Kováč by mal 90 rokov. Bol skutočný štátnik, pripomína Čaputová

TA3 TASR
3.8.2020 13:18

Bývalého prezidenta Michala Kováča si budeme pamätať ako skutočného štátnika. Pri príležitosti jeho nedožitých 90. narodenín to uviedla hlava štátu Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Kováč by mal 90 rokov. Bol skutočný štátnik, pripomína Čaputová
TASR/Michal Svítok

"Ako hlava štátu pôsobil v období, keď musel klásť odpor autokratickému politikovi, pretože sa nechcel spreneveriť svojmu sľubu, že svoje povinnosti bude vykonávať v záujme občanov. Cena, ktorú za to osobne zaplatil, nebola malá," uviedla prezidentka. Podľa jej slov Kováč reprezentoval časť Slovenska, ktorá napokon presadila, že sa Slovensko zaradilo tam, kam patrí – k štátom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. "Ako prezident má na tom mimoriadne zásluhy," poznamenala.

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel 5. októbra 2016 vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. Bol ženatý - s manželkou Emíliou mal dve deti, synov Juraja a Michala.

"Michala Kováča si budeme pamätať ako skutočného štátnika. Aj keď ho mnohí kritizovali a spochybňovali, prezident Kováč vo svojom presvedčení vytrval," uviedla prezidentka s tým, že pamätná je jeho veta: "Nechcem veriť, že keď urobíte morálne nevyhnutný skutok, že to môže byť skutok negatívny." Ako dodala, práve preto, že bol politikom morálne nevyhnutných skutkov, môžeme byť na jeho odkaz hrdí a vážiť si ho.

Prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky Michal Kováč sa narodil 3. augusta 1930. Do najvyššej štátnej funkcie ho poslanci zvolili 15. februára 1993. Prezidentom bol od 2. marca 1993 do 2. marca 1998. Zomrel 5. októbra 2016 vo veku 86 rokov na zlyhanie srdca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok