Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sú mileniáli príliš nudným cieľom na hacknutie?

Sú mileniáli príliš nudným cieľom na hacknutie?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nedávne hacknutie účtov na Twitteri verejne známych osobností ako Bill Gates, Barack Obama, Kanye West či Elon Musk znovuotvorilo otázku bezpečnosti sociálnych platforiem. Online bezpečnosť je najdôležitejším faktorom pre mileniálov, ktorí doma hľadajú svoju „zónu digitálneho komfortu“.

A to aj napriek tomu, že viac než tretina z nich (37 %) si myslí, že je príliš nudná na to, aby sa stala cieľom kyberútočníkov. Tento zaujímavý postreh odhalila aktuálna štúdia spoločnosti Kaspersky.

Najnovšia globálna správa spoločnosti Kaspersky pod názvom „Pripojení viac než kedykoľvek predtým: Ako si budujeme naše zóny digitálneho komfortu“ skúma, ako meníme svoje návyky, aby sme zaistili, že sa budeme s technológiami v našom živote cítiť pohodlne a bezpečne. Aj keď sa mileniáli snažia o zabezpečenie vyššej miery online bezpečnosti, ich konanie hovorí celkom iný príbeh.

Mnoho mileniálov si myslí, že sú pre kyberzločincov príliš nezaujímaví a nudní. Aj napriek tomu 36 % z nich tvrdí, že by mali posilniť svoju digitálnu bezpečnosť, no toto predsavzatie padá až na samé dno ich zoznamu.

A pretože žijeme v dobe, ktorá urobila z práce z domu akúsi novú normu, domáce prostredie sa stalo technologickým centrom mileniálov. V súčasnosti trávia online o takmer dve (1,8) hodiny denne viac v porovnaní so začiatkom roka, čím zvyšujú aj celkový denný priemer v online priestore na 7,1 hodiny. Takmer polovica (49 %) z nich tvrdí, že vďaka tomu, že sú dlhšie online, si aj oveľa viac uvedomujú potrebu digitálnej bezpečnosti. Mileniáli trávia najviac času na sociálnych sieťach, ale vyše tri pätiny z nich (61 %) tvrdí, že vzostup online randenia z domu je z hľadiska ich online bezpečnosti znepokojujúci.

Na vyriešenie týchto obáv viac než polovica (52 %) mileniálov hovorí, že na svojich zariadeniach používa iba dôveryhodné aplikácie z oficiálnych obchodov ako sú App Store a Google Play a 49 % pravidelne spúšťa antivírusovú kontrolu na každom zo svojich zariadení. 13 % mileniálov tiež priznalo, že v minulosti používalo Wi-Fi svojich susedov bez toho, aby o tom vedeli – čo teda vôbec nie je susedské.

„Rok 2020 bol pre tzv. digitálnu domácnosť zlomový. Mnohým z nás po celom svete, ktorí sme zažili obmedzenie pohybu, sa využívanie technológií, s ktorými pracujeme a na ktoré sa spoliehame, značne zvýšilo. Z toho dôvodu sme sa v rámci štúdie zamerali na to, ako veľmi tento rok ovplyvnil naše konanie a pocity, pokiaľ ide o náš digitálny život, aké sú naše „zóny digitálneho komfortu“, a čo pre nás znamenajú v súčasnosti? Nie je žiadnym prekvapením, že mileniáli, ktorí budú formovať to, ako spoločnosť bude v najbližších rokoch technológie používať, kladú väčší dôraz na digitálnu bezpečnosť – najmä preto, že hranica medzi domovom a prácou sa neustále stenšuje. Ochrana pred digitálnymi hrozbami môže byť jednoduchá, čo nám pomáha lepšie porozumieť tomu, ako môžeme pomôcť pri optimalizácii bezpečnosti v zónach digitálneho komfortu jednotlivcov,“ vysvetľuje Miroslav Kořen, generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu.

„Hovorí sa, že mileniáli majú využívanie digitálnych technológií v krvi, čo by mohlo viesť k ďalším výzvam, ktoré si však vyžadujú to, aby si aj táto skupina našla svoju vlastnú „zónu digitálneho komfortu“. Skutočnosť, že mnohí bývajú so spolubývajúcimi, môže spôsobiť, že sa, najmä na začiatku spolubývania, cítia digitálne neistí. Tento pocit sa navyše môže zhoršiť ešte vtedy, keď si prácu presunú domov. V tomto prípade je o týchto obavách dôležité so spolubývajúcimi hovoriť a komunikovať ich otvorene: zdieľať náklady na bezpečnostný softvér, nastaviť si jasné pravidlá používania akýchkoľvek spoločných zariadení a lepšie sa navzájom spoznať,“ dopĺňa Berta Aznar Martínez, hlavná psychologička na Ramon Llull Univerzite v Barcelone.

Mileniálom, ktorí sa chcú cítiť na internete so svojimi zariadeniami bezpečne a mať chránené osobné údaje, spoločnosť Kaspersky odporúča:

• Venujte pozornosť autentickosti webových stránok. Nenavštevujte webové stránky, kým si nie ste istí, že sú legitímne, a že začínajú reťazcom „https“. Skúste si dohľadať recenzie webových stránok, ktoré sa vám zdajú podozrivé.

• Majte prehľad o všetkých svojich online účtoch, aby ste vedeli, ktoré služby a webové stránky môžu ukladať vaše osobné informácie.

• Zablokujte inštaláciu programov z neznámych zdrojov v nastaveniach svojho smartfónu a inštalujte si iba aplikácie z oficiálnych obchodov s aplikáciami.

• Začnite používať funkciu Privacy Checker, ktorá vám pomôže zvýšiť úroveň súkromia vašich profilov na sociálnych sieťach. Pre tretie strany tak bude náročnejšie dostať sa k tým najcitlivejším údajom.

• Používajte napríklad aplikáciu Kaspersky Security Cloud, ktorá obsahuje aj funkciu monitorovania domácej siete a dokáže odosielať notifikácie a varovania v reálnom čase na všetky ohrozené zariadenia v domácnosti a okamžite odhaliť votrelcov vo Wi-Fi sieti.

(Zdroj: Tlačová správa Kaspersky)