospitalizáciou. Štandardný PCR test túto informáciu potvrdil.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok