Noví nakazení pribudli po celej krajine, hlásia ich z 12 okresov

TA3 TASR SITA ČTK
30.7.2020 09:23

Na Slovensku evidujeme 20 nových nakazených, prípady sú roztrúsené od Bratislavy po Košice. Celosvetovo prekročil počet infikovaných 17 miliónov, pričom len za posledné štyri dni ich pribudol približne milión. Najviac postihnutou krajinou zostávajú USA. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Noví nakazení pribudli po celej krajine, hlásia ich z 12 okresov
TASR/Milan Kapusta

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Spojené kráľovstvo sa obáva druhej vlny pandémie v Európe. Vyhlásil to britský minister zdravotníctva. Ten takisto oznámil sprísnenie karanténnych opatrení v severnom Anglicku. Za posledný deň pribudlo v krajine 850 infikovaných, čo je najviac za mesiac.

23:19 Mexický pilot formuly 1 Sergio Peréz mal pred tohtotýždňovou Veľkou cenou Veľkej Británie nejasný výsledok testu na koronavírus a bol v izolácii. Opakovaný test u neho odhalil ochorenie Covid-19 a jazdec tímu Racing Point tak vynechá nedeľňajšie preteky.

22:45 Viaceré francúzske mestá ohlásili vo štvrtok sprísnenie pravidiel nosenia rúšok na verejných priestranstvách. Francúzske médiá súčasne v tento deň informovali aj o ďalšom útoku na vodiča autobusu, ktorý od cestujúceho vyžadoval, aby mal v súlade s dopravným poriadkom rúškom alebo šatkou prekrytý nos a ústa.

K tomuto incidentu došlo v utorok v meste Orléans. Cestujúci sa vodičovej požiadavke podriadil, keď však z autobusu o niekoľko zástavok neskôr vystupoval, zasadil mu niekoľko rán päsťou do tváre. Podľa denníka Le Figaro bola útočníkom maloletá osoba, ktorú polícia zadržala.

21:36 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Azerbajdžane sa za posledných 24 hodín zvýšil o 339 na celkovo 31.560. Uviedlo to vo štvrtok tamojšie národné centrum boja proti koronavírusu, ktoré citovala agentúra TASS.

21:00 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Tadžikistane sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 46 na celkovo 7366. Uviedlo to vo štvrtok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ktoré citovala agentúra TASS.

20:15 Napriek tomu, že do Chorvátska môžu bez obmedzení cestovať obyvatelia zo všetkých krajín Európskej únie, obľúbená destinácia hlási nízku návštevnosť. V porovnaní s minulým rokom je v Dubrovníku iba necelá tretina turistov. Z Chorvátska bol za posledný mesiac na Slovensko dovezený iba jeden prípad koronavírusu.

19:28 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa u nás i zo sveta.

19:11 Vo veku 74 rokov zomrel vo štvrtok na následky nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 podnikateľ Herman Cain, ktorý uchádzal o nomináciu Republikánskej strany v amerických prezidentských voľbách v roku 2012.

19:00 Island oznámil vo štvrtok opätovné sprísnenie epidemiologických opatrení. Pristúpil k nemu po takmer troch mesiacoch postupného uvoľňovania obmedzení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu, a to pre nárast nakazených. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť v piatok o 14.00 SELČ a budú platiť najmenej dva týždne.

18:30 Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že čoraz viac mladých Európanov trpí ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Šéf WHO pre Európu Hans Kluge povedal, že v súčasnosti pozorujú prudký nárast najmä vo vekovej kategórii od 20 do 39 rokov.

18:20 Novým druhom koronavírusu sa nakazila aj prvá dáma Brazílie Michelle Bolsonarová. Oznámil to vo štvrtok britský denník The Guardian s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu. "Zdá sa, že jej zdravotný stav je dobrý a bude dodržiavať všetky existujúce nariadenia," uviedlo tlačové oddelenie úradu prezidenta Jaira Bolsonara.

17:55 Prezidentka Zuzana Čaputová si cení prínos katolíckej a evanjelickej cirkvi a židovských náboženských obcí pre spoločnosť, a to obzvlášť počas náročných mesiacov pandémie. Čaputová to dnes uviedla po rokovaní s predstaviteľmi cirkví v Prezidentskom paláci a informovala o tom vo svojom profile na sociálnej sieti.

17:17 Organizátori viacerých letných festivalov v Maďarsku oznámili, že tieto podujatia zrušia. Reagovali tak na rozhodnutie maďarskej vlády, podľa ktorého sa ani po 15. auguste nebudú môcť konať akcie pre viac ako 500 ľudí.

17:08 Jeden člen slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov mal pozitívny test na nový koronavírus. Informoval o tom hovorca Slovenského zväzu ľadového hokeja Peter Jánošík.

16:38 Anglicko zaznamenalo v prvom polroku 2020 najvyššiu nadúmrtnosť spomedzi 21 európskych krajín. V Španielsku zase evidovali najvyšší nárast obetí koronavírusu. Vyplýva to z údajov britského Národného štatistického úradu.

"Hoci Anglicko nemalo najvyššiu úmrtnosť, v porovnaní s inými krajinami malo najdlhšie nepretržité obdobie nadúmrtnosti. To spôsobilo, že Anglicko malo najvyššiu mieru nadúmrtnosti v Európe za celé obdobie," uvádza ONS.

16:10 Na súostroví Florida Keys v USA zatkli dvojicu, ktorá mala pozitívne testy na nový koronavírus, no odmietla zostať v karanténe. Jose Interian (24) a Yohana Gonzalez (26) mali nariadenú karanténu po tom, ako u nich diagnostikovali Covid-19. Susedia však potvrdili, že ignorovali nariadenie. Niekto dvojicu natočil a záznam poslal miestnej polícii.

15:42 Vzhľadom na zvýšený počet pozitívne testovaných pristúpil odporúča okresný krízový štáb v Prievidzi zvážiť od prvého augusta organizovanie verejných hromadných podujatí nad 10 osôb (jarmoky, hodové slávnosti, folklórne slávnosti, koncerty a podobne).

15:20 Po znovuotvorení prevádzok sa záujem o nákupy počas nedieľ vrátil na úrovne porovnateľné s rovnakým obdobím minulého roka. Vyplýva to z údajov ČSOB banky o platbách kartou. V čase prísnich protiepidemických opatrení od konca marca do konca júna musela byť drvivá väčšina obchodov v posledný deň v týždni zatvorená.

15:08 "V prípade výskytu prípadu ochorenia Covid-19 v bytovom dome sa odporúča vykonávať v spoločných priestoroch obvyklé upratovanie s využitím vody a domácich čistiacich prostriedkov," informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na Facebooku.

14:51 Ekonomika USA v 2. štvrťroku rekordne klesla, keď sa prepadla takmer o tretinu. Dôvodmi boli pandémia nového a opatrenia prijaté na jej zastavenie. Hrubý domáci produkt sa za tri mesiace od apríla do júna medziročne znížil o 32,9 % po -5 % v predchádzajúcom kvartáli.

14:40 Nemecká cestovná kancelária TUI sa chystá zatvoriť 166 kamenných predajní vo Veľkej Británii a Írsku vzhľadom na pokles cestovania spôsobený pandémiou koronavírusu. Firma uviedla, že zatváranie predajní je výsledkom zmien v nákupnom správaní sa zákazníkov, pričom ich presun k nákupom cez internet urýchlila koronakríza.

14:04 Počet ľudí, u ktorých sa potvrdil koronavírus, v Iráne prekročil 300 000. Vyplýva to z nových údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré informuje, že krajina má momentálne 301 530 nakazených. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Iráne 226 obetí, celkovo zaznamenali 16 569 úmrtí. Irán je najzasiahnutejšou krajinou vo svojom regióne.

14:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 14. hodine.

13:30 Cyprus očakáva, že v tomto roku pre pandémiu koronavírusu do krajiny na dovolenku príde nanajvýš 20 až 25 percent turistov z vlaňajších rekordných 3,97 mil. návštevníkov. Povedal to námestník cyperského ministra turizmu Savvas Perdios a dodal, že rovnako v tomto roku klesnú príjmy krajiny z cestovného ruchu.

13:18 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch predstavil vo štvrtok novú Národnú stratégiu testovania na koronavírus. Počet ľudí, ktorých v Česku denne otestujú na ochorenie Covid-19, by sa tak mohol zvýšiť až na 25 000. České laboratóriá dokážu v súčasnosti urobiť 17 000 testov, informuje spravodajský portál ČT24.

13:04 Každý, kto bol v Británii pozitívne otestovaný na nový druh koronavírusu alebo vykazuje príznaky nákazy, bude musieť podstúpiť desaťdňovú domácu izoláciu namiesto predchádzajúcich siedmich dní. Britská vláda k tomuto kroku pristúpila na základe nízkej, ale zjavnej možnosti, že ľudia, ktorí ochoreli v dôsledku koronavírusu, môžu zostať infekční dlhšie obdobie.

12:43 Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi zrušilo až do odvolania všetky nadchádzajúce letné podujatia. Reagovalo tak na nepriaznivú epidemiologickú situáciu v okrese, ako i opatrenie krízového štábu pri Okresnom úrade v Prievidzi.

12:25 Maďarská vláda považuje prípadné zmiernenie aktuálnych epidemiologických opatrení za súčasného stavu šírenia nového druhu koronavírusu za riskantné a preto rozhodla, že ani po 15. auguste ešte nebude možné organizovať podujatia pre viac ako 500 ľudí. Povedal to vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

12:11 Odborníci budú diskutovať o tom, či očkovanie proti novému koronavírusu bude povinné alebo odporúčané. Prehodnotia parametre vakcíny, jej profil aj reakcie na vakcínu v populácii. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR.

12:08 Ako členský štát Európskej únie sme sa zapojili do spoločnej iniciatívy Európskej komisie na obstarávanie a získavanie vakcín pre našich občanov v súvislosti s koronavírusom. Za týmto účelom bol zriadený Výbor Európskej komisie pre spoločné obstarávanie vakcín, informuje ministerstvo zdravotníctva.

12:00 V Poľsku zaznamenali za posledných 24 hodín 615 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 45 031. Za posledný deň ochoreniu Covid-19 podľahlo v Poľsku ďalších 15 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 1709.

11:45 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1197 na celkovo 68 794, informovala agentúra Ukrinform. Nákaze Covid-19 podľahlo za uplynulý deň na Ukrajine 23 ľudí, čím ich počet stúpol na 1673.

V Indii sa vyliečilo už viac ako milión pacientov.

11:33 India za uplynulých 24 hodín zaregistrovala viac ako 50-tisíc nakazených. Celkovo 52 123 nových prípadov je zároveň doteraz najvyšší denný prírastok. Od vypuknutia pandémie tak v krajine zaevidovali 1 583 792 infikovaných. India oznámila ďalších 775 úmrtí za uplynulý deň, čím sa celkový počet obetí vyšplhal na 34 968.

11:23 Rakúska ekonomika klesla v dôsledku koronakrízy v 2. kvartáli medzikvartálne o viac než desatinu a medziročne o takmer 13 %, čo predstavuje najvýraznejší pokles od skončenia druhej svetovej vojny. Uviedol to rakúsky ekonomický inštitút Wifo.

11:06 Počet aktívnych prípadov nákazy v Maďarsku už niekoľko dní stúpa. Za posledný deň vzrástol o 12 na 542. Počas uplynulých 24 hodín potvrdili 19 nových prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, uviedol vládny server koronavirus-gov.hu. Úmrtia nepribudli, ich počet zostáva na hodnote 596.

10:44 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock povedal, že sa obáva druhej vlny koronavírusovej pandémie v Európe. Britská vláda podľa neho nebude váhať pri opätovnom zavádzaní karanténnych opatrení, ak budú potrebné pre bezpečnosť Spojeného kráľovstva. "Obávam sa druhej vlny. Myslím si, že vidíme, ako sa druhá vlna začína valiť Európou, a my musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zabránili tomu, že sa dostane (do Británie)," povedal Hancock

10:28 Poľsko zvažuje opätovné zavedenie karanténnych opatrení pre cestujúcich vracajúcich sa domov z krajín, v ktorých momentálne narastá počet osôb nakazených. Povedal to hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

10:24 Počet prípadov infekcie novým druhom koronavírusu, ktorý sa koncom vlaňajška začal celosvetovo šíriť z pevninskej Číny, prekročil vo štvrtok 17 miliónov. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií o 9.00 h SELČ.

10:10 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5509 na celkovo 834 499, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 129 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 13.802.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:48 Nemecká automobilka Volkswagen oznámila za 1. polrok prevádzkovú stratu, keď v dôsledku pandémie klesli jej dodávky o viac než štvrtinu. Spoločnosť zároveň oznámila, že výrazne zníži dividendy.

9:34 Máme 15 hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:32 Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 851 testov, celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2 265 pozitívne testovaných na nový koronavírus.

9:31 Pribudlo 15 nových vyliečených, spolu ich je 1675.

9:22 Na Slovensku pribudlo 20 nových prípadov nákazy, údaje o počte testovaných zatiaľ nie sú k dispozícii. V Bratislave, Prešove a Senci evidujú po tri nové prípady nákazy. Dvoch infikovaných majú okresy Bánovce nad Bebravou a Trenčín. Po jednom prípade evidujú v Košiciach, Malackách, Martine, Novom Meste nad Váhom, Sabinove, Svidníku a v Žiline. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-tvrtok_c0a80501-7630-2e8e.png

9:10 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali až 278 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 4289. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 16 093 infikovaných, celkový počet úmrtí je 375.

9:01 Počet infikovaných sa v Peru v stredu zvýšil o 5678, čo je najvyšší denný nárast za šesť týždňov. Celkovo tak počet prípadov nákazy v krajine presiahol 400 000. V juhoamerickej krajine doposiaľ ochoreniu podľahlo takmer 19 000 ľudí, za uplynulých 24 hodín tam zaznamenali 204 úmrtí.

8:41 Austrálsky štát Viktória zaznamenal 723 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 za posledných 24 hodín, čo je dosiaľ najvyšší denný prírastok v tomto štáte i celej krajine. Oznámil to premiér štátu Viktória Daniel Andrews.

Zaznamenaný počet infekcií predstavuje viac než dvojnásobok prípadov nákazy za predošlý deň vo Viktórii, ktorá je epicentrom druhej vlny pandémie COVID-19 v Austrálii. Tento štát zároveň eviduje najvyšší počet súvisiacich úmrtí za jeden deň - 13.

8:26 V Indii zaznamenali po prvý raz viac ako 50.000 nových prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva, podľa ktorého v krajine za uplynulých 24 hodín potvrdili 52.123 novoinfikovaných.

7:52 Pozrite sa, ako sa vyvíja pandemická situácia vo svete.

7:30 Čína hlásila 105 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od apríla. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na čínske zdravotnícke úrady. Z nových prípadov je 102 výsledkom domáceho prenosu.

7:05 Rumunsko prijalo nové opatrenia na zamedzenie šírenia nového druhu koronavírusu. Okrem iného sa tamojším barom a reštauráciám skrátia otváracie hodiny a nosiť rúška na tvár bude povinné aj v niektorých preplnených vonkajších priestoroch. Tamojšia vláda sa obmedzenia rozhodla zaviesť pre značný nárast nakazených, ku ktorému dochádza v ostatnom čase.

V posledných ôsmich dňoch v Rumunsku denne pribúdalo viac ako 1000 nových prípadov infekcie.

6:49 Americký republikánsky zákonodarca Louie Gohmert, ktorý sa zvykol pohybovať po Kongrese a aj hlasovať bez rúška, mal pozitívny test na nový koronavírus. Pritom sa práve chystal odísť do svojho rodného štátu Texas s prezidentom Donaldom Trumpom.

6:39 Brazília zaznamenala rekordné denné počty v prípadoch nákazy a úmrtiach na koronavírus, pričom celkový počet mŕtvych už presiahol 90.000.

6:26 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku stúpol v stredu o 1392, čo je najvyšší denný nárast za posledný mesiac. Tento údaj zrejme zosilní obavy ľudí, že už prišla druhá vlna nákazy, aj napriek tomu, že predstavitelia krajiny to nepripúšťajú.

Po najnovšom prírastku infekcií má Francúzsko celkovo 185.196 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie. Zdravotnícke úrady uviedli, že počet infikovaných pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti síce plynulo klesá, ale všetky ukazovatele ochorenia COVID-19 naznačujú "väčšie šírenie koronavírusu".

6:20 Situáciu spojenú s pandémiou nového koronavírusu monitorujú v rómskych osadách asistenti podpory zdravia z príspevkovej organizácie ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok