Prototyp lode Starship, ktorá poletí na Mars, prvýkrát vyštartoval

TA3 TASR
5.8.2020 11:15

Spoločnosť SpaceX prvýkrát úspešne vykonala krátky vzlet najnovšieho prototypu svojej vesmírnej lode Starship, pomocou ktorej plánuje kolonizovať Mars. Prototyp SN5 sa za necelú minútu vzniesol do výšky niekoľko desiatok metrov a následne úspešne pristál.

Prototyp lode Starship, ktorá poletí na Mars, prvýkrát vyštartoval
SpaceX

Počas tejto skúšky mal prototyp dosiahnuť výšku 150 metrov. SpaceX však o testovacom lete neuviedla žiadne podrobnosti. V roku 2019 predošlý prototyp menších rozmerov s názvom Starhopper dosiahol takisto 150-metrovú výšku a následne pristál. Niekoľko predošlých prototypov lode Starship v minulosti explodovalo počas statických testov na zemi.

"Pôjdeme na Mesiac a budeme tam mať základňu. Pošleme ľudí na Mars a budeme prítomní na viacerých planétach," povedal zakladateľ spoločnosti SpaceX Elon Musk v nedeľu pri príležitosti privítania amerických astronautov Boba Behnkena a Douga Hurleyho, ktorí sa v pristávacom module Crew Dragon spoločnosti SpaceX vrátili z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Prototyp SN5, ktorý má tvar 30 metrov vysokého kovového valca, je podľa agentúry AFP zároveň najväčším prototypom vesmírnej lode Starship. Tímom spoločnosti SpaceX sa ho podarilo skonštruovať za niekoľko týždňov na základni Boca Chica nachádzajúcej sa na pobreží amerického štátu Texas. Celková výška lode Starship spoločne s raketou Super Heavy, ktorá ju vynesie do vesmíru, dosiahne podľa Muska až 120 metrov. Na Marse bude schopná vykonať vertikálne pristátie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok