Mohlo ísť o útok, tvrdí Trump. Bejrútu je pripravený pomôcť

TA3 TASR
5.8.2020 07:26

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že mohutné výbuchy v Bejrúte "vyzerali ako hrozný útok". Trump vysvetlil, že sa stretol s americkými generálmi, podľa ktorých výbuchy v bejrútskom prístave spôsobilo niečo ako bomba.

Mohlo ísť o útok, tvrdí Trump. Bejrútu je pripravený pomôcť
SITA/AP

Trump sa odvolal na generálov

"Zdá sa, že podľa nich - a oni to vedia lepšie ako ja - to bol útok," uviedol Trump. "Bola to dáka bomba," vyhlásil. Na úvod svojej tlačovej konferencie venovanej epidémii vyvolanej koronavírusom Trump vyjadril Libanonu sústrasť v mene Spojených štátov a zopakoval, že jeho krajina "je pripravená" pomôcť.

Libanonský premiér Hasan Dijáb v noci na stredu informoval, že v prístavnom sklade v Bejrúte, kde v utorok podvečer došlo k dvom mohutným výbuchom, sa nachádzalo asi 2750 ton dusičnanu amónneho. Dijáb podľa svojho hovorcu označil za neprijateľné, že "2750 ton dusičnanu amónneho bolo v sklade šesť rokov bez toho, aby boli prijaté preventívne opatrenia".

Dva výbuchy v bejrútskom prístave, ktoré nasledovali v utorok po 18.10 h miestneho času krátko po sebe, si vyžiadali najmenej 78 obetí na životoch a tisíce zranených, informovala agentúra AFP. Úrady v utorok večer aktualizovanej bilancii pripustili, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Austrálska vláda v stredu potvrdila, že medzi obeťami je aj jeden Austrálčan.

Výbuchy spôsobili chaos

Podľa agentúry AFP výbuchy, ktoré otriasli celým mestom, vyvolali v jeho uliciach paniku a chaos. Miestne nemocnice sú výbuchmi poškodené a plné zranených. Mnohých pacientov previezli preto z Bejrútu do iných miest. Červený kríž vyzval na bezodkladné darovanie krvi. Spravodajský portál L'Orient-Le Jour informoval, že v stredu v Bejrúte spustia prevádzku troch poľných nemocníc.

Mohutné výbuchy a následná tlaková vlna spôsobili v Bejrúte veľké materiálne škody. Najväčšie sú v prístave, kde po výbuchoch vypukli požiare. Hasiči ich likvidujú aj pomocou vrtuľníkov, informoval portál FranceInfo. Ponuky s pomocou Libanonu adresovali mnohé štáty sveta vrátane Izraela, ktorý je s Libanonom technicky vo vojnovom stave.

Traja predstavitelia amerického ministerstva obrany nemajú informácie, ktoré by nasvedčovali, že mohutné výbuchy v libanonskom hlavnom meste Bejrút boli dôsledkom útoku. Úradníci, ktorí odmietli byť identifikovaní, však pre televíziu CNN uviedli, že "nevedia, o čom prezident hovoril".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok