Pribudol jednociferný počet prípadov, testov bolo výrazne menej

TA3 TASR SITA ČTK
2.8.2020 09:36

Koronavírus je na vzostupe a WHO najnovšie varuje štáty sveta pred dlhým trvaním pandémie. Podľa novej štúdie môžu nákazu šíriť aj malé deti. Ako to bude pokračovať na Slovensku? Udalosti sme s vami opäť sledovali online.

Pribudol jednociferný počet prípadov, testov bolo výrazne menej
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:20 Nový rekord zaznamenali na Filipínach, kde za deň pribudlo vyše 5000 nakazených. Prezident Rodrigo Duterte po rokovaní s členmi vlády oznámil sprísnenie karanténnych opatrení v metropole Manila a v okolitých provinciách.

23:52 Počet nových potvrdených prípadov v Indii znovu presiahol hranicu 50 000. Od začiatku epidémie táto krajina registruje už 1,75 milióna infikovaných, čo je tretí najvyšší počet na svete po USA a Brazílii.

22:24 Slovenský futbalový reprezentant Miroslav Stoch mal pozitívny test na koronavírus. Krídelník gréckeho tímu PAOK Solún o tom informoval prostredníctvom sociálnej siete. "Ako už niektorí z médií viete, v našom tíme bol pozitívny test na COVID-19. Nanešťastie, tým šťastlivcom som ja. Nebojte sa, cítim sa dobre, nemám žiadne problémy. Som si istý, že čoskoro sa vrátim na ihrisko, možno už vo štvrtok alebo piatok. Moja rodina, spoluhráči aj ľudia v tíme mali opakovane negatívne výsledky testov. Dodržiavam nariadenia doktorov a zostávam doma," napísal Stoch na svojom instagrame.

21:10 V Austrálii s príchodom druhej vlny pandémie koronavírusu stúpa počet infikovaných. V najviac zasiahnutom meste Melbourne začal platiť nočný zákaz vychádzania. S vírusom bojuje aj Rusko. Tam však počet nových prípadov v uplynulých dňoch klesá.

20:35 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:00 Denný nárast potvrdených prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 v českej metropole Praha už druhý deň za sebou nepresiahol 50 prípadov. K 18.00 h pribudlo v nedeľu za predchádzajúcich 24 hodín 46 nakazených, rovnako ako v sobotu.

19:30 Nominačný zjazd americkej Republikánskej strany, na ktorom majú delegáti potvrdiť Donalda Trumpa ako svojho kandidáta do novembrových volieb, bude bez účasti médií. Dôvodom sú epidemiologické opatrenia prijaté proti šíreniu koronavírusu. Bez prítomnosti novinárov sa nominačný zjazd politickej strany v USA uskutoční po prvý raz v 244-ročnej histórii krajiny.

19:05 Známeho indického herca Amitabha Bachchana prepustili v nedeľu z nemocnice v Bombaji, kde podstupoval liečbu pre nákazu novým koronavírusom. Jeho syn, herec Abhishek Bachchan, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter oznámil, že bollywoodska hviezda mala negatívny test na vírus a bude doma odpočívať. Oboch s ochorením COVID-19 hospitalizovali 11. júla a mladší Bachchan je ešte stále v nemocnici.

18:40 Európsky hospodársky a sociálny výbor udelí 29 cien za občiansku solidaritu v boji proti pandémii koronavírusu. EHSV o tom informuje na svojej webovej stránke. Každá z cien bude v hodnote 10-tisíc eur. Jej hlavným cieľom je zvýšiť informovanosť o tom, ako sa ľudia či organizácie podieľali na budovaní európskej identity v boji proti vírusu.

18:10 Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že aj počas dovolenkovej sezóny by sa občania mali správať zodpovedne. Ako uviedlo na Facebooku, od 10. júna sme na Slovensku zaznamenali 581 pozitívne testovaných ľudí, z toho 277 prípadov bolo importovaných. "Vyzývame občanov, aby boli zodpovední a po návrate z rizikovej krajiny si splnili povinnosť registrácie a absolvovania vyšetrenia na COVID-19. Registračný formulár môžu vyplniť jednoducho, prostredníctvom internetu na stránke www.korona.gov.sk/ehranica."

17:40 V Juhoafrickej republike už potvrdili viac ako pol milióna prípadov nákazy novým koronavírusom. Minister zdravotníctva Zwelini Mkhize v sobotu v noci oznámil prírastok 10 107 infikovaných, čím celkový počet stúpol na 503 290. V krajine evidujú 8 153 úmrtí.

17:15 Nemecká polícia zadržala v Berlíne počas víkendových demonštrácií proti obmedzeniam zavedeným v rámci boja proti koronavírusovej pandémii viac ako 100 ľudí. Pri zásahoch proti demonštrantom sa zranilo približne 45 policajtov.

16:45 Vraví sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Aj pandémia nového koronavírusu so sebou priniesla i pozitíva. Po zatvorení tržníc a obmedzenej preprave v jarných mesiacoch totiž výrazne klesol počet falzifikátov v Česku. Informoval o tom portál iDNES.cz.

Za prvých päť mesiacov tohto roka colníci v Českej republike odhalili iba necelých 40.000 kusov falšovaného tovaru v celkovej hodnote 7,5 milióna korún, v prepočte 286.532,95 eura.

16:06 Moslimovia na púti hadždž v Mekke symbolicky kameňujú diabla. Aj tento proces sprevádzajú prísne epidemiologické opatrenia. Kameňovanie diabla je posledným rituálom púte, na ktorú nadväzuje sviatok obetovania.

virus-outbreak-eid-photo-gallery-38155-b347d70c43e84b5eacf32d89e305cb2e-1_c0a80501-c966-97a6.jpg

15:45 Indický minister vnútra Amit Šáh (55) v nedeľu oznámil, že po pozitívnom výsledku testu na prítomnosť ochorenia COVID-19 ho prijali do nemocnice. "Žiadam všetkých, ktorí so mnou v posledných dňoch prišli do kontaktu, aby sa izolovali a otestovali," napísal Šáh na svojom twitterovom účte.

15:00 Irán zaznamenal za posledný deň 208 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. S odvolaním sa na vyjadrenie hovorkyne tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra IRNA. Celkový počet úmrtí sa tak v Iráne zvýšil na 17.190, uviedla hovorkyňa ministerstva Símá Sadatová Láríová.

Podľa ministerstva zdravotníctva viedlo uvoľnenie epidemiologických opatrení, ktoré v máji ohlásil iránsky prezident Hasan Rúhání, Iráncov k tomu, aby bezpečnostné opatrenia a vôbec pandémiu už nebrali tak vážne. V dôsledku toho došlo v posledných týždňoch k opätovnému šíreniu infekcie.

14:30 V Poľsku zaznamenali za posledných 24 hodín 548 prípadov nákazy, čo je pokles oproti uplynulým trom dňom, keď úrady hlásili rekordné prírastky nových prípadov - viac ako 600 denne. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 46.894.

14:00 Počet obetí infekcie novým druhom koronavírusu, ktorá sa koncom vlaňajška začala celosvetovo šíriť z pevninskej Číny, prekročil v Karibiku a Latinskej Amerike 200.000. Vyplýva to z bilancie francúzskej tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií o 09.30 h SELČ.

13:30 Bavorský premiér Markus Söder si myslí, že s diváckou účasťou na futbalových zápasoch by sa malo ešte počkať. Nová sezóna bundesligy sa začne 18. septembra a vedenie súťaže pripravuje koncept, ktorý by umožnil aspoň obmedzenú kulisu na tribúnach.

V uplynulých dňoch však v Nemecku pribúdajú nové prípady, Söder si preto myslí, že prvoradá by mala byť bezpečnosť. "Zápasy bez divákov sú v poriadku, ale nemyslím si, že budeme môcť v auguste poľaviť z opatrení proti koronavírusu. Som fanúšik futbalu, ale pochybujem, že od začiatku novej sezóny budú možné divácke návštevy," citovala Södera agentúra DPA.

13:00 Viac ako 10 000 nadšencov a športovcov preplávalo cez maďarské jazero Balaton. Tohtoročnú súťaž v diaľkovom plávaní sprevádzali pre epidémiu koronavírusu mierne obmedzenia, organizátori sa ale napriek tomu tešili veľkému záujmu.

12:30 Premiér austrálskeho štátu Viktória Daniel Andrews vyhlásil pre šírenie koronavírusu výnimočný stav. Zároveň oznámil rad nových obmedzení pre Melbourne a iné oblasti, ktoré začnú platiť od nedeľňajšej noci.

Od 20:00 do 5:00 miestneho času bude v Melbourne, hlavnom meste štátu, platiť zákaz vychádzania. Obyvatelia mesta budú môcť nakupovať a cvičiť len v okruhu piatich kilometrov od ich domovov. Študenti v štáte zase prejdú na domácu výučbu a jasle budú zatvorené. Andrews vysvetlil, že v pondelok oznámia ďalšie opatrenia týkajúce sa pracovísk a budú zahŕňať aj uzavretie niektorých odvetví.

12:00 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1112 na celkovo 72 168. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 16 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1725. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 39 543 ľudí.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa môžu zmierniť alebo zintenzívniť v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov.

11:30 Vo fonde, ktorý v apríli založil premiér Igor Matovič, je aktuálne vyše 676.000 eur.

11:00 Nemecký tenista Alexander Zverev skritizoval organizátorov grandslamu US Open za tvrdohlavú snahu uskutočniť podujatie za každú cenu. Svetovej sedmičke sa nepáči, že napriek neustálemu šíreniu koronavírusu v USA je turnaj stále v kalendári sezóny. Na druhej strane Zverev pripustil, že sa vo Flushing Meadows predstaví: "Čo mám robiť ? Každý tam pôjde, a predsa sa hrá o body do renkingu."

Iný prístup zvolil Austrálčan Nick Kyrgios, ktorý oznámil, že do USA nepocestuje. Okrem rizika poukázal na úctu k státisícom obetí. Pridal sa tak ku krajanke Ashleigh Bartyovej, aj ženská svetová jednotka odmietla účasť.

10:30 Ako informuje portál korona.gov.sk, počet hospitalizovaných s potvrdeným koronavírusom alebo podozrením naň sa nezmenil, aktuálne je ich 29. Ochorenie COVID-19 má z toho potvrdené 13 ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je jeden pacient, rovnako jeden pacient je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Sedemdňový kĺzavý medián má hodnotu 23.

Po sobotňajšom testovaní potvrdili štyroch nových infikovaných v okrese Nové Mesto nad Váhom. Dva prípady zaznamenali v okrese Bánovce nad Bebravou, jeden v okrese Banská Štiavnica. Na Slovensku je aktuálne 573 aktívnych prípadov.

10:00 Situácia sa zhoršuje v USA, ale i Mexiku či JAR.

9:30 V sobotu pribudlo sedem nakazených koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Od prepuknutia pandémie sa tak na Slovensku infikovalo už 2344 ľudí. Laboratóriá urobili 585 testov, spolu otestovali už vyše 265 000 vzoriek. Nepribudlo žiadne úmrtie, aktuálne ochoreniu COVID-19 podľahlo 29 ľudí.

9:00 Bez finančnej podpory nebude viac ako 23 percent študentov schopných pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu. Vyplýva to zo spoločného prieskumu Študentskej rady vysokých škôl (a Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo medzi študentmi vysokých škôl.

Počas trvania mimoriadnej situácie prišlo o prácu viac ako 12 percent študentov, o časť príjmov z práce alebo podnikania takmer 23 percent oslovených študentov. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že v 17 percentách mal človek, ktorý prispieva študentovi na štúdium a život, výpadok príjmov alebo prišiel o prácu. Vyše sedem percent oslovených študentov poznamenalo, že nemalo dostatok financií na pokrytie svojho živobytia, a 4,3 percenta študentov uviedlo, že si financie museli požičať.

8:30 Zámorská hokejová NHL sa po štyriapolmesačnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu opäť rozbehla.

8:00 Mexiko zaznamenalo rekordný nárast počtu prípadov nákazy. V krajine ich za 24 hodín pribudlo po prvý raz viac než 9000, čím bolo druhý deň po sebe prekonané predošlé maximum. Mexické ministerstvo zdravotníctva oznámilo 9556 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je výrazný nárast oproti dosiaľ najvyššiemu počtu 8458 z piatka, ako aj 784 ďalších úmrtí. Celková bilancia v krajine od začiatku pandémie sa tým zvýšila na 434 193 infikovaných a 47 472 úmrtí.

7:30 Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že koronavírusová pandémia bude pravdepodobne trvať "dlho". Vyjadrenie prišlo po zasadnutí krízového výboru tejto špecializovanej inštitúcie OSN, ktorý posudzoval krízu šesť mesiacov po vyhlásení celosvetovej výstrahy.

7:00 Deti mladšie ako päť rokov s miernymi či stredne vážnymi príznakmi ochorenia COVID-19 majú v nose oveľa vyššiu úroveň genetického materiálu vírusu ako staršie deti alebo dospelí. Tvrdí to nová štúdia americkej Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok