Šíril dezinformácie. Trumpov odkaz odstránil Facebook i Twitter

TA3 TASR
6.8.2020 06:59

Americká spoločnosť Twitter oznámila, že dočasne zablokovala oficiálny účet volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa, lebo obsahoval tweet s dezinformáciou o ochorení COVID-19. Podobne reagoval i Facebook.

Porušil pravidlá

Zavádzajúcou informáciou v tweete na účte Trumpovej kampane @TeamTrump bolo prezidentovo tvrdenie, že deti sú "takmer imúnne" voči smrtiacemu koronavírusu. Tweet "je porušením pravidiel Twitteru vzťahujúcich sa na dezinformácie o ochorení COVID-19", uviedol pre agentúru AFP hovorca spoločnosti so sídlom v kalifornskom San Franciscu.

"Majiteľ účtu bude musieť najprv odstrániť spomínaný tweet, až potom môže Twitter znovu používať," dodal hovorca. Aj spoločnosť Facebook v stredu už skôr oznámila, že odstránila odkaz zo stránky prezidenta Trumpa, lebo obsahoval "škodlivé dezinformácie o ochorení COVID-19". Tým odkazom bol videoklip z interview televízie Fox News, v ktorom Trump tiež tvrdil, že deti sú "takmer úplne imúnne" voči smrtiacemu koronavírusu. Išlo o vôbec prvý odkaz prezidenta odstránený poprednou spoločnosťou Facebook. Účet Trumpovej kampane na Twitteri krátko po oznámení sociálnej siete už znovu fungoval - kritizovaný tweet bol teda odstránený.

Beznádejne zaujatý

"Silicon Valley (sídlo IT firiem v USA) je beznádejne zaujatý proti prezidentovi a dodržiavanie pravidiel vymáha iba jednostranne," napísal riaditeľ komunikácie v kampani Tim Murtaugh, ktorý tak okomentoval dočasný zákaz. Aké veľké je riziko, že sa deti nakazia koronavírusom, alebo nakoľko ho šíria, to je v USA mimoriadne pálčivá téma. Znovuotvorenie škôl je totiž základný predpoklad, aby sa mohli rodičia vrátiť do práce.

Trump vyzýva na znovuotvorenie škôl aj firiem, pretože sa snaží oživiť americkú ekonomiku, ktorej zdravie bude hrať veľkú úlohu v blížiacich sa novembrových prezidentských voľbách. Čoraz väčší počet školských okresov v USA sa však stavia proti znovuotvoreniu tried v septembri a volí si radšej čisto online vyučovanie, kým pandémie nezoslabne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok