Bývalý španielsky kráľ odišiel do exilu. V liste prezradil viac

TA3 SITA
4.8.2020 10:29

Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos je údajne v Dominikánskej republike. Správu priniesli viaceré médiá potom, ako v pondelok oznámil, že opúšťa rodnú krajinu. Dôvodom jeho odchodu je pravdepodobne korupčná kauza v ktorej figuruje.

Skúmajú jeho švajčiarske kontá

V odkaze sa zaviazal byť k dispozícii prokurátorom v prípade, že ho budú potrebovať. Podľa španielskych médií by sa mohol zdržiavať v Dominikánskej republike. Najvyšší súd v Španielsku v júni začal vyšetrovanie údajného prepojenia Juana Carlosa I. s projektom výstavby vysokorýchlostnej železnice v Saudskej Arábii. Španielske spoločnosti získali zákazku na zhotovenie trate medzi medzi mestami Mekka a Medina v hodnote 6,7 miliardy eur, z čoho mal výrazným spôsobom profitovať aj Juan Carlos I.

Španielski protikorupční úradníci skúmajú taktiež bankové kontá vo švajčiarskych bankách, keďže majú podozrenie, že Juan Carlos si v nich ponechal nelegálne získané finančné prostriedky. Už v roku 2008 mu údajne na účet pribudlo 88 miliónov eur od zosnulého saudskoarabského kráľa Abdalláha, čo boli podľa prokurátorov pravdepodobne úplatky, uviedol dávnejšie švajčiarsky denník Tribune de Geneve.

Vládol takmer 40 rokov

V marci zasa britský denník The Telegraph informoval, že Filipa VI. menovali za beneficienta zahraničného fondu, ktorý kontroluje švajčiarsky účet s údajným darom 65 miliónov eur zo Saudskej Arábie. Tie vraj dostal jeho otec, keď bol na tróne. Filip VI. však poprel, že by o fonde vedel.

Juan Carlos I. sa stal kráľom v roku 1975 a vládol až do jeho abdikácie v júni 2014. Ako pripomína web britskej spravodajskej televízie BBC, po smrti generála Franca v roku 1975 šikovným spôsobom priviedol Španielov od diktatúry k demokracii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok