Zavádzajú testy, ktoré zistia vírus do 90 minút. Má to háčik

TA3 TASR
3.8.2020 09:59

Britská vláda chce v nemocniciach a opatrovateľských zariadeniach v sieti NHS (Národná zdravotná služba) zaviesť dva nové rýchlotesty na zistenie COVID-19, ktoré majú priniesť výsledky do 90 minút. Cieľom tohto opatrenia je urýchlenie diagnostiky pred príchodom zimy a odlíšenie prípadov infekcie novým druhom koronavírusu od chrípky. Viacerých odborníkov však rozhodnutie vlády prekvapilo.

Zavádzajú testy, ktoré zistia vírus do 90 minút. Má to háčik
SITA/AP (ilu)

"Milióny nových koronavírusových rýchlotestov prinesú výsledky na mieste za menej ako 90 minút a pomôžu nám rýchlo prerušiť prenosové reťazce," uvádza sa vo vyhlásení ministra zdravotníctva Matta Hancocka. Od budúceho týždňa by mali nemocnice a opatrovateľské zariadenia postupne dostať približne 5,8 milióna testov od firmy DnaNudge na analýzu DNA zo slín, ako aj 450.000 testov od spoločnosti Oxford Nanopore, ktoré analyzujú vzorky slín a výterov z nosa.

Na vykonanie testov nie je potrebný vyškolený zdravotnícky personál, takže sa môžu robiť aj mimo zdravotníckych zariadení.

Na vykonanie testov nie je potrebný vyškolený zdravotnícky personál, takže sa môžu robiť aj mimo zdravotníckych zariadení. "Skutočnosť, že tieto testy dokážu odhaliť chrípku aj COVID-19, nám pred zimou veľmi pomôže, takže pacienti sa budú môcť riadiť správnymi radami a chrániť seba a ostatných," konštatuje Hancock.

Viacerých odborníkov však rozhodnutie vlády prekvapilo, pretože testy od spomínaných výrobcov sú takmer neznáme a o ich výsledkoch neboli zverejnené nijaké údaje. "Vláda sa počas pandémie opakovane ponáhľala s nákupom testov na základe tvrdení výrobcu a neskôr, keď sa uskutočnili nezávislé štúdie, zistila, že sa nehodia na použitie v NHS," uviedol profesor Jon Deeks z Birminghamskej univerzity, ktorý je členom tímu hodnotiaceho testy tohto druhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok