Zverejnili zoznam krajín, pri ktorých netreba test ani izoláciu

TA3 SITA
4.8.2020 10:08

Uvoľnený hraničný režim v súvislosti s pandémiou koronavírusu platí po novom pre 32 krajín. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Ani izolácia, ani testovanie

Slovensko pristúpilo k ďalšiemu uvoľňovaniu hraničného režimu v súvislosti s vydaním nového odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR uverejneného 31. júla a dodatku k opatreniam uverejneného 17. júla. Pri návrate z týchto krajín občania nemusia ísť ani do domácej izolácie a ani nemusia predložiť negatívny RT-PCR test na ochorenie Covid-19.

Uvoľnený hraničný režim platí pre osoby pri návrate z Austrálie, Belgicka, Cypru, Česka, Číny (tiež osobitné administratívne oblasti Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandska a Chorvátska. Ku krajinám s uvoľnením hraničným režimom patrí aj Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta aj Monako. Aj pri návrate z Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Španielska, Švajčiarska a Talianska nemusia občania ísť do domácej izolácie.

Ministerstvo však odporúča občanom, ktorí sa nachádzajú na území týchto krajín, aby boli opatrní a priebežne sledovali opatrenia zavedené týmito štátmi v epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej oblasti.

Ministerstvo odporúča občanom na území týchto krajín, aby boli opatrní a priebežne sledovali opatrenia zavedené týmito štátmi.

Rizikové regióny v Poľsku či v ČR

Pre územie Sliezskeho veľkovojvodstva v Poľsku, Sliezska a hlavného mesta Prahy v Českej republike, Záhrebu a Vukovarsko-sriemskej župy v Chorvátsku a Katalánsku, Aragónsku a Navarro v Španielsku platí odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania.

Informácie o hraničnom režime pravidelne aktualizuje na svojej webstránke ministerstvo. Rezort diplomacie tiež odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle MZVEZ SR, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

Izolácia v domácom prostredí do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 sa nariaďuje pri príchode osôb z iných ako uvedených destinácií. Je povinné podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. „Pre všetky ostatné štáty sveta naďalej platí odporúčanie necestovať,“ dodáva ministerstvo.

Občania Slovenskej republiky sa v prípade núdze môžu obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza alebo na Konzulárne informačné centrum alebo diplomatickú službu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok