Gigantický výbuch v Bejrúte. Hlásia desiatky mŕtvych a 3000 ranených

TA3 TASR
4.8.2020 18:07

Najmenej 73 mŕtvych a 3000 zranených si vyžiadali dva mohutné výbuchy, ktoré otriasli v utorok libanonskou metropolou Bejrút, informovala agentúra APF s odvolaním sa na tamojšieho ministra zdravotníctva Hamada Hasana.

Tlaková vlna spôsobila veľké škody

Výbuchy hlásili z prístavu, bolo ich počuť vo veľkých častiach mesta. Tlaková vlna rozbila sklá na oknách budov a nad mestom sa vzniesol veľký oblak dymu. K výbuchom, ktorých príčina nebola bezprostredne známa, došlo v rušnej štvrti Hamrá. Libanonské médiá zverejnili snímky ľudí uväznených v troskách, niektorých zakrvavených.

Korešpondent AFP z miesta výbuchov uviedol, že každý obchod v tejto obchodnej štvrti zostal poškodený, taktiež mnoho áut je zničených. Na ulici bolo podľa neho mnoho zranených vrátane detí, mnohí sa ponáhľali do blízkej nemocnice.

Výbuchy prišli v čase, keď Libanon čelí najhoršej hospodárskej kríze za posledné desaťročia, ktorá takmer polovicu obyvateľstva zanechala v chudobe. AFP taktiež poznamenala, že osobitný tribunál pre Libanon v holandskom Haagu vynesie v piatok dlho očakávaný verdikt v kauze vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího a ďalších 21 ľudí, ktorí zahynuli 14. februára 2005 pri bombovom útoku v Bejrúte. Súd s páchateľmi, štyrmi údajnými členmi libanonského šiitského hnutia Hizballáh, sa koná v ich neprítomnosti.

Guvernér hovorí o národnej katastrofe

Výbuch bolo cítiť až na Cypre, vzdialenom 234 kilometrov. Informoval o tom denník The Guardian. "Každý na Cypre to cítil. Dvere v mojom dome sa triasli. Mysleli sme si, že sa to stalo u nás," uviedol obyvateľ cyperského mesta Larnaka, ktoré leží na južnom pobreží ostrova. Podľa libanonského ministra vnútra Muhammada Fahmího explóziu zrejme spôsobili "obrovské množstvá dusičnanu amónneho", ktoré boli skladované v prístave, uviedli miestne médiá.

Na miesto incidentu prišiel guvernér Bejrútu Marwán Abbúd, ktorý sa rozprával s novinármi. Uviedol, že prebieha pátranie po hasičoch, ktorí hasili požiar pred výbuchom. "Prišli sem, aby bojovali s plameňmi, a potom zmizli. Pripomína mi to udalosti, ktoré sa stali v Hirošime a Nagasaki. Ešte som dosiaľ nevidel skazu takýchto rozmerov. Je to národná katastrofa," vyhlásil.

Podľa televízie al-Arabíja utrpeli zranenia aj manželka a dcéra libanonského premiéra Hasana Dijába, taktiež niekoľko jeho poradcov. Tlačová agentúra AFP hlási, že Francúzsko ponúklo Libanonu pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok