RRZ zverejnila, ako má klesnúť ekonomika. Dno sme dosiahli v apríli

TA3 SITA
3.8.2020 11:55

Ekonomika Slovenska v druhom štvrťroku podľa odhadov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť klesne medzikvartálne o 11 %. Medziročný pokles hrubého domáceho produktu očakáva na úrovni 14,8 %.

Za prvý polrok je odhadovaný prepad HDP zatiaľ lepší oproti pôvodným predpokladom výboru pre makroekonomické prognózy z júna 2020 o 2,4 bodu a pokles by tak mal predstavovať 9,3 %. V treťom štvrťroku ekonomika dosiahne podľa odhadu rady medzikvartálny rast 2,1 %, avšak na medziročnej báze sa odhaduje pokles o 13,3 %.

Štatistický úrad zverejní oficiálny odhad rastu HDP za druhý štvrťrok 14. augusta 2020.

Ekonomika dosiahla podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť dno v apríli a zotavuje sa spoločne s ostatnými krajinami eurozóny. Indikátory sentimentu v zahraničí naznačujú prudšie zrýchlenie dopytu, avšak vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu po celom svete je oživenie neisté.

Napriek zrýchľovaniu ekonomiky ostanú domáce kapacity v priemysle a v službách nevyužité počas celého roka. "Prudký prepad HDP je predovšetkým výsledkom zahraničného obchodu a investícií. Pozitívne riziko vnímame vo vývoji súkromnej spotreby a indikátorov trhu práce. Fiškálne opatrenia budú naďalej tlmiť silnejší prepad zamestnanosti," uviedla rada. Štatistický úrad zverejní oficiálny odhad rastu HDP za druhý štvrťrok 14. augusta 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok