Zostaň silný, Libanon. Krajiny po explózii ponúkajú pomoc

TA3 TASR
5.8.2020 00:18

Európska únia vyjadrila Libanonu solidaritu a pripravenosť pomôcť po obrovskej explózii neďaleko centra metropoly Bejrút. V utorok večer o tom informoval predseda Európskej rady Charles Michel.

Zostaň silný, Libanon. Krajiny po explózii ponúkajú pomoc
SITA/AP

Situáciu sledujú

Aj Francúzsko je pripravené pomôcť Libanonu po explózii, pri ktorej v utorok zahynuli desiatky ľudí a tisíce ďalších utrpelo zranenia. Na svojom účte na Twitteri to oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. "Francúzsko je vždy na strane Libanonu a libanonského ľudu. Je pripravené poskytnúť pomoc; závisí len od libanonských úradov, aké potreby nám oznámia," napísal Le Drian.

Podobne zareagovali USA, Irán a Izrael. Americké ministerstvo zahraničných vecí pozorne sleduje správy o explózii v Bejrúte a už je pripravené "ponúknuť všetku možnú pomoc", uviedol hovorca pre tlačovú agentúru Reuters. Ministerstvo podľa hovorcu nemá žiadne presné informácie o príčine explózie, ale úzko spolupracuje s úradmi, aby sa zistilo, či incident nepostihol aj nejakých občanov Spojených štátov.

Ponúkli zdravotnícku aj humanitárnu pomoc

"Irán je pripravený pomôcť Libanonu akýmkoľvek potrebným spôsobom," napísal v utorok večer na Twitteri iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf po smrtiacom výbuchu, ktorý otriasol Bejrútom. "Naše myšlienky a modlitby venujeme veľkému a nezlomnému ľudu Libanonu. Ako vždy, Irán je plne pripravený poskytnúť pomoc akýmkoľvek potrebným spôsobom. Zostaň silný, Libanon," uviedol v tweete Zaríf.

Izraelský minister obrany Benny Ganc aj minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi ponúkli Libanonu zdravotnícku a humanitárnu pomoc. "Ide o nehodu spôsobenú požiarom," povedal Aškenazi s tým, že nemá dôvod neveriť správam z libanonskej metropoly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok