Predstavili pandemický semafor ČR. Červená farba je najhoršia

TA3 TASR
27.7.2020 13:53

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch predstavil systém stupňov pohotovosti v oblasti ochrany verejného zdravia. Jednotlivými stupňami by sa mali hygienici riadiť pri vyhlasovaní karanténnych opatrení v rámci okresov v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom.

Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Stupne pohotovosti budú vyhodnocované v rámci okresov. Budú na ne naviazané protiepidemiologické opatrenia. Systém bude využívať farby semaforu, pričom zelená farba bude znamenať najnižšie, oranžová stredné a červená vysoké riziko nákazy v rámci jednotlivých oblastí. Biela bude znamenať nulové alebo zanedbateľné riziko.

Prvý stupeň znamená sporadický výskyt bez komunitného prenosu. Oranžová znamená začínajúci komunitný prenos, červená pretrvávajúci komunitný prenos. "Nie je to exaktné, netvoríme niečo pre robotov," uviedol Vojtěch. Hlavná hygienička ČR Jarmila Rážová doplnila, že jednotlivé stupne budú sprevádzať preventívne opatrenia. Budú mať vplyv napríklad na kapacity odberových miest alebo lôžkovej starostlivosti.

Výstupom systému bude mapa ukazujúca epidemiologickú situáciu. Tá bude publikovaná v týždenných cykloch, napísali Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok