Najviac nových prípadov má Bratislava, pribudli v siedmich okresoch

TA3 SITA TASR ČTK
4.8.2020 09:24

Na Slovensku máme 14 nových prípadov nákazy. Pribudli však aj vyliečení, je ich 25. ÚVZ pripomína význam nosenia rúšok, hygieny a sociálnych odstupov. Taktiež na ľudí apeluje, aby sa dali zaočkovať proti chrípke, pretože zaočkovanie je užitočné aj v prípade súbežnej nákazy koronavírusom. Udalosti sme s vami sledovali online.

Najviac nových prípadov má Bratislava, pribudli v siedmich okresoch
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:27 V Bielorusku sa v utorok začalo predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách. Hlavným dňom hlasovania bude nedeľa 9. augusta. Ako informovala rozhlasová stanica Deutsche Welle, účasť pozorovateľov na voľbách je obmedzená. Ústredná volebná komisia totiž s odvolaním sa na epidémiu vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2 umožňuje, aby priebeh hlasovania v jednej volebnej miestnosti monitorovali maximálne traja pozorovatelia. Podľa korešpondenta DW z Minska volebné komisie dávajú prednosť pozorovateľom delegovaným štábom úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka.

00:00 Slávny francúzsky módny dom obliekol do novej kolekcie nie modelky, ale bábiky. V druhej časti relácie sme sa pozreli aj do znovuotvorených známych múzeí. V parížskom Louvre aj londýnskej národnej galérii platia po koronakríze nové pravidlá.

23:45 Mladí ľudia, ktorí navštevujú pláže a nočné kluby, prispievajú k nárastu nových prípadov ochorenia COVID-19. Počet nakazených vo veku 15 až 24 rokov sa tak za uplynulých päť mesiacov strojnásobil. Uviedla to v utorok Svetová zdravotnícka organizácia, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.

23:25 Írsko v utorok odložilo uvoľňovanie epidemiologických opatrení z dôvodu nárastu počtu nových prípadov nákazy koronavírusom. Oznámil to premiér Micheál Martin. V ďalšej vlne uvoľňovania sa mali opäť otvoriť bary, nočné kluby a kasína. Tie nateraz zostanú zatvorené.

23:00 Očakávaný príchod očkovacej látky proti novému typu koronavírusu na jednotný trh EÚ môže ohroziť nedostatok vhodných injekčných striekačiek a ihiel. Na túto situáciu ešte koncom júla upozornila nadnárodná Európska sieť pre biologickú bezpečnosť so sídlom v Bruseli.

22:35 Francúzsko by mohlo "v ktoromkoľvek okamihu" stratiť kontrolu nad šírením koronavírusu. S týmto varovaním prišla v utorok vládna vedecká rada pre šírenie choroby COVID-19 v súvislosti s informáciami, že vo Francúzsku prvýkrát od apríla zaznamenali nárast počtu pacientov nakazených koronavírusom a vyžadujúcich intenzívnu starostlivosť.

22:10 Česká republika prekročila v utorok hranicu 17 000 nakazených koronavírusom, konkrétne ich celkovo zaznamenala 17 114. Po víkendovom poklese denný prírastok znovu narástol na vyše 200 osôb. V utorok večer bolo v Česku aktuálne nakazených 4923 ľudí, čo je najviac od začiatku šírenia ochorenia v marci. Zomrelo 383 ľudí, vyliečilo sa 11 808 osôb. Nákazou najpostihnutejšími okresmi sú stále Frýdek-Místek a Prachatice.

Po víkendovom poklese denný prírastok znovu narástol na vyše 200 osôb.

21:45 Úrad verejného zdravotníctva odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia, ako aj dodržiavanie preventívnych opatrení. Skonštatoval, že postupné uvoľňovanie opatrení a otváranie hraníc so sebou prináša aj väčšiu mieru rizika zavlečenia ochorenia COVID-19 na územie Slovenska ako importovanú nákazu. Zároveň odporúča zvážiť aj organizovanie veľkých osláv.

21:10 Indické zdravotnícke úrady v utorok oznámili, že sa začala druhá fáza klinického testovania vakcín proti koronavírusu vyvinutých indickými firmami. Klinické testy sa robia s vakcínou s inaktivovaným koronavírusom, ktorú vyrobila spoločnosť Bharat Biotech, a DNA-vakcínou vyvinutou farmaceutickou firmou Zydus Cadila. Nasledujúci týždeň sa na 17 miestach Indie začne druhá fáza testov očkovacej látky vyvinutej Oxfordskou univerzitou.

20:50 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:30 Nemecko zrušilo v utorok varovanie pred cestovaním do niekoľkých pobrežných provincií Turecka. Rozhodnutie platí s okamžitou platnosťou pre pobrežné provincie Antalya, Izmir, Aydin a Mugla, uviedla hovorkyňa spolkovej vlády Ulrike Demmerová.

20:00 Cena zlata dosiahla v utorok nový rekord, keď prvýkrát v histórii prekonala hranicu 2000 USD za uncu (31,1 gramu). Dôvodom sú obavy z druhej vlny nového koronavírusu a jej dôsledkov pre ekonomiku, keďže počet chorých na celom svete rýchlo stúpa. Investori preto vyhľadávajú tzv. bezpečné prístavy pre svoje peniaze a práve zlato je v neistých časoch považované za bezpečnú investíciu.

19:25 Slováci môžu do Švajčiarska cestovať bez obmedzení. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Švajčiarsko zrušilo od 15. júna všetky obmedzenia na hraniciach a platí na nich rovnaký režim ako pred vypuknutím pandémie. Od prvého septembra sa v krajine môžu konať podujatia s návštevnosťou viac ako tisíc ľudí.

19:10 Spoločnosť Chirana T. Injecta upozornila, že správy o šírení nákazy koronavírusom sa netýkajú tejto spoločnosti, ale spoločnosti Chirana Medical, ktorá tiež sídli v Starej Turej. Chirana T. Injecta vyrába lekárske ihly a lancety, zatiaľ čo Chirana Medical vyrába pľúcne ventilátory.

„Niektoré médiá nesprávne uvádzajú, že výskyt nákazy COVID-19 sa týka aj nás. Nie je to pravda a takéto informácie znervózňujú našich zamestnancov. Preto prosíme médiá, aby rozlišovali medzi dvoma firmami s podobnými názvami a sídlom – čiže medzi Chirana T. Injecta, čo je naša spoločnosť a firmou Chirana Medical," uviedla v stanovisku Chirana T. Injecta.

19:00 Tohtoročné majstrovstvá Európy v olympijskom triatlone v estónskom Tartu sa neuskutočnia. Pôvodne boli naplánované na 28. až 30. augusta. Organizátori zrušili podujatie pre narastajúci počet nových prípadov koronavírusu a pretrvávajúce cestovné obmedzenia. ME sa neuskutočnia prvýkrát za 35 rokov. Informoval o tom oficiálny web Európskej triatlonovej únie.

18:35 Tenisový turnaj ATP Masters 1000 v Madride sa tento rok neuskutoční. Organizátori ho v utorok zrušili pre pandémiu koronavírusu. Tradične májové podujatie sa malo konať v náhradnom termíne v septembri.

18:05 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1061 na celkovo 74.219, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.

17:32 Nemecké hlavné mesto Berlín v utorok súhlasilo s postupným uvoľnením zákazu poskytovania sexuálnych služieb. Prostitútky budú časť svojich služieb môcť opäť poskytovať od soboty. Sex bude dovolený až od septembra za prísnych podmienok. Uvoľnenie opatrení vyplýva z rozhodnutia krajinského parlamentu mesta Berlín.

16:52 Venezuelský autoritársky režim trestá porušovanie pravidiel proti šíreniu pandémie verejnoprospešnými prácami alebo fyzickým cvičením, informoval o tom argentínsky server Infobae. Dokazujú to podľa neho videá či fotografie z niekoľkých obcí na západe Venezuely, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach.

16:30 Chorvátsko potvrdilo v utorok 24 nových prípadov nákazy koronavírusom a jedno nové úmrtie za posledných 24 hodín, uviedol chorvátsky krízový štáb. Celkovo je v Chorvátsku 647 aktívnych prípadov nákazy. Hospitalizovaných je 117 pacientov, sedem z nich je na ventilátoroch.

16:20 Obyvateľ parížskeho predmestia tvrdí, že ho zbili bejzbalovými palicami po tom, ako jedného muža v práčovni požiadal, aby si nasadil na tvár rúško. Nosenie rúšok je totiž momentálne vo všetkých uzavretých verejných priestoroch vo Francúzsku povinné. Informovala o tom agentúra AP.

15:55 Automobilovému priemyslu sa vo viacerých krajinách začína opäť dariť. Potvrdzujú to aktuálne údaje zo Spojených štátov amerických i Číny. Ak nepríde druhá vlna koronavírusu, automobilový trh by sa mohol do konca tohto roka vo veľkej miere zotaviť z aktuálnej krízy.

15:40 Podľa údajov filipínskeho ministerstva zdravotníctva v krajine za posledný deň zaznamenali 6352 prípadov koronavírusu. V rámci krajín juhovýchodnej Ázie ide o rekordný nárast, píše agentúra Reuters.

15:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 15. hodine.

14:43 Zamestnanci dvojice firiem na Považí skončili pre pozitívne testovaných ľudí v karanténe. Nový koronavírus potvrdili testovaním hygienici u šiestich osôb vo firme v Starej Turej a u piatich osôb v Potvoriciach (okres Nové Mesto nad Váhom). "Vzhľadom na to, že sa jeden zamestnanec zúčastnil i svadby, v karanténe sú i hostia zo svadby," priblížila regionálna hygienička.

14:22 Pandémia v prvom polroku tohto roka znížila počet kontrol dodržiavania liečebného režimu pri PN, ktoré vykonala Sociálna poisťovňa. Poisťovňa totiž musela dodržiavať ochranné opatrenia voči poistencom, ale aj voči vlastným pracovníkom.

14:16 Deň otvorených dverí v Národnej rade SR pri príležitosti Dňa Ústavy SR tento rok 1. septembra nebude. Rozhodlo o tom poslanecké grémium.

14:04 Až šesťnásobne viac Talianov, než uvádzajú oficiálne údaje, sa mohlo nakaziť koronavírusom. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovalo v spolupráci so štatistickým úradom Instat zverejnilo talianske ministerstvo zdravotníctva. Zo štúdie vyplýva, že 1,5 milióna ľudí (2,5 percenta talianskeho obyvateľstva) si na koronavírus pravdepodobne vyvinulo protilátky.

13:55 V tíme slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov testy odhalili ďalšiu osobu s ochorením Covid-19. Informáciu priniesol Slovenský zväz ľadového hokeja. "Máme k dispozícii výsledky testov na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 v tele 32 z 33 členov slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov. Spolu 30 testov bolo negatívnych, dvaja členovia tímu mali pozitívny výsledok testu na koronavírus, na výsledok posledného člena tímu čakáme a budeme o ňom informovať. Stále platí, že celý tím zostáva v domácej karanténe," informuje zväz.

13:41 Americká farmaceutická spoločnosť Regeneron Pharmaceuticals v pondelok oznámila, že kombinácia protilátok, ktorú vyvinula, účinne pôsobí na prevenciu aj liečbu choroby COVID-19. Spoločnosť uviedla, že protilátky úspešne otestovala u makakov a škrečkov. Spoločnosť v doteraz nerecenzovanej štúdii uvádza, že kombinácia dvoch monoklonálnych protilátok dokázala "takmer úplne zabrániť vzniku vírusovej infekcie".

13:12 Na Slovensku k utorku funguje aktuálne 57 odberových miest, na ktorých pracovníci zisťujú prítomnosť nového koronavírusu. Tie reflektujú aktuálne potreby a epidemiologickú situáciu. "Komplexný prehľad mobilných odberových miest v jednotlivých krajoch Slovenska je v pravidelných intervaloch aktualizovaný s prihliadnutím na aktuálnu epidemiologickú situáciu v krajine," uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

13:03 Vláda Spojeného kráľovstva vyzvala farmaceutické spoločnosti, aby skladovali lieky až po dobu šiestich týždňov, aby sa krajina pripravila na možnosť, že do konca tohto roku nepríde k podpisu dohody o budúcom partnerstve s Európskou úniou.

"Uvedomujeme si, že globálne dodávateľské reťazce sú pod značným tlakom, ktorý sa zhoršuje krízou súvisiacou s COVIDom-19. Odporúčame preto spoločnostiam, aby zo skladovania urobili kľúčovú súčasť svojich príprav, a vyzývame toto odvetvie, aby tam, kde je to možné, vytvorilo na britskej pôde zásoby až na šesť týždňov," uviedlo britské ministerstvo zdravotníctva.

13:00 V domovoch sociálnych služieb v bratislavských mestských častiach platia naďalej v súvislosti s pandémiou prísne hygienicko-epidemiologické opatrenia. Návštevy zatiaľ zakázané nie sú, ale zamestnanci i klienti zariadení, ako aj ich rodinní príslušníci sa musia riadiť nastolenými krízovými opatreniami. Zdravotný stav klientov je pravidelne monitorovaný.

12:38 V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 680 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najviac od vypuknutia pandémie. V utorok ráno to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva. Predošlý rekordný denný nárast zaznamenalo Poľsko v sobotu, keď hlásilo 658 nových prípadov nákazy. Za posledný deň okrem infikovaných pribudlo aj šesť súvisiacich úmrtí.

12:30 Počet ľudí v Belgicku nakazených novým typom koronavírusu v pondelok prekročil hranicu 70 000 prípadov. V priebehu pondelka bolo zaregistrovaných 365 nových prípadov nákazy a podľa údajov Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano má počet nákaz premietnutý na 100 000 obyvateľov aj naďalej vzostupný trend.

12:20 Ceny nehnuteľností počas vrcholu koronakrízy výrazne rástli. Vyplýva to z analýzy Národnej banky Slovenska za mesiace apríl, máj a jún. Priemerný rast o 11 percent bol najvyšší od roku 2008.

11:48 "Rúška zabraňujú, aby človek, ktorý je potenciálne nakazený, šíril vírus ďalej do okolia. Prenosu ochorenia bránime rovnako dostatočným sociálnym odstupom i častým a dôkladným umývaním rúk." ÚVZ na Facebooku pripomína, ako sa chrániť pred nákazou.

11:12 Čínska virologička Li-Meng Jen vyhlásila, že nový koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 nepochádza z čínskeho mesta Wu-chan, ale vytvorili ho v laboratóriách pod dohľadom tamojšej armády. Okrem toho podľa Taiwan News uviedla, že pre vlastnú výskumnú činnosť musela utiecť do USA.

10:42 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky jednoznačne odporúča očkovanie proti chrípke počas nadchádzajúcej chrípkovej sezóny. Na svojom Facebooku vysvetlil, prečo.

10:22 Na ochorenie Covid-19 zomrel v Maďarsku 77-ročný pacient, čím počet obetí stúpol na 598, vyplýva z údajov uplynulých 24 hodín zverejnených na stránke vlády koronavirus-gov.hu. Za posledný deň urobili 1170 testov, pozitívne výsledky malo deväť osôb. Počet potvrdených infikovaných stúpol celkovo na 4553.

10:08 Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred "generačnou katastrofou", ktorej čelí celý svet pre uzatvorenie škôl v dôsledku koronavírusovej pandémie. Píše o tom agentúra Reuters. "Len čo sa nám podarí šírenie nákazy zvládnuť, musí byť našou najvyššou prioritou dostať študentov naspäť do škôl a vzdelávacích zariadení - najbezpečnejšie, ako vieme," povedal šéf OSN vo videohovore počas oficiálneho spustenia programu Save our Future.

9:35 Počet hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 mierne klesol, je ich 11. Z toho jeden je na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

9:33 Pribudlo 25 nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 1 771.

9:32 Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 320 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2368 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:21 Na Slovensku pribudlo 14 nových prípadov nákazy, údaje o počte testovaných zatiaľ nie sú k dispozícii. Najviac nových prípadov evidujú v Bratislave, kde pribudlo šesť nakazených. Dvoch infikovaných má Prešov a Vranov nad Topľou. Po jednom prípade evidujú okresy Dunajská Streda, Košice, Senec a Senica. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-ut2_c0a80501-11b6-6386.png

9:14 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 210 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 4914. Urobili 2571 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 17 008 infikovaných, celkový počet úmrtí je 386.

9:11 V nemeckom automobilovom priemysle sa objavujú prvé signály zotavovania, uviedol mníchovský ekonomický inštitút Ifo. Dopyt sa oživuje po uvoľnení reštrikcií a očakáva sa, že export automobilového priemyslu vzrastie, ukázal prieskum Ifo zverejnený v utorok. Koncerny Volkswagen a Daimler uviedli, že zákazníci sa po uvoľnení karanténnych opatrení vrátili do predajní a dopyt v Európe a Číne sa postupne oživuje.

9:04 Uvoľnený hraničný režim v súvislosti s pandémiou koronavírusu platí po novom pre 32 krajín. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí. Slovensko pristúpilo k ďalšiemu uvoľňovaniu hraničného režimu v súvislosti s vydaním nového odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR uverejneného 31. júla a dodatku k opatreniam uverejneného 17. júla. Pri návrate z týchto krajín občania nemusia ísť ani do domácej izolácie a ani nemusia predložiť negatívny RT-PCR test.

8:30 V posledných troch dňoch sa do Belgicka vrátili tisíce ľudí z krajín, v ktorých existujú takzvané červené zóny, čiže oblasti s vysokým výskytom nových prípadov ochorenia COVID-19. Upozornil na to internetový denník The Brussels Times.

8:00 Ako vyzerá reštart NHL pred prázdnym hľadiskom?

7:30 Počet prípadov nákazy v Latinskej Amerike a Karibiku prekročil v pondelok päť miliónov. Viac ako polovicu z nich zaznamenali v Brazílii. Počet úmrtí na koronavírusové ochorenie v Latinskej Amerike a krajinách Karibiku presiahol 200.000.

7:00 Európska komisia ukončila prípravné rozhovory s farmaceutickou spoločnosťou Sanofi o nákupe potenciálnej vakcíny proti COVID-19. Zamýšľaná zmluva so spoločnosťou Sanofi by umožnila nakúpiť vakcínu pre všetky členské štáty EÚ.

6:30 Na internom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa vyskytlo ochorenie COVID-19.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v pondelok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok