OSN je semenisko sexuálneho obťažovania, prehovorili desiatky žien

TA3 TASR
19.1.2018 10:46

Desiatky zamestnankýň OSN vyhlásili, že ich na pracovisku sexuálne obťažovali alebo napadli. Uvádza sa to v správe britského denníka Guardian.

OSN je semenisko sexuálneho obťažovania, prehovorili desiatky žien
SITA/AP

Po znásilnení prišla o zamestnanie

Zamestnankyne Organizácie Spojených národov, pracujúce vo vyše desiatke krajín, vyjadrili obvinenia anonymne z obáv pred odplatou alebo preto, aby neporušili pravidlá, ktoré im nedovoľujú verejne sa vyjadrovať.

Jedna zo žien tvrdí, že ju znásilnil vyššie postavený zamestnanec OSN, keď pracovala v odľahlej časti sveta. Potom podľa svojich slov prišla o zamestnanie a víza - a navyše niekoľko mesiacov strávila v nemocnici po prežitom strese a traume.
Dodala, že OSN pri vyšetrovaní jej prípadu nenašla dostatočné dôkazy, a pritom boli i sú k dispozícii medicínske dôkazy a výpovede svedkov.

Zriadia linku dôvery

Pätnásť zamestnankýň uviedlo, že boli v období piatich rokov sexuálne obťažované alebo napadnuté, a sedem žien povedalo, že oficiálne nahlásili, čo sa stalo. Tri z týchto žien povedali, že neskôr museli odísť z pracovného miesta alebo sa im vyhrážali ukončením pracovného pomeru, pričom údajní páchatelia zostávajú na svojich pracovných miestach - vrátane vysokopostaveného predstaviteľa OSN.

Generálny tajomník OSN António Guterres je "neústupný" pri riešení tohto problému, "ktorý sa zároveň týka aj rodovej rovnosti a rovnováhy moci", uviedol novinárom v New Yorku jeho hovorca Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra DPA. "Nikto neverí tomu, že OSN je iná než ostatné organizácie - verejné alebo súkromné -, ktoré zažili sexuálne obťažovanie," dodal Dujarric novinárom.

OSN sa chystá rozposlať zamestnancom dotazník a zriadi linku dôvery pre ľudí, ktorí budú môcť telefonicky požiadať o radu, oznámil ešte Dujarric.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok