Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezzrkadlovka Sony Alpha 7S III ostro cieli na profesionálnych filmárov

Bezzrkadlovka Sony Alpha 7S III ostro cieli na profesionálnych filmárov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony sa po dlhšom čase rozhodla aktualizovať svoje bezzrkadlové full-frame fotoaparáty zo série Alpha, ktoré sú zamerané na video. Nový model Alpha 7S III (označovaný aj ako α7S III) získal nový snímač a schopnosť nakrúcania 4K videa rýchlosťou 120 snímok za sekundu.

Srdcom bezzrkadlového fotoaparátu Alpha 7S III je nový obrazový CMOS snímač Exmor R vo formáte full-frame (35,6 x 23,8 mm a obrazový procesor Bionz XR. Táto kombinácia prináša citlivosť na svetlo ISO 80 - 102,400, ktorá sa dá rozšíriť až na ISO 40 - 409,600. Fotoaparát dokáže pomocou mechanickej alebo elektronickej uzávierky nasnímať až 1 000 nekomprimovaných RAW záberov rýchlosťou až 10 snímok za sekundu. Pohyblivá uzávierka bola pritom až trojnásobne zredukovaná, v porovnaní s druhou generáciou Alpha 7S.

Hoci je pri snímaní v rozlíšení 4K (3 840 x 2 160 pixelov) s rýchlosťou 120 snímok za sekundu orezaných 10 percent snímky, filmári sa môžu tešiť na najmenej 15 úrovní dynamického rozsahu a na 10-bitové vzorkovanie farieb 4 : 2 : 2 s možnosťou nastavenia troch farebných škál, z ktorých sa dá vyberať. O uľahčí spájanie záberov do videa z iných profesionálnych videokamier.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony Alpha 7S III.

Alpha 7S III prichádza aj s novým hybridným systémom automatického ostrenia (AF) s fázovou a kontrastnou detekciou. Môže sa pochváliť až 759 bodmi fázovej detekcie, ktoré pokrývajú 92 percent snímača, sledovaním v reálnom čase a funkciou Eye AF. Ide pritom o prvý fotoaparát zo série Alpha, ktorý má 5-osovú stabilizáciu obrazu v tele pre podporu snímania z ruky.

Kompozícia záberov je možná prostredníctvom pôsobivého OLED hľadáčika s rozlíšením až 9,44 miliónov bodov, ktorý má 0,9-násobné zväčšenie, alebo pomocou 2,95-palcového dotykového displeja s rozlíšením 1,44 milióna bodov. Displej sa dá vyklopiť z boku tela fotoaparátu a potom nakloniť pre optimálnu kontrolu záberu.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony Alpha 7S III.

Spoločnosť Sony zabudovala do fotoaparátu mechanizmus odvádzania tepla bez ventilátora, ktorý udržuje obrazový snímač a procesor v normálnych prevádzkových teplotách, a to aj pri vysokých záťažiach. Telo fotoaparátu je samozrejme odolné voči prachu a vode.

Sony tiež prvýkrát prináša formát High Efficiency Image File do digitálnych fotoaparátov, ktorý sľubuje statické fotografie vo vysokej kvalite s menšou veľkosťou súborov. Dva sloty pre pamäťové karty CFexpress Type A zaistia hodinu nepretržitého záznamu v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Zároveň podporujú vkladanie SD kariet UHS-I a UHS-II. No a 16-bitové video v tomto rozlíšení a v plnej veľkosti môže byť smerované do externého rekordéra cez port HDMI.

Nový bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony Alpha 7S III sa dostane do predaja od septembra za cenu 3 499,99 dolárov.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony Alpha 7S III.