Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

EHang prerába svoje lietajúce taxi na hasičský dron rýchleho nasadenia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Doterajší vývoj čínskej spoločnosti EHang sa zameriaval na poskytovanie leteckej taxislužby a leteckých služieb pre cestovný ruch. No vývojári sa rozhodli preukázať univerzálnosť svojej autonómnej leteckej platformy vytvorením hasičskej verzie dvojmiestneho viacmotorového lietajúceho stroja.

Už v máji získala spoločnosť EHang súhlas Čínskej správy civilného letectva na použitie svojich leteckých taxíkov pre logistickú prepravu ťažkých nákladov. Najnovšia verzia leteckého stroja EHang 216F túto schopnosť využíva na plno, pričom dokáže prepraviť až 150 litrov protipožiarnej peny, ktorú nesie v šiestich nádržiach. To všetko počas jedného letu k požiaru v okruhu 5 kilometrov od hasičskej stanice, kde sa tieto veľké drony nachádzajú.

Autonómny hasičský dron EHang 216F.

Po prílete využije model 216F svoju integrovanú kameru s priblížením na identifikáciu miesta požiaru. Dron sa vznáša na svojom mieste a používa laserový navádzací systém, aby aktivoval rozbíjač okná a následne tak mohol rozstrekovať na plamene hasiacu penu z nádrží.

V Číne je množstvo výškových budov a podľa prieskumu časopisu China Fire Magazine bolo z 233 000 požiarov hlásených v roku 2019 až takmer 7 000 požiarov práve vo výškových budovách. S maximálnou letom vo výške 600 m by mal byť dron 216F schopný uuhasiť požiar aj v tých najvyšších budovách. Spoločnosť EHang tiež poukazuje na výrazne kratšiu dobu odozvy vďaka použitiu autonómneho lietajúceho stroja oproti použitiu cestných hasičských vozidiel.

Autonómny hasičský dron EHang 216F.

Hoci pre túto verziu neboli zverejnené žiadne technické parametre, stroj 216 môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 130 km / h a maximálny čas letu je 21 minút. Vďaka autonómnym schopnostiam lietania a prostredníctvom technológií centralizovanej správy sa flotila hasiacich dronov EHang 216F môže ako letka rýchleho nasadenia dostať k požiaru vo výškovej budove do vzdialenosti až 5 kilometrov od základne.

Autonómny hasičský dron EHang 216F bol pôvodne nasadený v Číne, no spoločnosť plánuje v budúcnosti aj jeho rozšírenie po celom svete.

Autonómny hasičský dron EHang 216F.