Dokončili veľkú kontrolu IT projektov. Niektoré chcú úplne zrušiť

TA3 TASR SITA
30.7.2020 11:05

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie dokončilo audit 53 IT projektov. Navrhuje sa úplné zrušenie piatich projektov a prepracovať zvyšných 48 projektov. Úspora tak môže byť vo výške 158 miliónov eur.

Nediktoval štát, ale dodávatelia

Informovala o tom vicepremiérka a šéfka rezortu Veronika Remišová na spoločnom tlačovom brífingu so svojím štátnym tajomníkom Marekom Antalom. V bezchybnom stave nenašli na ministerstve ani jeden IT projekt.

V štátnom IT podľa Remišovej neboli určené štátne priority a obsah projektov nediktoval štát, ale dodávatelia. Projekty, ktoré prešli auditom, boli v celkovej hodnote 740 miliónov eur. Zrušenie spomínaných piatich projektov by prinieslo úsporu 48 miliónov eur a pri prepracovaní zvyšných 48 projektov by sa dalo usporiť od 51 do 110 miliónov eur.

Ako spresnil Antal, z rizikovej analýzy projektov vyplynulo viacero nedostatkov. „Prvá dôležitá vec bolo posúdenie zmysluplnosti cieľov týchto projektov – prečo vlastne tento projekt potrebujeme, aké ciele sledujeme, či to vie objednávateľ zadefinovať...“ vymenoval štátny tajomník. Ako spresnil, našli viacero projektov, ktoré mali nedosiahnuteľné ciele – napríklad zapojiť do práce do dvoch rokov 50 až 80 programátorov alebo za dva roky implementovať finančný systém pre viac ako 500 organizácií.

Zrušiť sa má viacero projektov

Zrušiť sa majú podľa návrhu rezortu dva projekty Ministerstva hospodárstva SR, dva projekty Ministerstva vnútra SR a jeden projekt z pôdy MIRRI. Antal dodal, že ak by týchto 53 projektov ministerstvo pustilo, preťažilo by tým štátnu správu, Úrad pre verejné obstarávanie, rezort dopravy ako riadiaci orgán a mohlo by dôjsť aj k prehriatiu trhu dodávateľov.

Ako zhrnula Remišová, za minulé programové obdobie (2007 – 2013) sa do informatizácie investovalo 843 miliónov eur. „Z týchto 843 miliónov eur, ktoré sme v minulom období dali na informatizáciu, boli obrovské korekcie, až 11 %,“ uviedla Remišová. Slovensko do Bruselu muselo vrátiť zhruba 96 miliónov eur. V aktuálnom programovom období (2014 – 2020) je zatiaľ vyčerpaných iba 19 % zdrojov, teda 108 miliónov eur, vyčíslila Remišová. „To znamená, že máme vyčerpanú necelú pätinu zo všetkých eurofondov určených na informatizáciu v tomto programovom období,“ komentovala Remišová s tým, že na najbližšie tri roky teda ostáva obrovské množstvo peňazí, ktoré treba vyčerpať.

Alokácia na rušené IT projekty je podľa Richarda Rašiho už zazmluvnená a projekty musia byť hotové do roku 2023. Remišová vraj túto skutočnosť zamlčala. "Vďaka jej ničnerobeniu a pozastavovaniu projektov Slovensku hrozí, že budeme musieť vracať Bruselu stovky miliónov eur," poukázal Raši s tým, že Remišová využíva jednoduchú taktiku - zruší projekty a povie, že ušetrí peniaze. Podľa neho to však nie je pravda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok