Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Porézna recyklovateľná rohož nasiakne olej s vysokou účinnosťou

Porézna recyklovateľná rohož nasiakne olej s vysokou účinnosťou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Havárie ropných tankerov spôsobujú veľké environmentálne škody a aj preto vedci hľadajú spôsoby, ako efektívne odstraňovať ropné škvrny. Posledným výsledkom úsilia je recyklovateľná rohož, ktorá dokáže absorbovať olej s vysokou účinnosťou a je opätovne použiteľná.

Nová technológia vznikla na Univerzite vedy a techniky kráľa Abdullaha v Saudskej Arábii (KAUST) a jej základom je polymér s názvom 6FDA-TrMPD, ktorý sa vyznačuje vysokou pórovitosťou. Tím vedeckých pracovníkov potom premenil tento polymér na robustné rohože pomocou elektrostatického zvlákňovania, čo je technika, ktorá zahŕňa čerpanie tekutiny cez elektrické pole.

To umožnilo premeniť roztok polyméru na vysoko poréznu rohož s povrchovou plochou 565 štvorcových metrov na gram materiálu. Do štruktúry boli tiež integrované trifluórmetylové skupiny odpudzujúce vodu, ktoré umožňujú materiálu, aby silne nasiakol kvapaliny, ako je olej, pričom ale odpudzoval okolitú vodu.

Porézna polymérová rohož nasiakne olejové škvrny s vysokou účinnosťou.

Tím vyskúšal rohož v laboratóriu a zistil, že behom niekoľkých minút od jeho nasadenia do vzorky dokázal rýchlo adsorbovať medzi 25 až 56 gramami oleja na každý gram polymérneho materiálu. To podľa vedcov výrazne posúva materiál pred mnohé podobné absorpčné riešenia. Materiál sa dá navyše recyklovať a znovu použiť s podobnou výkonnosťou, čo dokazuje jeho veľký potenciál na čistenie ropných škvŕn.

Vedci skúmajú, ako by sa mohli polyméry z trvalo udržateľných zdrojov použiť na výrobu rohoží a ako by sa dali optimalizovať ako riešenie pri iných znečisťujúcich látka, ako sú ťažké kovy. Skúmajú aj iné tvary, ktoré by materiál mohol mať.