KĽDR má podozrenie na nákazu, Kim reagoval blokádou mesta

TA3 TASR
26.7.2020 07:51

Severná Kórea oznámila prvý prípad "podozrenia" z nákazy novým koronavírusom v krajine. Ako uviedli štátne médiá, ide o utečenca z KĽDR, ktorý sa vrátil do krajiny.

Severokórejský vodca Kim Čong-un podľa oficiálnych správ zvolal mimoriadne zasadnutie politbyra vládnucej strany a prijal rozhodnutie zavádzajúce "systém maximálnej pohotovosti" proti koronavírusu po tom, ako sa utečenec vrátil z Južnej Kórey s príznakmi nákazy.

Na zasadnutí Kim tiež oznámil "preventívne opatrenie úplného zablokovania" pohraničného mesta Kesong, kam sa utečenec vrátil 19. júla po troch rokoch v Južnej Kórei, uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. "Na vyriešenie súčasnej situácie (Kim) vyhlásil núdzový stav v príslušnej oblasti," citovala zo správy juhokórejská agentúra Jonhap.

Zo strany Severnej Kórey ide o prvé oficiálne pripustenie toho, že koronavírusová pandémia mohla zasiahnuť aj túto izolovanú komunistickú krajinu. Pchjongjang dosiaľ tvrdil, že v KĽDR nie je ani jediný prípad infekcie, vyzýval však na ostražitosť a pred vyše šiestimi mesiacmi aj uzavrel hranice krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok