Skúmali deti a koronavírus, môžu ho šíriť rovnako ako starší

TA3 SITA
1.8.2020 14:32

Deti mladšie ako päť rokov s miernymi či stredne vážnymi príznakmi ochorenia COVID-19 majú v nose oveľa vyššiu úroveň genetického materiálu vírusu ako staršie deti alebo dospelí. Tvrdí to nová štúdia americkej Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago.

Skúmali deti a koronavírus, môžu ho šíriť rovnako ako starší
SITA/AP (ilu)

Odborníci sa na základe nových informácií domnievajú, že najmladšie deti môžu šíriť vírus v rovnakej miere ako iné vekové skupiny. "Zistili sme, že deti do päť rokov s ochorením COVID-19 majú vyššiu vírusovú záťaž ako staršie deti a dospelí, čo môže naznačovať vyššiu prenosnosť, ako to vidíme v prípade respiračného syncyciálneho vírusu (RSV)," povedala vedúca štúdie Taylor Heald-Sargent.

"Je to dôležité pre verejné zdravie, najmä v súvislosti s diskusiami o bezpečnosti otvorenia škôl a centier dennej starostlivosti," dodala. Tím analyzoval 145 prípadov a porovnal vírusovú záťaž v troch vekových kategóriách - do päť rokov, od päť do siedmich rokov a u dospelých od 18 do 65 rokov.

"Našu štúdiu sme nenavrhli tak, aby dokázala, že mladšie deti šíria COVID-19 v rovnakej miere ako dospelí, ale je to možné," povedala Heald-Sargent. "Musíme to však brať do úvahy v snahe znížiť prenos, keďže tento vírus ešte stále spoznávame," uzavrela.

Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok