Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna helikoptéra Airbus VSR700 vykonala svoj prvý voľný let

Autonómna helikoptéra Airbus VSR700 vykonala svoj prvý voľný let
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prototyp bezpilotného vzdušného systému (Unmanned aerial system - UAS) z dielne spoločnosti Airbus Helicopters prvýkrát lietal autonómne. Táto autonómna helikoptéra uskutočnila 10 minútový voľný let v skúšobnom centre pre bezpilotné lietadlá v blízkosti Aix-en-Provence na juhu Francúzska.

Prototyp VSR700 vychádza z modelu Hélicoptères Guimbal Cabri G2 a svoj prvý skúšobný let vykonal už v novembri 2019. No aby boli splnené regulačné požiadavky, bola autonómna helikoptéra priviazaná k zemi pomocou 30 metrového kábla. Aby sa získalo povolenie k letu pri poslednom skúšobnom lete, bola dráha letu obmedzená takzvaným geoplotom, ktorý pre autonómne systémy pôsobí ako virtuálny obvod.

Autonómna helikoptéra VSR700 je vyvíjaná ako stroj pre námorníctvo, ktorý je vybavený mnohými námornými snímačmi a záchranným výstrojom navrhnutými na vykonávanie rôznych úloh, vrátane spravodajských, pozorovacích a prieskumných misií, protiponorkového boja, pozemného boja, námornej bezpečnosti či pátracích a záchranných misií.

Prototyp autonómnej helikoptéry Airbus VSR700.

Prototyp je poháňaný naftovým / prúdovým pohonom a má dĺžku 6,2 metra. Je vyrobený tak, aby pracoval spolu s helikoptérou v plnej veľkosti na fregatách a podobných bojových plavidlách. VSR700-vka môže operovať s plným úžitkovým zaťažením približne 8 hodín a môže sa pochváliť maximálnou rýchlosťou letu 80 km / h a maximálnou výškou letu 6 000 m. Okrem toho je autonómna helikoptéra vybavená špeciálnou avionikou, zdokonaleným systémom pre riadenie letu a jej pilotná kabína bola premenená na úložný priestor.

Podľa spoločnosti Airbus prvý voľný let, v rámci programu leteckých skúšok, otvára autonómnej helikoptére VSR700 cestu k testom na mori, ktoré sú naplánované na budúci rok.