Pribudli nové prípady, nakazených hlásia z dvoch okresov

TA3 TASR SITA ČTK
27.7.2020 09:21

Najnovšie máme na Slovensku dva nové prípady nákazy, v nedeľu sa však testovalo menej. Dobrou správou je takmer tridsať nových vyliečených. V susednom Česku sprísnili opatrenia vo vnútorných priestoroch a v Číne opäť pribúdajú nakazení. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli nové prípady, nakazených hlásia z dvoch okresov
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:55 Českí hudobníci sa zišli na Staromestskom námestí v Prahe, aby vyjadrili nesúhlas s krokmi vlády, ktoré počas pandémie nového koronavírusu postihli hudobný priemysel. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Účastníci protestu Za živou hudbu! žiadali stanovenie jasných pravidiel na obdobie do konca roku, uvoľnenie opatrení a okamžité umožnenie konania udalostí s účasťou viac ako 1000 ľudí. Od septembra žiadajú povolenie akcií s účasťou minimálne 5000 ľudí.

0:30 Belgičania budú musieť od stredy do konca augusta obmedziť na najviac päť ľudí počet svojich sociálnych kontaktov, s ktorými sa stretávajú mimo svojho domova. Doteraz mali - okrem rodinných príslušníkov - povolený kontakt s 15 osobami. Po novom však budú musieť svoj sociálny kontakt obmedziť na päť ľudí, a to bez akýchkoľvek obmien po celú dobu štyroch týždňov. Výnimku z pravidla budú mať deti do 12 rokov.

0:00 Pandémia koronavírusu zasiahla každé odvetvie - aj filmový a zábavný priemysel. Filmové štúdiá pozastavili výrobu seriálov a filmov.

23:30 Tisíce majiteľov reštaurácií, kaviarní a barov protestovali v kosovskej metropole Priština a žiadali o predĺženie otváracích hodín i väčšiu pomoc vlády pre podnikateľov počas koronakrízy.

Protestujúci žiadajú, aby mohli podniky zostať otvorenými do polnoci, a nielen do 21.00 h, ako je to v súčasnosti. Požadujú tiež reštrukturalizáciu dlhov, finančnú podporu pre mzdy zamestnancov, dočasné zníženie DPH a dotácie na fixné náklady. Ak ich požiadavky nebudú splnené, plánujú na budúci týždeň protest zopakovať.

23:00 Po uvoľnení preventívnych opatrení začína na mnohých miestach v Európe pribúdať počet nakazených. Krajiny sa preto obávajú o príjmy z turizmu a snažia sa zachrániť dovolenkovú sezónu.

22:30 Hovorcu iránskej vlády Alího Rabíího previezli do nemocnice s ochorením COVID-19. Chorobu už v predchádzajúcich mesiacoch potvrdili u viacerých iránskych vládnych predstaviteľov. Boli medzi nimi i viceprezidentka Masúmeh Ebtekarová, námestník ministra zdravotníctva Irádž Harirčí a viacerí poslanci iránskeho parlamentu.

22:00 Vládny špeciál ministerstva vnútra priviezol z Kene do Bratislavy 40 repatriantov, medzi ktorými bolo aj sedem občanov Slovenskej republiky.

21:30 Zväz židovských náboženských obcí v Maďarsku a Budapeštianska židovská náboženská obec oznámili, že pre obavy zo šírenia koronavírusu na dva týždne zatvoria všetky synagógy v maďarskom hlavnom meste. Vedenie MAZSIHISZ-u získalo informácie, že jeden rodinný príslušník účastníka denného tábora židovského komunitného centra Bálintov dom sa nakazil koronavírusom.

Preto sa uvedené dve židovské organizácie po konzultácii s krízovým štábom rozhodli, že do 10. augusta zatvoria budapeštianske synagógy.

21:00 Zotavovanie leteckej dopravy z a do Paríža z následkov pandémie nového koronavírusu môže trvať až 7 rokov, varoval Augustin de Romanet, šéf firmy APD prevádzkujúcej parížske letiská. Koronavírus spôsobil najhorší pokles leteckej dopravy za 50 rokov a návrat na úrovne spred koronakrízy bude len postupný, tvrdí de Romanet. "Návrat dopravy v Paríži na úroveň z roku 2019 sa očakáva medzi rokmi 2024 až 2027."

20:30 Cestujúci, ktorí do Fínska prichádzajú z Rakúska, Slovinska či Švajčiarska, musia odteraz po návrate podstúpiť 14-dňovú domácu karanténu. Dôvodom je skutočnosť, že v uvedených krajinách momentálne narastá počet nakazených osôb. Fínske úrady nevyžadujú po vstupe do krajiny izoláciu len pre cestujúcich vracajúcich sa z krajín, v ktorých za ostatné dva týždne zaznamenali maximálne osem nových prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov.

20:00 Spojené štáty spustili doposiaľ najväčšie testovanie očkovacej látky proti novému koronavírusu na svete. Desaťtisícom dobrovoľníkov sa podá experimentálna vakcína, ktorú s vyvinula farmaceutická spoločnosť Moderna v spolupráci s americkým Národným zdravotníckym inštitútom.

V Brazílii a niektorých ďalších krajinách sa už v priebehu júla začali testy vakcín proti koronavírusu, ktoré vyvíja Čína a Oxfordská univerzita. Testy však na rozdiel od USA prebiehajú iba na menšej vzorke populácie.

19:30 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:00 Všetky minulotýždňové testy na koronavírus medzi hokejistami zámorskej NHL boli negatívne. Informovalo o tom vedenie profiligy na oficiálnom webe súťaže.

Od 18. do 25. júla sa viac ako 800 hráčov podrobilo celkovo 4256 testom a ani jeden z nich nebol pozitívny. V predošlom období od 13. do 17. júla, teda tesne po otvorení prípravných kempov, evidovala NHL dva pozitívne koronavírusové prípady medzi hráčmi.

18:30 Bavorský premiér Markus Söder vyzval na dôsledné dodržiavanie protiepidemických opatrení. Reagoval tak na masovú nákazu na jednej z fariem. Pozitívne tam testovali 170 sezónnych pracovníkov. Takmer 500 ľudí skončilo v karanténe a nemôžu opustiť areál.

18:30 Francúzska vláda oznámila nové environmentálne opatrenia, ktoré okrem iného zakazujú vyhrievané terasy reštaurácií, kaviarní a barov. Ministerka ekológie Barbara Pompili sa vyjadrila, že kúrenie alebo klimatizácia vonku sú "ekologická úchylka" a podotkla, že v dôsledku ťažkých následkov pandémie koronavírusu pre reštaurácie, zákaz začne platiť až po zime.

17:30 Česká vláda schválila vznik rady pre zdravotné riziká, ktorá bude dohliadať na tzv. inteligentnú karanténu, informoval spravodajský server Novinky.cz. "Na čele rady pre zdravotné riziká bude premiér (Andrej Babiš)," oznámil epidemiológ Roman Prymula. Tento orgán bude mať podľa neho dvoch podpredsedov, ktorými budú minister zdravotníctva Adam Vojtěch a minister vnútra Jan Hamáček. Tento orgán by mal podľa Prymulu vykonávať dozor nad inteligentnou karanténou na najvyššej úrovni.

16:58 Všeobecná zdravotná poisťovňa prichádza s novou diagnostikou, ktorá pomôže odlíšiť chrípku od nového koronavírusu. Jej výsledky napovedia, či má pacient s dýchacími problémami, symptómami podobnými chrípke a zvýšenou teplotou nový koronavírus, alebo bežné sezónne chrípkové ochorenie.

16:44 Cestujúci do Grécka musia najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny vyplniť špeciálny formulár. Dovolenkárov na to upozorňuje ministerstvo zahraničných vecí. Pri vstupe do krajiny je tiež nutné počítať s náhodným testovaním prichádzajúcich osôb. Návrat na Slovensko je možný bez obmedzení. V Grécku platia viaceré opatrenia pre zabránenie šírenia koronavírusu. Napríklad povinnosť nosenia rúšok v interiéri, obmedzenie počtu ľudí v prostriedkoch hromadnej prepravy či kinách.

16:40 Vietnam zatvoril mesto Da Nang pred turistami po tom, ako tam zaregistrovali štyri prípady komunitného šírenia nového koronavírusu. Sú to pritom prví infikovaní od apríla. Turisti majú zákaz vstupu do mesta na 14 dní, pričom takmer 80-tisíc prevažne domácich návštevníkov odletí z mesta domov.

16:16 Ďalšia americká spoločnosť začala vo veľkom testovať vakcínu proti koronavírusu. Prihlásilo sa jej 30-tisíc dobrovoľníkov z celých Spojených štátov.

16:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 16. hodine.

16:00 Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien bol pozitívne otestovaný na nový druh koronavírusu. Má len mierne príznaky nákazy, informoval Biely dom, z ktorého vyhlásenia citovala spravodajská televízia CNBC.

15:40 Agentúra Standard & Poor's pohrozila Slovensku. Zatiaľ nám nedala horšiu známku, varovala však, že tak môže urobiť v budúcnosti. Ak by prešla od slov k činom, klesla by dôveryhodnosť Slovenska v očiach investorov. Rizikom pre ekonomiku je podľa odborníkov pandémia koronavírusu, ktorá prinesie hlbokú recesiu, ale aj príliš veľká závislosť Slovenska od automobilového priemyslu.

15:31 Ľudia majú stále záujem o cestovanie do zahraničia prostredníctvom cestovných kancelárií. A to napriek obmedzeným možnostiam po postupnom uvoľňovaní opatrení a masívnej informačnej kampani štátu v prospech dovolenkovania na Slovensku. "Záujem o cestovanie je. Ľudia, ktorí si zakúpili zájazdy v cestovných kanceláriách v období first moment (prvý okamih), dôverovali cestovným kanceláriám a mali záujem cestovať. Tento záujem pretrváva naďalej," tvrdí prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes.

15:15 Pandémia nového koronavírusu sa "naďalej zrýchľuje", za posledných šesť týždňov sa počet prípadov nákazy vo svete zdvojnásobil. V pondelok to oznámil generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa Tedrosa Svetovej zdravotníckej organizácii doposiaľ nahlásili takmer 16 miliónov prípadov nákazy a vyše 640.000 súvisiacich úmrtí.

14:56 V Británii zaznamenali prvý prípad nákazy novým typom koronavírusom u mačky domácej. Ide o prvé domáce zviera v Británii, ktoré malo pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Bezprostredne bolo o prípade známe len to, že ide o mačku žijúcu v Anglicku a že test na koronavírus u nej vykonali 22. júla v meste Weybridge.

14:50 Francúzska dovolenková destinácia Quiberon v Bretónsku nariadila v nedeľu nočný zákaz vstupu na pláže po tom, čo sa tam minulý týždeň objavilo nové ohnisko koronavírusu. Zavreté budú takisto parky a záhrady. Quiberon zaznamenal prvý prípad nákazy v utorok. Odvtedy sa objavilo celkom 54 prípadov. V oblasti sú povinné rúška aj na vonkajších priestranstvách.

14:15 Nemecká spolková krajina Bavorsko zriadi centrá na testovanie koronavírusu na svojich dvoch najväčších železničných staniciach, ako aj na kľúčových miestach na diaľniciach. V pondelok to oznámil premiér Bavorska Markus Söder. Silnejú totiž obavy, že letné cestovanie môže spustiť novú vlnu infekcií.

14:04 Od dneška sa už na darovanie krvi nemusíte objednávať na presne určený čas, čo bolo jedným z opatrení v súvislosti s ochorením COVID-19. Informuje o tom ministerstvo zdravotníctva na svojom Facebooku.

13:38 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v pondelok predstavil systém stupňov pohotovosti v oblasti ochrany verejného zdravia. Jednotlivými stupňami by sa mali hygienici riadiť pri vyhlasovaní karanténnych opatrení v rámci okresov v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom.

13:25 Od začiatku pandémie špecialisti upozorňovali, že treba očakávať výrazný dopad na duševné zdravie. Karanténa a izolácia vyvolávali stavy úzkosti. Dnes však môžeme pozorovať aj iný jav. Odpor voči dodržiavaniu opatrení, úmyselné vyhľadávanie situácií, pri ktorých hrozí vysoké riziko nákazy. Ako našu psychiku poznačili prežité udalosti, sme sa pýtali psychiatričky Sone Belanskej. Pozrite si reláciu Tak takto?!

12:50 Po masovej nákaze koronavírusom na jednej z bavorských poľnohospodárskych fariem vyzval v pondelok v Mníchove krajinský premiér Markus Söder na dôsledné dodržiavanie opatrení prijatých v súvislosti s bojom proti nákaze koronavírusom SARS-CoV-2.

12:38 Belgicko zažíva "znepokojujúci" nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom, oznámili v pondelok tamojšie úrady. Novým ohniskom epidémie v Belgicku je prístavné mesto Antverpy. Za posledný týždeň tu úrady zaznamenali až 1952 nových prípadov, čo predstavuje nárast o 70 percent v porovnaní s predošlým týždňom.

12:09 Premiér Papuy Novej Guiney James Marape v pondelok oznámil uzavretie hlavného mesta Port Moresby po tom, čo krajina zaznamenala prvé úmrtie v dôsledku choroby COVID-19.

11:48 Všeobecná zdravotná poisťovňa prichádza s novou diagnostikou, ktorá pomôže odlíšiť chrípku od nového koronavírusu. Jej výsledky napovedia, či má pacient s dýchacími problémami, symptómami podobnými chrípke a zvýšenou teplotou nový koronavírus, alebo bežné sezónne chrípkové ochorenie. Informovala o tom Zuzana Štukovská z referátu komunikácie štátnej poisťovne.

11:28 Čína pomôže Hongkongu vybudovať poľnú nemocnicu, ktorá by mala poskytnúť až 2000 lôžok, oznámil v pondelok generálny tajomník hongkonskej administratívy Čang Ťien-cung (Matthew Cheung) na tlačovej konferencii, na ktorej informoval aj o sprísnení opatrení v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny.

Čína už podobné núdzové zariadenia vybudovala po vypuknutí koronavírusovej epidémie v meste Wu-chan. Hongkong v súčasnosti zažíva nárast počtu pacientov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

11:13 Rusko v pondelok oznámilo 5635 nových prípadov nákazy koronavírusom a 85 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 počas uplynulých 24 hodín. Ide o najnižší prírastok od 23. apríla.

10:50 Testovanie na koronavírus v Indii posilnia nové testovacie zariadenia v troch veľkých mestách. Kancelária premiéra Naréndru Módího uviedla, že zariadenia, ktoré začnú fungovať v pondelok, pomôžu úradom sledovať šírenie vírusu. Každé z nich dokáže denne analyzovať do 10-tisíc testov. Nové testovacie zariadenia otvorili v Noide, na predmestí metropoly Naí Dillí, v Bombaji a Kalkate.

india_0a14036f-9711-7942.jpg

10:21 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 807 na celkovo 65 656, informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany. Podľa nej ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 11 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1616.

10:10 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5635 na celkovo 818 120 nakazených osôb. Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 3079 a dosiahol 603 329, čo predstavuje 74 percent zo všetkých nakazených, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:55 Už štvrtý deň po sebe stúpa v Maďarsku počet aktívnych nakazených novým druhom koronavírusu, avšak počet nových prípadov je stále veľmi nízky, uviedol spravodajský server portfolio.hu. Nákazu vírusom SARS-CoV-2 v uplynulých 24 hodinách potvrdili testy v 13 prípadoch, na ochorenie Covid-19 spôsobené vírusom nikto nezomrel.

9:48 Napriek údajom zo stránky covid-19.nczisk.sk, ktoré uvádzajú, že noví nakazení pribudli v okresoch Sabinov a Prievidza, ministerstvo zdravotníctva vo facebookovom statuse informuje o nakazených "z okresov Sabinov a Prešov".

9:34 Máme dvanásť hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:32 Pribudlo až 27 nových vyliečených pacientov. Na Slovensku sa z ochorenia Covid-19 vyliečilo doteraz 1616 ľudí.

9:30 Počas uplynulého dňa urobili 216 testov.

9:19 Na Slovensku pribudli dva nové prípady nákazy, údaje o počte testovaných zatiaľ nie sú k dispozícii. Nakazených evidovali v okresoch Prievidza a Sabinov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-pon1140_0a14036f-8155-e111.jpg

9:14 Samospráva v Žiari nad Hronom dostala v piatok 24. júla informáciu o výskyte koronavírusu u obyvateľov v osade Pod Kortínou. Ako mesto informuje na webovej stránke, test jednej osoby z manželského páru, ktorý sa v stredu 22. júla vrátil z Českej republiky, bol pozitívny na Covid-19. Pozitívne testovaná osoba už mala príznaky ochorenia, tak ju okamžite hospitalizovali a mesto prijalo bezpečnostné opatrenia.

9:05 Ľuďom s obezitou a nadváhou hrozí vyššie riziko, že sa u nich vyvinie vážnejšia forma ochorenia Covid-19 a tiež, že mu podľahnú, konštatujú odborníci na základe analýzy existujúcich štúdií. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Dáta, ktoré zozbierala Public Health England, ukazujú, že vyššia hmotnosť zvyšuje aj riziko, že bude pacient potrebovať hospitalizáciu alebo intenzívnu starostlivosť, pričom s rastúcou hmotnosťou sa riziko ďalej zvyšuje.

8:35 Vietnam začal evakuovať 80.000 ľudí, väčšinou domácich turistov, z mesta Danang po tom, ako troch jeho obyvateľov počas víkendu pozitívne testovali na koronavírusové ochorenie COVID-19.

Evakuácia potrvá najmenej štyri dni za využitia domácich aerolínií prevádzkujúcich denne približne 100 letov z Danangu do 11 vietnamských miest.  Potvrdené prípady nákazy sú prvými od apríla. Mesto Danang, ležiace v centrálnej časti krajiny, je vyhľadávaným turistickým strediskom.

8:18 V Česku pribudlo za nedeľu 115 prípadov nákazy novým koronavírusom. Aktívnych je 3525 prípadov, z ochorenia COVID-19 spôsobovaného týmto vírusom sa vyliečilo 11.428 ľudí a 371 ich zomrelo.

8:10 V Českej republike sú od pondelka povolené hromadné akcie len do 500 ľudí. Nové sprísnené opatrenie nahradí pôvodných tisíc osôb.

7:46 Srbsko potvrdilo v nedeľu rekordný denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu, a to 467, informoval spravodajský server B92.net. Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo ďalších osem ľudí.

Srbsko zaznamenalo celkovo 534 úmrtí a 23.730 prípadov nákazy, aktívnych je 4568.

7:10 Čína zaznamenala v pondelok 61 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, z toho 57 je výsledkom domáceho prenosu. Je to najvyšší denný prírastok od 14. apríla, keď bolo zistených 89 väčšinou dovezených prípadov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na Národnú zdravotnícku komisiu.

6:50 V druhom najľudnatejšom austrálskom štáte Viktória naďalej rastie počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Za uplynulých 24 hodín ich pribudlo 532, čo predstavuje nový denný rekord, informoval v pondelok tamojší premiér Daniel Andrews.

Zároveň pribudlo šesť úmrtí, čím sa ich počet zvýšil na 77; je to takmer polovica počtu obetí v celej Austrálii.

6:40 V snahe zastaviť prudký nárast potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 vláda v Maroku uzatvorila od polnoci vstupy do niektorých najväčších miest. Toto obmedzenie sa okrem iného týka miest Casablanca, Tanger, Marrákeš, Fez a Meknes, informovala v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvá vnútra a zdravotníctva.

6:20 Počet aktívnych prípadov nákazy novým koronavírusom predstavuje v Česku momentálne číslo 3479, čo je pokles o 1775. Vyplýva to z aktualizovaných nedeľňajších údajov, ktorých revíziu tento týždeň nariadil minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj nedeľu. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok