Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za mier, politik John Hume

TA3 TASR
3.8.2020 11:12

Vo veku 83 rokov zomrel známy severoírsky politik John Hume, držiteľ Nobelovej ceny za mier z roku 1998, ktorú mu udelili za účasť na severoírskom mierovom procese. John Hume posledné roky trpel demenciou. O jeho úmrtí s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodiny informovala britská televízna stanica BBC.

John Hume zomrel v skorých ranných hodinách v opatrovateľskom domove v severoírskom meste Londonderry. Hume, ktorý bol považovaný za jednu z najdôležitejších severoírskych politických osobností, získal v roku 1998 Nobelovú cenu za mier za účasť na severoírskom mierovom procese, ktorý ukončil dlhoročný ozbrojený konflikt.

Túto cenu zdieľal spoločne s Davidom Trimblom, vtedajším lídrom Ulsterskej unionistickej strany. Hume, ktorý bol bývalým učiteľom, sa dostal do povedomia verejnosti v roku 1968 počas svojho pôsobenia v Hnutí za občianske práva, ktoré kritizovalo nerovnosť a diskrimináciu v Severnom Írsku.

V roku 1970 bol jedným zo zakladajúcich členov Sociálnodemokratickej a labouristickej strany. Túto stranu viedol od roku 1979 do novembra 2001.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok