Je mimoriadne krehký. Emeritný pápež Benedikt trpí ružou

TA3 TASR
3.8.2020 08:49

Emeritného pápeža Benedikta XVI. postihla infekčná kožná choroba a je "mimoriadne krehký". V rozhovore pre vydanie denníka Passauer Neue Presse to uviedol Benediktov životopisec Peter Seewald. Benedikt XVI. má na tvári erysipelas - infekčnú chorobu, pre ktorú je charakteristický načervenalý opuch spôsobujúci svrbenie a silnú bolesť a ktorá je známa aj pod názvom "ruža".

"Podľa Seewalda je emeritný pápež teraz mimoriadne krehký (...). Jeho intelektuálne schopnosti a pamäť nie sú ovplyvnené, ale jeho hlas je sotva počuteľný," napísal Passauer Neue Presse. Peter Seewald sa s Benediktom XVI. stretolv Ríme, aby mu podľa denníka prezentoval jeho novú biografiu. "Počas stretnutia bol emeritný pápež napriek svojej chorobe optimistický a povedal, že ak sa mu sily vrátia, možno sa opäť vráti k písaniu," dodal Seewald.

Benedikt má na tvári erysipelas - infekčnú chorobu, pre ktorú je charakteristický načervenalý opuch spôsobujúci svrbenie a silnú bolesť.

Benedikt XVI. ešte v júni zavítal do Nemecka, aby navštívil svojho chorého staršieho brata Georga. Išlo o vôbec prvú Benediktovu cestu mimo Talianska od jeho prekvapujúceho odstúpenia z pápežského stolca v roku 2013. Dva týždne po jeho návšteve 96-ročný Georg Ratzinger zomrel. Bratia si boli celý život veľmi blízki, obaja boli kňazi, pričom vysvätení boli v ten istý deň v júni roku 1951.

Benediktovo odstúpenie z pápežského úradu bolo prvé za takmer 600 rokov. Ako dôvod uviedol zdravotné dôvody. Následne sa utiahol do malého kláštora vo Vatikáne a na verejnosti sa objavuje len veľmi zriedka. Tohto tradicionalistu potom na Petrovom stolci vystriedal reformne orientovaný pápež František.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok