Nových prípadov nákazy máme najviac za posledné týždne

TA3 TASR SITA ČTK
5.8.2020 09:22

Za posledný deň na Slovensku evidujeme 49 nových nakazených, čo je najviac od 8. júla. V Česku zaznamenali až 290 infikovaných, teda najvyšší denný prírastok nakazených od konca júna. Úrad verejného zdravotníctva odporúča zvážiť cestovanie i organizovanie osláv a zdôrazňuje povinnosť nosiť rúška a dodržiavať sociálne odstupy. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Nových prípadov nákazy máme najviac za posledné týždne
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:55 Tretí týždeň za sebou neodhalili testy žiadny prípad koronavírusu medzi účastníkmi basketbalovej NBA. Profiligu dohrávajú v uzavretom komplexe Diseny Worldu v Orlande na Floride. Podľa stanoviska súťaže od 29. júla otestovali 343 hráčov, všetkých s negatívnym výsledok.

0:30 Americké mesto New York zriadi kontrolné stanovištia na kľúčových vjazdoch do mesta. Cieľom je zaistiť dodržiavanie štátnych epidemiologických opatrení cestujúcimi. Cestujúci z 35 amerických štátov vrátane Floridy či Texasu sa po príchode do štátu New York musia podrobiť dvojtýždňovej karanténe.

Všetci títo ľudia budú povinní vyplniť formulár, ktorý úradom pomôže vo vystopovaní ich kontaktov v prípade infekcie. Tento formulár už musia vyplniť všetky osoby prichádzajúce na newyorské letiská. V prípade, že tak neurobia, im hrozí pokuta vo výške 2000 dolárov (1680 eur).

0:05 Nemecko zaradilo belgickú provinciu Antverpy na zoznam vysoko rizikových oblastí v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Všetci ľudia, ktorí sa z Antverp vrátia, budú musieť predložiť negatívny test na koronavírus alebo sa podrobiť dvojtýždňovej karanténe.

23:40 Futbalový klub Arsenal Londýn zrušil 55 pracovných miest, pričom dôvodom sú finančné straty spôsobené pandémiou. Vedenie kanonierov uviedlo, že klubu výrazne klesli príjmy z vysielacích práv, či komerčných aktivít.

23:15 Jeden z popredných brazílskych domorodých náčelníkov Aritana Yawalapiti zomrel v na komplikácie spôsobené koronavírusovým ochorením COVID-19. Aritana (71), náčelník indiánskeho kmeňa Yawalapiti žijúceho v Amazónii, bol známym bojovníkom za záchranu najväčšieho dažďového pralesa na svete a práv domorodého obyvateľstva Brazílie.

Aritanovi nákazu diagnostikovali zhruba pred dvoma týždňami po tom, čo mal problémy s dýchaním. Náčelník žil vo svojej dedine v domorodej rezervácii Xingu. Zomrel na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Goiania.

22:50 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:20 Holandské mestá Amsterdam a Rotterdam zaviedli povinné nosenie rúšok v niektorých rušných častiach mesta vrátane známej amsterdamskej uličky lásky Red Light District. "Rúška sú povinné v preplnených a rušných oblastiach a tam, kde iné opatrenia nefungovali alebo nemali priaznivé ekonomické následky," píše sa vo vyhlásení mestskej rady.

Napriek tomu, že mestskí pracovníci rozdávali v stredu rúška zadarmo a dodávka s reproduktormi i polícia ľudí upozorňovali, nie všetci rešpektovali nové opatrenia, najmä v oblasti Red Light Districtu. Mnohí sa po meste prechádzali bez ochrany tváre a policajti ľudí len varovali a nedávali im pokuty.

21:50 Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala mladých ľudí, aby sa pridali do boja proti šíreniu nového koronavírusu a zvážili, či musia chodiť na párty. Niektoré krajiny začali po uvoľnení obmedzení hlásiť zvýšený počet nakazených práve medzi mladými.

21:20 Predseda Európskej rady Charles Michel plánuje v priebehu septembra zorganizovať ďalší mimoriadny summit Európskej únie. Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov by sa vrcholové stretnutie šéfov štátov a vlád EÚ malo konať v dňoch 24. a 25. septembra v Bruseli.

20:50 Grécka vláda oznámila, že uplynulý týždeň bol pre ňu "budíčkom" v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Počet prípadov nákazy v krajine stúpa. Vláda za nárastom vidí najmä preplnené nočné kluby a iné spoločenské podujatia. "Objavili sme tri hlavné zdroje, ktoré nás znepokojujú. Sú nimi pravidelné prechody hraníc z balkánskych krajín etnickými Grékmi, spoločenské podujatia vrátane večierkov, svadieb či krstov a verejná doprava," ozrejmil hovorca gréckej vlády Stelios Petsas.

20:20 Na Považí je ďalšie ohnisko nákazy. V jednej z trenčianskych firiem vyrábajúcej súčiastky do áut mali podľa našich informácií vyše dve desiatky zamestnancov pozitívne testy na nový koronavírus. Celkovo odobrali vzorky takmer 60 pracovníkom.

19:50 Stovky pracovníkov v továrni na spracovanie mäsa vo flámskom meste Staden boli umiestnené do karantény potom, ako v jej priestoroch boli identifikované viaceré pozitívne prípady. Všetci zamestnanci s pozitívnym testom pracovali na oddelení rezania mäsa, potvrdil zástupca spoločnosti Westvlees pre denník Het Nieuwsblad. Vedenie firmy zatiaľ neinformovalo o národnosti zamestnancov, ktorí musia byť izolovaní.

19:20 Letná sezóna je pre mnohé cestovné kancelárie zatiaľ katastrofálna.

18:50 Poľsko má aj napriek nedávnemu nárastu nových prípadov v úmysle opäť otvoriť školy od 1. septembra, uviedol poľský minister školstva Dariusz Piontkowski. Ministerstvo školstva podľa jeho slov nariadi pre školy prísne hygienické a bezpečnostné opatrenia, ako aj kritériá, podľa ktorých by sa niektoré školy mohli v prípade lokálnych nárastov infekcií prepnúť na online režim alebo kombinovať výučbu online a výučbu v triedach. Nosenie rúšok v triedach však nebude povinné.

18:20 Každoročne u nás dobrovoľne ukončí svoj život okolo 500 ľudí. Nielen medzinárodné, ale aj naše organizácie varujú pred zvýšeným počtom samovrážd práve v dôsledku pandémie. Na rôzne psychologické linky volajú tisícky ľudí. Práve tu psychológovia dokážu mnohých samovrahov od tohto kroku odhovoriť. Viac nám povedal Marek Madro, psychológ a riaditeľ linky IPčko.

17:50 Anglický futbalový klub Arsenal Londýn zrušil 55 pracovných miest z dôvodu finančných strát, ktoré spôsobila pandémia koronavírusu. Šéf futbalových operácií Raul Sanllehi a generálny riaditeľ Vinai Venkatesham v stanovisku uviedli, že londýnskemu klubu výrazne klesli príjmy z vysielacích práv.

"Kanonieri" však uistili fanúšikov, že investície do mužstva budú pokračovať. Zrušené pracovné miesta boli v oddeleniach obchodu, administratívy, ale aj v niektorých futbalových oddeleniach.

17:20 Opatrenia súvisiace s pandémiou, ktoré ľudí prinútili zostať v domácom prostredí, prudko zvýšili sledovanosť televízie a online prenosov. Podľa výročnej štúdie britskej mediálnej agentúry Ofcom tamojší dospelí v domácej izolácii strávili pred obrazovkou v priemere 40 % času v bdelom stave, denne zhruba šesť hodín a 25 minút.

16:50 V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo vo svete podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa viac než 701 000 ľudí. To je viac, než si podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vyžiada chrípka, na ktorú umrie každoročne 290 000 až 650 000 ľudí.

16:40 V poľskom Západopomoranskom vojvodstve potvrdili ochorenie Covid-19 u ďalšieho kňaza. Ako referuje web Wirtualna Polska, tamojšie štátne epidemiologické orgány sa už pustili do hľadania veriacich, ktorí boli 26. júla na omšiach v Rózaňsku na severozápade krajiny. Dosiaľ sa prihlásilo približne 60 veriacich, všetci sú v karanténe a čakajú na výsledky testovania.

16:24 Úrad verejného zdravotníctva informoval na sociálnej sieti o momentálnej epidemiologickej situácii na Slovensku.  "Úrad verejného zdravotníctva SR a odborné konzílium pravidelne vyhodnocujú epidemiologickú situáciu na Slovensku a v zahraničí a na základe jej vývoja pristupujú k prehodnocovaniu a nastaveniu jednotlivých opatrení a odporúčaní," vysvetlil úrad.

16:07 Švajčiarsko zaradilo Španielsko na zoznam krajín, pre ktoré platí povinná 10-dňová karanténa. Dôvodom je snaha zastaviť šírenie koronavírusu. S odvolaním sa na švajčiarske úrady o tom informovala agentúra Reuters. Patrick Mathys z Federálneho úradu pre verejné zdravie na brífingu v Berne spresnil, že toto nariadenie nadobudne účinnosť v sobotu. Netýka sa to Baleár a Kanárskych ostrovov.

15:46 Ministerstvo zdravotníctva sa na Facebooku vyjadrilo k téme letných dovoleniek a ponúka niekoľko rád a tipov, ako neprispieť k šíreniu pandémie a udržať si zdravie. "Počas dovolenky buďte obozretní a zodpovední. Pri akomkoľvek podozrení kontaktu s COVID-19 telefonicky kontaktujte svojho lekára," pripomína rezort.

15:22 V Turecku sa za posledný deň potvrdilo 1083 prípadov nákazy. Ide o najväčší denný nárast za tri týždne. V Ankare už podľa tamojšej lekárskej komory nie sú voľné lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti v koronavírusových nemocniciach. Problémy s kapacitou majú aj ostatné nemocnice. Zdravotnícke riaditeľstvo provincie Ankara však tvrdí, že situáciu v hlavnom meste má pod kontrolou.

14:55 Slovenskí zákazníci majú lepšiu náladu a nakupujú viac. Vidno to na tržbách obchodníkov. Prepad predaja, s ktorým bojujú od príchodu koronakrízy, sa postupne zmierňuje. Informoval o tom štatistický úrad.

14:39 Turisti, ktorí cestujú do Grécka, sa musia ešte pred príchodom do krajiny zaregistrovať do systému a vyplniť online formulár. Za porušenie nariadenia hrozí pokuta 500 eur.

14:24 Ministerstvo zdravotníctva sa ohradilo voči dezinformáciám o testovaní prítomnosti koronavírusu. "Nie je ani pravda že by vyšetrenie poškodzovalo takzavnú hematoencefalickú bariéru. To je bariéra medzi krvnými cievami a mozgovým tkanivom a v nosohltane sa vôbec nenachádza," vysvetľuje rezort na Facebooku.

14:17 Kríza, ktorú spôsobila pandémia, sa v Česku začína pozvoľna premietať aj do maloobchodných tržieb. Objem peňazí, ktoré Česi nechali počas júna v obchodoch, sa medziročne znížil o 2 %. Informoval o tom portál iDnes.cz s odvolaním sa na údaje Českého štatistického úradu. Česi zatiaľ nešetria plošne na všetkom, ale len na vybranom sortimente. Kupujú menej oblečenia a topánok, potravín aj palív.

13:42 Výletné plavidlo so 123 cestujúcimi a 85-člennou posádkou v stredu zakotvilo v nórskom prístave Bodö. Nikto však nesmel odísť, keďže dánskeho pasažiera, ktorý z neho medzičasom vystúpil, vo vlasti pozitívne testovali na koronavírus. Príslušné orgány diskutovali s tamojším inštitútom verejného zdravia, či by okrem posádky nemali testovať aj zvyšných cestujúcich na palube SeaDream 1.

13:31 Vo Veľkej Británii začali testovať odpadové vody z kanalizácie v rámci boja proti novému koronavírusu. Vedci predtým objavili, že vírus sa nachádza vo výkaloch infikovaných ľudí a ďalší výskum dospel k záveru, že analýza odpadových vôd by mohla pomôcť odhaliť ohniská nákazy o týždeň skôr ako lekárske testovanie.

13:10 Šíreniu nového koronavírusu dokáže zabrániť aj verejnosť. "Majte na pamäti základnú zásadu ROR: rúško-odstup-ruky/dezinfekcia. Ide o základnú a veľmi účinnú prevenciu, ktorou dokážeme seba a svoje okolie efektívne chrániť a ktorou prispievame k zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

12:42 Ošetrovatelia a lekári, ktorí počas pandémie koronavírusu pracovali v prvej línii, ešte stále nedostali odmeny. Sľúbili im ich ministri zdravotníctva a práce. Oba rezorty tvrdia, že pracujú na tom, za akých podmienok budú odmeny vyplácať.

12:35 Austrálsky štát Viktória hlásil v stredu 15 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu. Od prepuknutia pandémie je to v tomto druhom najľudnatejšom austrálskom štáte vôbec najvyšší denný prírastok obetí. Medzi novými obeťami je aj muž-tridsiatnik.

12:15 Po tíme nadnárodnej rakúskej ligy iClinic Bratislava Capitals zverejnili pozitívny prípad hráča na koronavírus aj Vlci Žilina. Účastník Slovenskej hokejovej ligy o tom informoval prostredníctvom svojho profilu na Facebooku.

12:09 Ukrajina zaradila Slovensko do zoznamu nebezpečných krajín. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. „Slovenská republika od 1. augusta 2020 patrí medzi krajiny s vysokou mierou nákazy, je zaradená medzi krajiny červenej zóny,“ informuje na stránke rezort diplomacie. Ľudia, ktorí prichádzajú z takzvaných červených zón, musia nastúpiť buď do štátnej karantény na dva týždne, alebo si stiahnuť aplikáciu a stráviť ju v domácom prostredí.

12:02 Latinská Amerika v utorok prekonala Európu v počte obetí na ochorenie Covid-19 a stala sa tak oblasťou s najvyšším počtom úmrtí na toto ochorenie. Novému koronavírusu podľahlo doteraz v krajinách Latinskej Ameriky viac než 206 000 ľudí, čo je zhruba 30 percent zo všetkých úmrtí na svete.

11:44 Nákazu vírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách v 11 prípadoch. Ochoreniu podľahol jeden pacient. Počet potvrdených nakazených tak stúpol na 4564 a obetí na 599. Podľa v stredu zverejnených údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu sa z ochorenia zotavilo 3431 osôb, aktuálne je infikovaných 534 ľudí.

11:20 Súkromný sektor eurozóny sa v júli vrátil k rastu po zmiernení blokád a obmedzení na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Jeho aktivita sa po niekoľkých mesiacoch poklesu dokonca zvýšila o niečo viac, ako naznačili predbežné údaje, aj keď zároveň oživenie dominantného odvetvia služieb nebolo také výrazné, ako signalizoval rýchly odhad. Ukázali to výsledky spoločnosti IHS Markit.

10:45 Ubytovacie zariadenia zaznamenali v júni medziročný pokles tržieb o 61,2 %. Prepad v dôsledku koronakrízy bol už menší ako v predošlých dvoch mesiacoch. Hotely, penzióny a ďalšie ubytovacie prevádzky dosiahli v šiestom mesiaci oproti máju už nárast tržieb, a to o 54 %. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad SR.

V prvom polroku 2020 klesli tržby za ubytovacie služby o 46,4 %.

10:31 V Afganistane sa v stredu znovu otvorili všetky univerzity a vysoké školy, ktoré boli pre pandémiu zatvorené takmer päť mesiacov. Hovorca afganského ministerstva vyššieho vzdelania potvrdil, že profesori i študenti sa už v stredu fyzicky vrátili na prednášky.

10:05 Ukrajina za uplynulý deň zaznamenala ďalších 1271 prípadov nákazy, čo predstavuje nový rekord. Predchádzajúci rekord z 30. júla bol 1197 nakazených. Od začiatku pandémie sa na Ukrajine nakazilo 75 490 ľudí, 1788 pacientov zomrelo.

10:03 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:52 Fajčiari nakazení novým koronavírusom môžu počas fajčenia vyfukovať kvapôčky obsahujúce vírus a nakaziť ľudí okolo. Keď osoba zacíti dym z cigarety, je to akýsi varovný signál, že stojí príliš blízko fajčiara. Kvapôčky ľudia rozširujú počas rozprávania, kýchania alebo kašľania a sú považované za najčastejší spôsob šírenia vírusu. Tie isté kvapôčky ľudia vylučujú aj počas fajčenia. "Nielenže môžu šíriť vírus tým, že nemajú na tvári rúško, ale takisto vyfukujú kvapôčky, ktoré môžu nakaziť ľudí okolo nich," povedal Albert Rizz, zástupca Americkej pľúcnej asociácie.

9:34 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 11. Z toho jeden je na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

9:32 Pribudlo šesť nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 1 777.

9:30 Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 538 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2417 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:21 Na Slovensku pribudlo 49 nových prípadov nákazy, čo je najviac od 8. júla, keď pribudlo 53 nových nakazených.

Najviac nových prípadov evidujú v Bratislave, kde pribudlo až 17 nakazených. Štyroch infikovaných má Nitra. Okresy Banská Štiavnica, Nové Mesto nad Váhom, Senec a Trenčín hlásia troch nakazených. Po dva prípady majú Bánovce nad Bebravou a Prešov. Okresy Čadca, Dunajská Streda, Humenné, Komárno, Levice, Malacky, Michalovce, Prievidza, Sabinov, Stropkov, Šaľa a Žilina majú jeden prípad nákazy. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-streda_0a14036f-5f8b-8810.png

9:06 V Česku pribudlo v priebehu utorka 290 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od konca júna. Od vypuknutia epidémie tak v ČR zaevidovali už celkovo 17 286 infikovaných. Rastie tam aj počet aktuálne chorých, ktorých je teraz rekordných 5091. Najpostihnutejším okresom je aj naďalej Frýdek-Místek, ležiaci v juhovýchodnej časti Moravskosliezskeho kraja.

8:25 Situácia sa v niektorých krajinách nezlepšuje. Pozrite si reportáž o aktuálnych štatistikách zo sveta.

7:33 Počet obetí nákazy koronavírusom podľa agentúry Reuters prekonal celosvetovo hranicu 700 000. Najviac hlásia z USA, Brazílie, Mexika a Veľkej Británie. Infikovaných je doteraz viac ako 18,5 milióna ľudí.

6:43 Spojené štáty v najbližších dňoch vyšlú na Taiwan vládnu delegáciu, ktorú povedie minister zdravotníctva Alex Azar. Ako zdôraznila agentúra AFP, bude to prvá návšteva ministra zdravotníctva USA na Taiwane. Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí už túto návštevu medzičasom potvrdilo a spresnilo, že Azar sa stretne s taiwanskými ministrami zahraničných vecí a zdravotníctva.

Azar vo svojom tvíte napísal, že v najbližších dňoch navštívi Taiwan, ktorý "bol vzorom transparentnosti a spolupráce v oblasti globálneho zdravia počas pandémie COVID-19 a dlho pred ňou".

6:15 Úrad verejného zdravotníctva odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia, ako aj dodržiavanie preventívnych opatrení. Skonštatoval, že postupné uvoľňovanie opatrení a otváranie hraníc so sebou prináša aj väčšiu mieru rizika zavlečenia ochorenia COVID-19 na územie Slovenska ako importovanú nákazu. Zároveň odporúča zvážiť aj organizovanie veľkých osláv. Vyzval občanov, aby dodržiavali zásadu ROR, teda rúško - odstup - ruky. Deklaroval, že epidemiologickú situáciu monitoruje.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok